Hirdetés
Egyre értékesebb a hagyma, mégsem termesztünk eleget belőle

Egyre értékesebb a hagyma, mégsem termesztünk eleget belőle

Hírek - 2023.05.24

Több mint kétszeresébe kerül idén a hagyma kilója a tavalyi árhoz képest, ráadásul egyre kevesebben termelnek magyar hagymát, az import áruért pedig euróban kell fizetni.

Tavalyi adatok alapján, mindössze 1292 hektáron folyt vöröshagyma termesztés, amelynek több mint fele tavaszi, a maradék pedig őszi vetésű volt. 2021 – hez képest pedig ez közel 300 hektárral kevesebb területet jelent, amikor 1574 hektár földet használtak hagymatermesztésre – írja a Haszon magazin.

Bár a vöröshagyma jól bírja a szárazságot, de nem a végletekig, keléskor például nagyon fontos számára a sok víz. Ahol nem tudtak megfelelően öntözni, ott jóval kevesebb hagyma termett, az öntözött területeken pedig átlag feletti termést is sikerült elérniük. Az aszályos időjárás egyetlen előnye a kártevők visszaszorulása volt, így csak megelőző kezelésekkel védték a hagymát.

A makói hagymatermesztőket sem kímélte az aszályos időjárás. A makói hagyma arról is híres, hogy stressztűrőképessége és termésátlaga jóval nagyobb, mint a többi hagymáé, mégis jóval kevesebben termesztik évről évre.

A NAK tájékoztatása szerint nemcsak Magyarországra jellemző a hagymatermesztés visszaszorulása, Európán kívül még a közép – ázsiai hagymatermesztő országokban is ugyanez a helyzet állt elő. Piacának alakulásához hozzájárul az orosz – ukrán háború is, amely miatt hiány alakult ki a növényből, és ez az árak emelkedését eredményezte.

A KSH külkereskedelmi adataiból megállapítható, hogy januárra ürül ki a hazai készlet, amely a hazai igények ötven százalékát látja el, és amíg az áttelelő hagymát nem lehet betakarítani, importálni kell Ausztriából és Szlovákiából. A vásárlói szokások is megváltoztak – tájékoztat a NAK, az emberek inkább a friss hagymát keresik, nem tárolják már otthon nagy mennyiségben, inkább többször vásárolnak kevesebb hagymát.

A hagymaágazatot a kistermelők hagyják el elsősorban, a nagytermelők száma nem változott jelentősen. Az öntözés kiemelten fontos lesz a jövőbeli hagymatermesztésben az előző év tapasztalatai alapján, és a tavaszi vetésű fajták mellett az áttelelő hagymaföldek számát is emelni fogják a nagygazdák. De ehhez szükség lesz megfelelő levegőtechnikával rendelkező épületekre, hűtőházakra, többféle nagyobb kapacitású tárolóra – tette hozzá a NAK munkatársa.

Fotó: PixabayCímkék: hagyma, hagymatermesztés, vöröshagyma
Kiemelt hírek