TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Gazdálkodás ember nélkül? Ez is kipipálva!

Gazdálkodás ember nélkül? Ez is kipipálva!

Hírek - 2017.09.14

Eszement elképzelésnek tűnt, hogy kizárólag önműködő gépekkel műveljenek meg egy hektár földet, de az Angliában kiagyalt projekt váratlanul fényes sikert aratott. Emberi kéz érintése nélkül termeltek meg 4,5 tonna tavaszi árpát, amelyből persze sör lesz.

Tavaly ősszel határozta el a nyugat-angliai Harper Adams Egyetem három mérnöke, hogy emberi kéz érintése nélkül fognak tavaszi árpát termeszteni. Kizárólag önműködő gépeket használtak a kísérlet során, de a traktorosokon kívül agronómusok és más szakemberek sem bukkantak fel a kijelölt egyhektáros parcellának még a közelében sem. A terv fényesen bevált, sőt a „távgazdálkodás” a vártnál is könnyebben ment.

A szaksajtó folyamatosan figyelemmel kísérte a kizárólag szenzorokra, drónokra, automatizált mezőgazdasági gépekre és más precíziós eszközökre alapozott földművelést, amely a napokban elérkezett utolsó fázishoz, az aratáshoz. A Hands Free Hectare (magyarul: egy hektáron szabad kézzel) névre keresztelt projekt zárásaként a betakarítást egy meglepően kis méretű kombájnnal végezték, hogy ezzel is óvják a talajt. Ugyanezt tartották szem előtt korábban a vetésnél és permetezésnél is, amelyet egy kompakt Iseki traktorra bíztak.

A manapság divatos, extrém méretekkel rendelkező, óriási teljesítményű erő- és munkagépekkel végzett talajművelés során az időjárás egyre komolyabb tényezővé válik. Az ilyen monstrumokkal ugyanis lehetetlen a nedves, ragacsos földön dolgozni, ám a kisebb önműködő eszközöknek a csendesebb esők nem ártanak, így a gazdáknak több idejük marad egy-egy munkafolyamat elvégzésére.

Az izgalmas kísérlet végrehajtása kevesebb, mint 200 ezer fontba került, ami Angliában nem számít nagy összegnek egy egész esztendőn át húzódó projekt megvalósítására. A résztvevők kizárólag olyan gépeket használtak, amelyeket a gazdák akár már most is megvásárolhatnak, vagyis bebizonyosodott, hogy az újfajta termeléshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, „csupán” a mezőgazdasági szereplők szemléletváltására lenne szükség. A kísérlettől előzetesen 5 tonnás termést vártak az emberi kéz nélkül művelt hektáron, és ennél nem sokkal kevesebb, mintegy 4,5 tonna tavaszi árpát tudtak betakarítani, amelyből sört fognak főzni.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: betakarítás, precíziós gazdálkodás, kísérlet, földművelés, önműködő eszközök, tavaszi árpa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz- Reliance!

Hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása többtényezős, egyre hosszabb történet.