TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Megszűnő tűzgyújtási tilalom számos vármegyében

Megszűnő tűzgyújtási tilalom számos vármegyében

Hírek - 2023.08.07

Az előző 24 órák csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért a hatóság augusztus 5-én, szombaton visszavonta a tűzgyújtási tilalmat 2023. augusztus 6-tól Borsod Abaúj-Zemplén, Heves és Pest vármegyékben, majd augusztus 6-ai intézkedéssel augusztus 7-től az alföldi vármegyékben is. Tehát megszűnik a tűzgyújtási tilalom 2023. augusztus 7-től Bács-Kiskun, Csongrád–Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is.

A visszavonással érintett Borsod Abaúj-Zemplén, Heves és Pest vármegyékben az előző 24 órában lehullott csapadék következtében csökkent a tűzkockázat, valamint átnedvesedett az 1 és 10 órás holt biomassza. A hullámzó hidegfrontból további csapadék várható, illetve a csökkenő hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti hatóságának és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának augusztus 6-ai szakmai állásfoglalása szerint az erdő avarszintjét is átnedvesítő mennyiségű csapadék elérte az alföldi vármegyéket is. Az előző 24 órában lehullott csapadék következtében csökkent a tűzkockázat, valamint átnedvesedett az 1 és 10 órás holt biomassza.

A visszavonással érintett vármegyékben jelenleg is csapadékos időjárás jellemző. A hullámzó hidegfrontból további csapadék várható, és a csökkenő hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is.

Erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom megszűnése után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. 

A tüzet nem lehet felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli és a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról, a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.
Forrás: Nébih

Címkék: tűzgyújtási tilalom, erdőtűz, tűz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az erdők fenntartása közcél, hasznuk minden állampolgáré

Az állam kiemelt kötelessége az erdők védelme és fenntartása, ebben a munkában pedig stratégiai feladat hárul az ...