TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Marginális mezőgazdasági területek – a HUN-REN ATK kutatóinak tanulmánya az Agricultural Systems–ben

Marginális mezőgazdasági területek – a HUN-REN ATK kutatóinak tanulmánya az Agricultural Systems–ben

Hírek - 2024.01.13

  A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (HUN-REN ATK TAKI) kutatói marginális mezőgazdasági területekkel foglalkozó tanulmányt jelentettek meg az Agricultural Systems című folyóiratban – adta hírül honlapján a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat. 

A mezőgazdasági peremterületek az élelmiszer-biztonság javítása, a bioenergia-termelés, illetve az ökoszisztéma-szolgáltatások támogatása miatt már világszinten is nagy figyelmet kaptak. E területeknek az elmúlt két évszázadban sokat változott a meghatározása, ami egy komplex feladat, hiszen a föld minősége mellett több más tényező figyelembevételére is szükség van.

Az új technológiák és a politikai trendek fejlődése miatt időről időre meg kell újítani az elsődleges és a marginális mezőgazdasági területek fogalmát – áll a híradásban, amely szerint bár sok kutatás foglalkozik a marginális területek felhasználásával, ezeknek jelenleg nincs egy elfogadott egységes definíciója.

A mezőgazdasági területek marginalizálódásának négy fő oka van. Ezek egyrészt gazdasági (pl. bérleti díj, földérték), másrészt földrajzi (pl. hőmérséklet, lejtőszög, csapadék), harmadrészt ökoszisztéma-alapú (pl. védett területek, rekreáció, ökoszisztéma-szolgáltatások), negyedrészt talajalkalmasság szempontú (pl. hozamképesség, fizikai és kémiai talajtulajdonságok) okok. 

A mezőgazdasági területek lehetnek produktívak, marginálisak egy vagy több szempontból, vagy nem produktívak – ez gyakran függ a művelési vagy kezelési típustól. A megfelelő kezelés kiválasztása a marginális területeket optimális talajállapotúvá alakíthatja, míg a helytelen kezelés a minőségi elsődleges mezőgazdasági területeket marginálissá vagy nem produktívvá változtathatja.

Amint a HUN–REN honlap híre fogalmaz, a megjelent tanulmány áttekintést nyújt a marginális területek történelmi és új definícióiról, különösen azokról, amelyek mezőgazdasági szempontokkal foglalkoznak, ideértve a földkezelést és -helyreállítást is. Mindez erős alapot nyújthat további kutatásokhoz a marginális földterületek témakörében.

(Forrás: hun-ren.hu)

Címkék: marginális mezőgazdasági terület, HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének, HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan teljesíthető, az AKG pályázattal a zöldtrágyanövény ...

Ebben az évben véget ér a VP4-10-1.1.21. kódszám alatt nyilvántartott VP AKG támogatási időszak, amely a 2022. január ...