TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
FERTIGHY: ÚJ SZEREPLŐ AZ ALACSONY SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSÚ MŰTRÁGYAGYÁRTÁS PIACÁN

FERTIGHY: ÚJ SZEREPLŐ AZ ALACSONY SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSÚ MŰTRÁGYAGYÁRTÁS PIACÁN

Hírek - 2023.07.07

Megfizethető és alacsony szén-dioxid-kibocsátással együtt járó műtrágyát előállítani az európai gazdálkodók számára – ez a célja annak az új vállalatnak, amely FertigHy néven a minap kezdte meg működését.

• Az EIT InnoEnergy, a RIC Energy, a MAIRE, a Siemens Financial Services, az InVivo és a HEINEKEN által FertigHy néven alapított vállalat úttörő szerepet kíván vállalni az európai műtrágyaipar alacsony szén-dioxid-kibocsátású átalakításában.

• A FertigHy célja, hogy megfizethető és alacsony szén-dioxid-kibocsátással együtt járó műtrágyát állítson elő, közvetlen választ adva az EU és a világ élelmiszerbiztonságának az ellátási lánc megszakadásából és a földgázellátás globális bizonytalanságából adódó legújabb problémáira –olvasható az új vállalat sajtóközleményében.

• A vállalat, amely több nagyszabású, alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyaprojekt megvalósítását tervezi, első üzemét Spanyolországban fogja felépíteni és üzemeltetni, majd más európai országokban is lemásolná a gyárát.

Az üzem évente több mint egymillió tonna alacsony szén-dioxid-kibocsátással jellemezhető, nitrogénalapú műtrágyát fog előállítani, 100%-ban megújuló villamos energiával, zöld hidrogénből, s az építkezés a tervek szerint 2025-ben kezdődik. A vállalat vezetői posztját José Antonio de las Heras tölti be, aki több mint 25 éves vezetői és nem vezetői vállalati és vállalkozási tapasztalattal rendelkezik, ismeretekkel a zöld hidrogén, a megújuló energiaforrások és a földgáz területén.

Csak a mezőgazdasági ágazat az EU teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 13%-áért felelős, és az európai gazdálkodók évente több mint 11 millió tonna nitrogénműtrágyát használnak fel (tápanyag). A műtrágya elérhetőségének és megfizethetőségének biztosításáról szóló, 2022 októberében kiadott közleményében az Európai Bizottság kritikus fontosságúnak minősítette a műtrágyaszektort, és támogatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyára való átállást.

A FertigHy jó példa arra, hogy az európai ipar szereplői a gazdaság, jelen esetben a műtrágya folyamatos szén-dioxid-mentesítésének érdekében befektetnek Európába. Az Európai Bizottságnak az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvényére (IRA) adott elsődleges válasza meghatározó volt az európai telephelyre vonatkozó döntés szempontjából, mivel a FertigHy közvetlenül kíván foglalkozni az EU előtt álló kihívásokkal, és célja, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyaiparban vezető szerepet töltsön be Európában. A FertigHy azon fog dolgozni, hogy kiterjessze a tevékenységét Európa-szerte, és célja, hogy üzemenként és évente akár kétmillió tonna CO2-kibocsátással csökkentse az összkibocsátást.

José Antonio de las Heras, a FertigHy vezérigazgatója elmondta: „Soha nem volt még ilyen sürgős a szén-dioxid-mentesítés és a műtrágyatermelés kollektív visszaszerzése. 2023-ban számos tényező is arra mutat Európában, hogy elérkezett az idő egy zöldebb és mindenki számára önellátó iparág létrehozásához. A FertigHy igyekszik majd újra kiépíteni az ellenálló képességet a megszakadt ellátási láncokkal szemben, miközben az élelmiszeripari értéklánc szén-dioxid-mentesítésének felgyorsításával elősegíti a mezőgazdasági ágazat szuverenitását és az ellátás biztonságát.”

A globális konzorcium által alapított FertigHy az értéklánc más-más területein érdekelt befektetőkkel dolgozik együtt. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású műtrágyával foglalkozó vállalkozás létrehozásának fő indítványozója az EIT InnoEnergy volt, amely fenntartható energetikára szakosodott innovációs motorként és az Európai Unió egyik szerveként az Európai Innovációs és Technológiai Intézet égisze alatt működik, s amely az új ipari vállalatok alapításában elért sikereire alapozva, az Európai Zöld Hidrogén Támogató Központ (European Green Hydrogen Acceleration Center, EGHAC) révén üzleti gyorsítási szolgáltatásokat nyújt majd.

Címkék: műtrágyaipar, alacsony szén-dioxid-kibocsátás, műtrágya, műtrágyagyártás, fertighy, szén-dioxid-mentesítés, műtrágyaszektor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Cseresznyeszezon – a közepesnél valamivel jobb termés várható

A jelentősebb fagykárok és növényvédelmi problémák elkerülték a cseresznye ültetvényeket. A közepesnél jobb ...