Borús eredményekkel zárult a strandbüfék és a street foodok nyári szezonális ellenőrzése
Hírek - 2024.07.29
A strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők a 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák – adta hírül sajtóközleményben a Nébih.
A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást az élelmiszervállalkozókkal szemben, a kiszabott bírságok értéke 3 326 633 forint. Továbbá 109 tételt, összesen
Hiányosságok, szabálytalanságok
Az ellenőrök a strandbüfék és a street food egységek 11,5%-ánál tapasztaltak takarítatlanságot és a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát, valamint a vendéglátóhelyek 10,2%-ában problémát jelentett a készételek tárolása is. A hűtve tárolást több esetben nem tartották be, továbbá a készételek és az alapanyagok elkülönítését sem valósították meg. Jellemző volt, hogy a kisebb egységek nem rendelkeztek zöldség-előkészítővel, miközben tisztítatlan zöldségeket is felhasználtak. Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél (9,8%) hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, azonban ezt az élelmiszervállalkozók rövid időn belül pótolták. A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7%-ánál jelentett problémát. A hatósági felügyelők több esetben (7%) tapasztalták, hogy az alapanyagok nyomonkövetését nem biztosították, illetve lejárt minőségmegőrzési- és fogyaszthatósági idejű termékeket tároltak az egységekben.
Kedvező tapasztalat volt, hogy az allergénekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás megfelelőnek bizonyult. Az előírt HACCP dokumentációkat is vezetik az egységek, bár volt olyan vendéglátóhely, ahol nem a valóságnak megfelelő adatokat regisztráltak.
Egy fagylaltozóban megtiltották a fagylaltkészítést
A Csongrád-Csanád vármegyei felügyelők 2 vendéglátóipari egység tevékenységének korlátozását rendelték el. Az érintett egységekben többek között az edényzethez mérten a mosogatómedencék mérete nem volt megfelelő, a hűtőterekben a szakosított tárolás szabályait nem tartották be, az előkészítőket sem alakították ki, valamint egyes élelmiszereket a földön tároltak. Egy Csongrád-Csanád vármegyei fagylaltozóban megtiltották a fagylaltkészítést, míg egy Heves vármegyei pizzériában nyomonkövetési hiányosság miatt 40 élelmiszertételt vontak ki a forgalomból, összesen
Folytatódik az ellenőrzés-sorozat
A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus 15-ig zajlik hazánkban. A kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei többek között a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket is ellenőrzik. A grillsajtokra, a növényvédőszerekre, a macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítményekre, a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre (például görögdinnye), valamint az élőállat-szállítmányokra is kiemelt figyelmet fordítanak a hatóságok.
Címkék: nébih, élelmiszer, élelmiszer-biztonságTraktorfülkék versenye a kutya szemszögéből
Ilyen még nem volt – megadóztatják a tehenek szellentését
A kalászos gabonák őszi gyomosodásáról – Gyomfajok ...
Vadkár jogi esetek – Amikor az igazságszolgáltatást felváltja a ...
Väderstad növeli a Spirit gabonavetőgépek kapacitását
A minőségi búzatermesztés lehetőségei és kihívásai
Csaknem 30 százalékkal csökkent a műtrágyák ára
Ismét a legjobbak között: Az RWA elnyerte a Business Superbrands ...
Mennyi a hal ára idén karácsonyra? Mutatjuk!
Vízmegtartás, talajélet – HORSCH termékek az észszerű ...