TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 86.046,10 Ft (tonna)
Napraforgómag: 234.271,39 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 81.735,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 83.107,91 Ft (tonna)
Repcemag: 212.832,73 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.765,06 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 612 Ft
Benzin ára: 598 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 398,44
USD: 367,6
CHF: 416,87
GBP: 476,45
Hirdetés
Hungarikum lehet a bakator

Hungarikum lehet a bakator

Hírek - 2017.05.25

A debreceni és a bihardiószegi önkormányzat borászokkal összefogva kezdeményezi a bakator szőlőfajta és a bakator bor hungarikumként történő elismerését - közölte Bihardiószeg polgármestere Debrecenben, a cívisváros polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Mados Attila hozzátette: az a céljuk, hogy borvidékük újra ismert és elismert legyen, ebben komoly szerepet szánnak a térség egykori jelképes bora, a bakator újratelepítésének és termesztésének.

E folyamatba illeszkedően május 27-én és 28-án első alkalommal rendezik meg a Bakator bor- és gasztrofesztivált az érmelléki településen, amely a kárpát-medencei bakator borok mustrája is lesz - fűzte hozzá megjegyezve, hogy a bakator mellett 13 érmelléki borászat további 37 borát kóstolhatják majd meg az érdeklődők.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere emlékeztetett arra, hogy a cívisváros az idén mintegy egy hektáros szőlőbirtokot vásárol az érmelléki borvidéken, s ezzel jelképesen is hozzájárul az egykor a város szőlőskertjének tekintett térség fejlesztéséhez.

Valamikor nem is számított komoly debreceni gazdának az, akinek nem volt szőlőskertje Érmelléken. Történelmi tény, hogy Érmellék, amely évszázadokon át a város szőlőskertje volt, az egyik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított. Trianon előtt a várostól mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt - mutatott rá a polgármester.

Az első Bakator bor- és gasztrofesztiválon Debrecen a már hungarikum debreceni pároskolbásszal lesz jelen a helyi Ikon étterem jóvoltából - fűzte hozzá Papp László.

Tóth Ernő, a Bakator bor- és gasztrofesztivál szervezésében is közreműködő debreceni Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. programigazgatója felidézte, hogy a cívisvárosban első alkalommal 2000-ben megtartott borkarnevál mára az ország harmadik legnagyobb borfesztiváljává nőtte ki magát.

Az elmúlt években itt mutatták be az első érmelléki bakator borokat a bihardiószegi gazdák. Egyik képviselőjük, Heit Lóránd borász azt mondta, hogy 100-120 éves szőlőtőkékből sikerült visszahozni a híres bakatort, amit már például Badacsonyban is termesztenek.




Forrás: MTI

Címkék: szőlő, bor, bakator, hungarikum
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenyőpusztulás és megújulás a visegrádi füvészkertben

A visegrádi Bertényi Miklós Füvészkertet erdészeti bemutatóterületként hozták létre az 1960-as években. Az ...