Hirdetés
Krone Vendro rotoros rendterítők

Krone Vendro rotoros rendterítők

Gépszemle - 2023.04.02

A rendterítő gépek jelentős mértékben határozzák meg a szálastakarmányok későbbi minőségét.

A német Krone vállalat Vendro hárompont-felfüggesztésű rotoros rendterítői 2020 szeptemberében mutatkoztak be a KW gépek utódjaként. Munkaszélességük 4,70 métertől 11,20 méterig terjed. A gyártó ezeknél rövidebb függesztési koncepciót alkalmaz, a rendterítő rotorok a traktorhoz közelebb helyezkednek el, így nagyobb súly kerül az első tengelyekre, ez kompakt szállítási méreteket, valamint kisebb emelőerő-igényt eredményez.

4 rotoros: Vendro 470/Vendro 560

6 rotoros: Vendro 620/Vendro 680/Vendro 790

8 rotoros: Vendro 820/Vendro 900

10 rotoros: Vendro 1020/Vendro 1120

Az erős váz alatt, védett helyen található, önhordó, karbantartásmentes rotorhajtómű sem a forgatáskor vagy a terítéskor, sem pedig a rotor összecsukásakor nem terhelődik.

Minden rendterítő alapkivitelben szabadonfutóval rendelkező főhajtóművel van felszerelve, amely megakadályozza a gép hirtelen lefékezését.

OctoLink körmös tengelykapcsoló

A 8 körmös erőzáró kapcsolat folyamatosan biztonságos rotorhajtást tesz lehetővé minden állásban, vagyis hibás működtetés esetén sem károsodik a hajtáslánc. A robusztus, karbantartásmentes tengelykapcsoló rendszer nem igényel kenést, és rendkívüli mozgásszabadságot biztosít, mert a külső rotorokat tartó vázrészek 180 fokkal behajthatók anélkül, hogy a hajtásláncban törés veszélye állna fenn.

OptiTurn rotorkoncepció

A rotorok nagyméretű gumiabroncsokkal felszerelt tapintókerekei, amelyek a fogakhoz nagyon közel haladnak (20 cm-rel közelebb, mint a KW esetében) példaértékű talajkövetést garantálnak, és gondoskodnak arról, hogy a takarmányba ne kerüljön szennyeződés.

A két szomszédos rotor ujjtartó karjai nagy átfedéssel egymásba nyúlnak, és minden körülmény között a takarmány homogén elterítéséről gondoskodnak.

Ujjtartók, csavarkötéssel a rotorhoz rögzítve
 

A robusztus ujjtartók csavarkötéssel fixen a rotorhoz rögzítettek.

Az új, szabadalmaztatott OptiTurn ujjak háromdimenziós kialakításuknak köszönhetően rendkívül tisztán szedik fel és helyezik le a terményt. Az ívelt alakú ujjak két szára eltérő hosszúságú, a végük így mindig a talajjal párhuzamosan helyezkedik el. Az úgynevezett fésűhatás a különböző terményrétegek alapos átkeverésével a takarmány homogén száradását eredményezi.

Az ujjak mindig párhuzamosan futnak a talajjal


Minden Vendro rotoros rendterítő fel van szerelve határszórást szabályozó egységgel, amely a terményt a takarmányveszteség elkerülése érdekében a tábla széléről középre teríti. A Vendro 470–790 modelleknél alaphelyzetben manuális, a többinél hidraulikus állítási lehetőség van a traktor vezetőfülkéjéből.

Határszórást szabályozó egység
 

Mechanikus vagy hidraulikus csillapítórudazatok garantálják a példaértékű talajkormányzást (kanyarodáskor is) és a gép kényelmes, ütődésektől mentes szállítását. A csillapítórudazat segítségével a rendterítő kiemeléskor nagyon kíméletesen, automatikusan középre áll.

Csillapítórudazat a kiváló talajkormányzásért
 

Az önhordó szerkezetű támasztólábak révén elkerülhető a rotorok tapintókerekeinek terhelése parkoló helyzetben.


Önhordó szerkezetű támasztólábak
 

LED-világítás

Kompakt, V alakú fő vázszerkezet hárompontos felfüggesztéssel

Öntisztuló műanyag védőburkolat, amely csökkenti a terménymaradványok és a szennyeződés lerakódását a gépen.

Az összecsukható védőkengyeleknek köszönhetően a rotoros rendterítő a kompakt kialakítása ellenére fordulékony marad, és lehetővé teszi a legszűkebb íven végrehajtott kanyarodást a tábla szélén és a táblavégi forduláskor.

Összecsukható védőkengyelek
 

A gépek a traktor vezetőüléséből kényelmesen állíthatók át munkahelyzetbe vagy szállítási helyzetbe.

2,75–2,99 méteres szállítási szélesség
 

A munka során akkor érhetünk el optimális eredményt, ha a kasza által képzett rendet egyszerre két rotor kezeli úgy, hogy eközben nem kell a rotorral a rendet taposni.


Forgalmazó: Valkon Kft.

cím: 6000 Kecskemét, Mindszenti krt. 55.

telefon: +36 (30) 697-4224

Dobos Péter

munkagép-kereskedelmi vezető

e-mail: dobosp@valkon.hu

web: valkon.huCímkék: krone, vendro, rotoros, rendterítők
Kiemelt hírek