TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Megújult és energiatakarékosabbá vált a Széchenyi István Egyetem Deák téri épülete Mosonmagyaróváron

Megújult és energiatakarékosabbá vált a Széchenyi István Egyetem Deák téri épülete Mosonmagyaróváron

Hírek - 2023.12.11

A Széchenyi István Egyetem 17 létesítményének rekonstrukciója valósult, illetve valósul meg egy európai uniós projekt keretében. Ennek részeként készült el az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Deák téri épületének energiahatékonysági felújítása, amely az intézmény Élelmiszertudományi Tanszékének, a Mosonmagyaróvári Járási Hivatalnak, valamint a Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság helyi ügyfélszolgálatának is otthona.

A Széchenyi István Egyetem, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciuma európai uniós támogatással valósította meg az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Deák téri oktatási épületének felújítását. A KEHOP-5.2.2-16-2017-00110 azonosítószámú, „a Széchenyi István Egyetem győri telephelyének energetikai fejlesztése” című projektben korábban olyan létesítmények újultak meg Győrben, mint az igazgatási épület, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar központja, a kampusz melletti postaépület, a Hotel Famulus vagy a Bridge Oktatói és Hallgatói Klub, Mosonmagyaróváron pedig a Lucsony utcai C épület, a tankonyha és a várkapitány-épület.

Megújult és energiatakarékosabbá vált a Széchenyi István Egyetem Deák téri épülete Mosonmagyaróváron

A megújult épületet a nemzeti színű szalag átvágásával Hanczné dr. Lakatos Erika, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának innovációs dékánhelyettese, Szabó Gyula, a kivitelező Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. ügyvezetője, dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Nyúl Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár és dr. Filep Bálint, az egyetem elnöke avatta fel. (Fotó: Adorján András)

Az 1920-ban épült, mintegy 1500 négyzetméter alapterületű Deák téri létesítményben az Élelmiszertudományi Tanszék egy része működik, de helyet ad a Mosonmagyaróvári Járási Hivatalnak, valamint a Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság helyi ügyfélszolgálatának is. A 220,9 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból elkészült fejlesztés során többek között a homlokzat és a födém szigetelése, a nyílászárók cseréje, az épületgépészeti rendszer korszerűsítése, valamint a beázási problémák megoldása történt meg.

„Egyetemünk stratégiai célkitűzése a fenntarthatósághoz való hatékony hozzájárulás. Karunk is ezt szolgálja az év minden egyes napján, hiszen képzéseinkben kiemelt figyelmet kap a precíziós gazdálkodás, a klímaváltozás hatásainak csökkentése, az egészséges élelmiszer-ellátás vagy éppen a vízgazdálkodás kihívásainak való megfelelés” – fogalmazott a december 8-i ünnepélyes átadón Hanczné dr. Lakatos Erika, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar innovációs dékánhelyettese. Hozzátette, az egyetem a beruházásai során is az egyik leghangsúlyosabb szempontként kezeli a fenntarthatóságot, amit a Deák téri mellett számos más fejlesztés is jól példáz.

Kiemelte: a Széchenyi-egyetem fenntarthatósági törekvéseit nemzetközi szinten is elismerik. „Intézményünk a napokban került fel – a Times Higher Education rangsora után – a QS fenntarthatósági világranglistájára is. Ezzel együtt már hat jelentős nemzetközi rangsorban szerepel egyetemünk, és a Times Higher Education értékelése alapján a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozunk” – hangsúlyozta.

Nyúl Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte, az energiahatékonysági fejlesztések a minőségi üzemeltetés biztosítása mellett károsanyag-kibocsátásunk és ezáltal környezeti lábnyomunk csökkentése miatt is fontosak. Ezt a célt segíti többek közt a szigetelések, a korszerű fűtési rendszerek vagy a megújuló energiaforrások alkalmazása. „A beruházások során arra törekszünk, hogy olyan gazdaságosan üzemeltethető és fenntarthatóan működő épületeket adhassunk át, melyek mindannyiunk javát szolgálják, esztétikailag pedig hozzájárulnak a szebb városképhez” – húzta alá.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője kijelentette: Széchenyi István Egyetemhez való csatlakozása óta az újjászületés korszakát éli a mosonmagyaróvári kar, amely egyszerre jelent tartalmi és infrastrukturális megújulást. „Ahogy több mint kétszáz évvel ezelőtt, úgy most is meghatározó, sőt húzó szerepe van az egyetemnek a város fejlődésében, gazdasági megerősítésében és városképének alakításában egyaránt. A felújítás révén a Deák tér 1. a város legszebb épületévé vált, amiért köszönet illeti az intézményt, valamint az Építési és Közlekedési Minisztériumot” – fogalmazott. A tárcavezető hangsúlyozta a helyi hozzáadott érték fontosságát, ami e beruházás esetében is teljesült, hiszen a kivitelezést helyi vállalkozás valósította meg, méghozzá kiemelkedő színvonalon.

Címkék: széchenyi istván egyetem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nem ígérkezik könnyűnek a jövő a vetőmagszektor számára

Exportpiaci zavarok és áremelkedések nehezítik a hazai vetőmagszektor helyzetét, hosszabb távon pedig a ...