A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo

Orosz gondok búzafronton

Hírek - 2017.06.27

Több tényező együttes hatása felfelé hajthatja az orosz gabona árát. Egyrészt a szokatlanul hideg időjárás miatt a kalászosok nem fejlődtek megfelelő ütemben, emiatt sokkal kisebb termés várható, mint amire korábban számítottak. Másrészt nőni látszik a kereslet: Egyiptom, valamint a rendeződő politikai kapcsolatok eredményeként Törökország is búzát vásárolna Oroszországból.

Orosz gondok búzafronton


Az orosz és ukrán búzaterméssel kapcsolatos aggodalmak az exportárak emelkedését okozták a harmadik egymást követő héten – jelentette június elején a Hellenic Shipping News Worldwide.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium frissített előrejelzése szerint a 2017-es orosz gabonatermés 100-105 millió tonna lehet a korábban várt 110 millió tonna helyett. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a tavaszi vetés jelenleg 1,1 millió hektáron van elmaradva a 2016-os évhez képest.

Eközben a SovEcon mezőgazdasági tanácsadó ügynökség úgy véli, hogy nincs szükség jelentősen lefelé módosítani az előrejelzéseket, mivel melegebb időjártás várható hamarosan Oroszország európai régióiban. Májusban az ügynökség 115,3 millió tonnára becsülte Oroszország idei gabonatermését, beleértve a 70,4 millió tonna búzát.

Az egyiptomi kereslet növekedése azonban biztosan befolyásolja az árakat. A hónap elején Kairó bejelentette, hogy nagy mennyiségű orosz és román búzát vásárol. Oroszország egy másik kereskedelmi partnere, Törökország, várhatóan szintén megkezdi a vásárlást. Ankara ugyanis megszüntette az orosz búzaimport rövid életű korlátozását, miután Vladimir Putyin enyhített a török ​​mezőgazdasági import és a török ​​munkavállalók oroszországi foglalkoztatásának tilalmát. Ebben az évben Oroszország 33,2 millió tonna gabonát exportált, amiből 25,6 millió tonna volt a búza. Ez 1,7 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában kiszállított búza.
Forrás: Syngenta blog


Címkék: búza, gabona, búzatermesztés, búzatermés, búzainport, gabona ár