TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Mesterséges erdő építhető, amelyben pár év alatt árnyékot nyújtanak a fák

Mesterséges erdő építhető, amelyben pár év alatt árnyékot nyújtanak a fák

Hírek - 2023.06.06

Egyre többen vallják, hogy a Miyawaki-erdők kiváló városi eszközei lehetnek a klímaváltozás mérséklésének.

A Miyawaki-erdők koncepcióját Akira Miyawaki japán botanikus, a természetes vegetáció helyreállításának szakértője alkotta meg. Lényege, hogy az őshonos flóra akár 20–30 éven belül helyreállítható és önfenntartóvá tehető, szemben a természetes ütemben zajló regenerálódással, amely akár évszázadokig is eltarthat.

Kis helyigénye miatt optimálisan alkalmazható városi-külvárosi környezetben, közterületeken, de akár egy nagyobb udvarban is. Ennél fogva a városi terek zöldítésének, így a klímaadaptációnak és a klímaváltozás mérséklésének egyik hasznos eszköze lehet.

A „minierdő” segíti a rovar- és madárállományt, fái akár néhány éven belül árnyékot nyújthatnak, nem mellesleg esztétikai értéke sem utolsó. Bár „minierdőként” emlegetik az eszerint beültetett 10–20 nm területet, ez azonban nem az, hiszen nem rendelkezik komplex erdei ökoszisztémával.

Első lépésként a talajt át kell dolgozni, valamint szerves tápanyagokkal ellátni, ha ez megtörtént, válasszuk ki azokat az őshonos fákat és cserjéket, melyeknek megfelelő az adott terület mikroklímája. Célszerű a fák és cserjék magjait azon a területen nevelni, ahova majd később ki szeretnénk ültetni azokat. Természetesen, ha nincs mag, akkor a csemete is megteszi, de számoljunk azzal, hogy a kiültetés stressze kezdetben visszaveti azok növekedését.

Kerüljük a magas, nagy helyigényű fákat, 4 szintet különítsünk el: magas lombkoronaszint, alacsony lombkoronaszint, magas cserjeszint, alacsony cserjeszint. Idővel, amikor erdőcskénk már kezdi elnyerni formáját, ültessünk bátran erdei hagymásvirágokat, ez hozzájárul az erdei hangulathoz. Mulcsozzunk a kisebb párolgási veszteség miatt, de száraz időszakban az öntözést se hanyagoljuk el.Címkék: klímaváltozás, erdő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...