TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
„Így csináljuk mi” 2. – Kapára, kaszára (gyomirtásra, trágyázásra)!

„Így csináljuk mi” 2. – Kapára, kaszára (gyomirtásra, trágyázásra)!

Hírek - 2017.05.24

Az AgrárUnió „Így csináljuk mi” címmel új sorozatot indított, amelyben a gazdák aktuális tennivalóikról, az ezeket segítő eszközeikről, technológiákról vagy éppen saját módszereikről nyilatkoznak. Elmondják tapasztalataikat a mezőgazdaságigép-gyártókkal, forgalmazókkal, szervizekkel és azon cégekkel – vetőmag-előállítókkal, növényvédő szerek gyártóival, hatóságokkal stb. – kialakított együttműködésről, amelyek a tervezéstől az értékesítésig végigkísérik, segítik munkájukat.

Hirdetés

A sorozatot ennek megfelelően lapunk is egész évre tervezi. Célunk kettős: minél több gazdának lehetőséget biztosítani tapasztalataik, követésre méltó módszereik közreadására és hasznos tanácsokat adni másoknak.

Ezúttal négy gazda számolt be az aktuális munkákról.

Szakál AntalSzakál Antal (Kunágota, Békés megye) hatvan hektáron gazdálkodik, búzát, kukoricát, napraforgót, szóját termeszt.
„A tavaszi munkákkal, mint a műtrágyázás, talajmunkák és vetés, sikerült időben elkészülni. Április elején földbe került a kukorica és a napraforgó, április végén a szója. A növények kelésével és fejlődésével elégedett vagyok, de a hörcsög okozott károkat az előző évi szójatáblába vetett kukoricában, ahol pótolni kellett a növényállományt – sorolta. – Május első felében már megkezdtem a kukorica vegyszeres gyomirtását, majd a hónap második felében következik a napraforgó és a szója, amelyet a zöldítés miatt vetünk. Hat-nyolc pár leveles állapotban gombaölőzzük a napraforgót, majd bóros lombtrágyát júniusban kap. A kukorica szintén júniusban kap cinkes lombtrágyát, és a szója is virágzás előtt bórosat.

A munkák ütemezését befolyásolja természetesen az időjárás, a kultúrnövények fejlettsége és a gyomosodás üteme. Az őszikalászos-vetésünk a megcsúszott kukoricabetakarítás miatt elmaradt, így csak tavaszi kultúrák szerepelnek idén a területeinken. Ebből következően a munkák ütemezése talán egyszerűbb lesz, mivel kevesebb növényfajtára kell figyelni. A feladatok elvégzéséhez megfelelő gépparkkal rendelkezünk, a munkákat magam végzem. A terméskilátások tekintetében bizakodó vagyok” – summázta gondolatait.

Niedermayer Attila őstermelő, Elek, Békés megyeNiedermayer Attila (őstermelő, Elek, Békés megye) 70-80 hektáron gazdálkodik, hét-nyolc növénykultúrával foglalkoznak.
„A tavaszi munkák az idén nagyon jól sikerültek – tekintett vissza az elmúlt hónapokra. – Az időjárás igen kegyes volt hozzánk, károkat nem okozott, a szója kivételével április közepére szinte minden növény a földbe került, és szépen fejlődtek. Sorközművelés, valamint növényvédelmi munkák adódnak május–június hónapban. Nálunk a fő növények széles spektrumban vannak, úgyhogy akad munka még július–augusztusra is. Ezen időszakban a kapáé a főszerep. Ha kell, márpedig mindig kell, a répát és a szóját átkapáljuk.

A fő növényünk a répa és a repce, de megél a mi kis gazdaságunkban a szója, búza, árpa és a fénymag is. A cukorrépában mostantól nagy odafigyelésre van szükség, a gyommentesség, a lombkártevők elleni védekezés ad munkát, valamint a később bekövetkező lisztharmat, cerkospóra elleni védekezés is fontos. A kártevők ellen megelőző védekezést alkalmazok, és ha szükséges, azonnal védekezem ellenük. A munkánk ütemezése a növények állapotától függ mindig. Külső partneri segítséget nem igényeltem, mivel a technológiai gépsoraim megvannak” – mondta.

Horváth József László Sándorfalva, Csongrád megyeHorváth József László (Sándorfalva, Csongrád megye) összesen száz hektáron – ebből húsz gyep – gazdálkodik fiával együtt, aki mezőgazdasági gépszerelő. Megkeresésünk idején éppen fontos munkában volt, ezért felesége, Horváth József Lászlóné számolt be az aktuális munkákról.
„Időben sikerült elkezdeni a tavaszi munkákat, mert ősszel megtárcsáztuk a szántásokat, így csak vetés előtt kellett kombinátorral-boronával magágyat készíteni. A téli csapadék hiánya miatt a gabonák nagyon sivárak voltak, az egyszeri fejtrágyázás kevésnek bizonyult, még két lombtrágyázás és egy növénykondicionálás is kellett. Az ismételt lombtrágyázás folyékony nitrogénnel /DAM/ történt, amelyet az IKR hódmezővásárhelyi szikáncsi telepén veszünk. A hideg miatt csak későn, április közepén tudtunk gyomirtózni. Eddig még rovarölőt nem kellett használnunk, mert a vetésforgót szigorúan betartjuk, hogy a kártevők ne tudjanak kitermelődni.

Ami a további munkákat illeti, kukorica-gyomirtás, a gabonában a gombaölés következik, mert a toxin nagy kárt okoz az állatainknak. Esedékes lesz a lucerna betakarítása havonta, június végétől pedig a fűszénakaszálás, sodrózás, bálázás ad munkát. A május közepi állás szerint jó közepes termésre lehet csak számítani, ami persze csak terv. Jó partnereink vannak, az IKR Agrár Kft.-vel vetőmag, műtrágya, növényvédőszer terén, az AXIÁL Kft.-vel alkatrész, bálakötöző háló beszerzésében vagyunk megbízható kapcsolatban évek óta, mindhármunk megelégedettségére, és remélem, így is marad” – foglalta össze Horváth József Lászlóné.

Tóth ZsoltTóth Zsolt (Gádoros) Csongrád és Békés megyében gazdálkodik 400 hektárnyi területen, amelynek egy része saját, másik része bérelt föld. Döntően búzát, kukoricát, repcét, napraforgót termel. Sorozatunk első részében is szerepelt, így folyamatában követhetjük a gádorosi gazda tevékenységét.

„A tavaszi munkákat nagyjából terv szerint elvégeztük, csak két napot álltunk kisebb esőzés miatt, ami nem biztos, hogy jót jelentett – kezdte beszámolóját. – A vetés befejeztével őszi kalászosok gyomirtó, gombaölő és rovarölő szeres kezelését végeztük. Volt olyan terület, ahová csak gyomirtót és rovarölőt juttattunk ki, volt olyan, ahol mind a három szerrel védekeztünk. Gyomirtásnál kétfajta szert használtunk, Granstar SuperStart és Mustang Fortét, gombaölőzésre Tango Start és Wirtuozt, rovarölőnek Fendonát. A repcében a védekezéshez nagyobb hasmagasságú hidas traktort béreltünk. Rovarölő szerként Biscayát, gombaölő szerként Pictort juttattunk ki, és kapott még bóros lombtrágyát. Ami a károkat illeti, vannak olyan területeink, ahol a jelentős a vadkárunk, vaddisznókkal küzdenek a vadászaink.

A növények állapota a körülményekhez képest megfelelőnek mondható. Május közepétől kezdtük az árpa kalászvédelmét és a napraforgó gyomirtását. Az elkövetkezendő időszakban kukorica-gyomirtás, illetve a búza kalászvédelme van soron, ráadásként kap Azospeed lombtrágyát. Emellett fejlesztjük a kultivátorokat; az egyiket KSMK szilárdműtrágya-kijuttató egységgel, a másikat egy Kongskilde folyékonykijuttató-egységgel. Ha végzünk a gyomirtással, ez a munkafolyamat következik. Jelen állás szerint úgy látjuk, hogy gyengébb évünk lesz, mint a tavalyi, nem várunk rekordtermést az idén” – összegezte az aktuális munkáit.

Felhívás

Mint a bevezetőben jeleztük, célunk lehetőséget adni a gazdáknak tapasztalataik, módszereik közreadására. Ezét várjuk gazdálkodók, mintagazdaságok jelentkezését, illetve azzal a kéréssel fordulunk olvasóinkhoz, hogy ajánljanak olyan gazdálkodókat, akik jó gyakorlattal szolgálhatnak mások számára is. A legnépszerűbb gazdálkodókhoz az AgrárUnió is ellátogat. Jelentkezésüket a www. agrarunio. hu címen vagy az 52/751682 és az 52/751692 telefonon várjuk.
Szerző: S. F.

Címkék: napraforgó, szója, gyomirtás, búza, kukorica
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Yanmar e-X1 – autonóm elektromos erőgép, traktoros nélkül

A Yanmar Agribusiness Co., Ltd., a Yanmar Holdings leányvállalata is belépett az elektromos meghajtású ...