TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 633 Ft
Benzin ára: 647 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,91
USD: 365,8
CHF: 401,27
GBP: 458,27
Hirdetés
Talajlazító körkép - Próbálj meg lazítani!

Talajlazító körkép - Próbálj meg lazítani!

Vető- és talajművelő gépek - 2020.09.23

A káros talajtömörödés nemcsak szántással, de forgatás nélkül, altalajlazító munkagépek használatával is megszüntethető. Előnyeiket a magyar gazdák is egyre jobban felismerik már – de vajon el tudnak-e igazodni a talajlazító gépek termékkínálatának rengetegében? Cikkünk ebben próbál segíteni.

Talajlazító gép körkép

Ahol az eke képességei véget érnek, ott kezdődik a talajlazító gépeké. Egyszerűsítve így is megfogalmazhatjuk azt a tényt, hogy aki nem elégedett a 28-32 cm-es mélyszántás eredményével, annak érdemes 35-40 cm mélységű középmély lazítást alkalmaznia 
a tábláin, ráadásul – azonos talajkörülmények esetén – a két munkaművelet energiaigénye lényegében megegyezik. A legfőbb cél a tömörödött talajrétegek fellazítása és ezáltal a talaj légátjárhatóságának, hőgazdálkodásának, valamint vízbefogadó és vízmegőrző képességének javítása, a talajélet aktiválása. Megkérdezett szakembereink szerint nem kell minden esztendőben a szántás alá menni, vagyis ha a körülmények nem indokolják, a mélyebb lazítást elég csupán néhány évente elvégezni. Nedves, ragadós talajon ezt a munkaműveletet sem szabad erőltetni: bár a kések könnyebben behatolnak a földbe, így a tervezett mélység kisebb energiaráfordítással elérhető, ugyanakkor a felszín közelében nagyobb károkat okozhatunk az erőgépünkkel, mellesleg pedig a lazító hatás is gyengébb, a várható tartamhatás rövidebb lesz. Észben kell tartani azt is, hogy a lazítás nem gyomkorlátozó tevékenység, és ha valóban meg akarjuk őrizni 
a talajban a nedvességet, akkor az elmunkálóegységet (hengert) sem szabad lespórolnunk a gépről. Milyen lazítót válasszunk?
A megfelelő munkaeszköz megtalálásához partnereinket hívtuk segítségül.

Kverneland DTX: kombináltan

A szélsőséges időjárási viszonyok és az egyre növekvő gépek hatással vannak a talaj szerkezetére és a talajéletre. A negatív következmények tompítására, kiküszöbölésére bizonyos időközönként szükség van a talajok lazítására, amelyhez a Kubota csoporthoz tartozó norvég Kverneland több munkaművelet egyidejű elvégzésére alkalmas talajlazítót fejlesztett ki. A 3 méter munkaszélességű, 5 késes (60 cm késosztású), DTX nevet kapó függesztett munkagép gyorsan és hatékonyan végzi el a talajlazítást és tarlóhántást. A 200–360 LE-s traktorokhoz ajánlott lazító tökéletesen alkalmas a forgatás nélküli talajműveléshez, a szántás helyettesítésére, mivel 40 cm-es munkamélységben dolgozza át a talajt. A nagy gerendelymagasság eltömődésmentes munkavégzést biztosít. A nyírócsavaros vagy hidraulikus késbiztosítással rendelkező munkagép 2750, illetve 2970 kg össztömeggel bír (DTX 300 SB, illetve DTX 300 AR verziók). Hidraulikus változat esetén a kioldási erő 1700 és 2925 kg között változtatható. 
Jó hasznát venni például a repce betakarítása utáni tarlóhántásnál, mivel szép, egyenletesen vízszintes magágyat készít az 520 mm átmérőjű Qualidisc Farmer rövidtárcsás boronának köszönhetően.

8kverneland dtx min

Kverneland DTX: három különféle szárnytípussal érhető el

A kombinált DTX talajlazító Pro-Lift vagy LD késekkel szerelhető fel. A Pro-Lift változat kiemelkedő lazító hatással rendelkezik, de csupán minimálisan bolygatja a talajfelszínt (így a rögképződés csekély), speciális kialakítása pedig rendkívüli kopásállósággal párosul. A lazítás után ideálissá válik a környezet a gyökérzet fejlődéséhez és a kapillárisok működéséhez, valamint a talaj ter­­­­mészetes szerkezetének visszaállításához. A lazítókéshez 3 kü­­­­­­­­­­lönféle szárnytípus érhető el, a különböző talajtípusoknak és mű­­­­velési céloknak megfelelően. Az LD (Low Disturbance, vagyis a talajt csak sekélyen bolygató) lazítókések nem keverik és kenik el a különböző rétegeket. A lazítócsúcs karbidos kialakítású, ez biztosítja a hosszú élettartamot. A lazítókések után helyezkedik el a rövidtárcsa-szekció, amely a felső réteg megmunkálásáért felelős, kialakítva az ideális magágyat. A tárcsasorok mélységét hidraulikusan állíthatjuk, maximálisan10 cm-ig. A talaj lezárásáról Kverneland Actipack vagy DD henger gondoskodik. Az 560 mm átmérőjű Actipack henger kiemelkedő munkaminőséget biztosít, különösen középkötött és kötött talajokon. A 600 mm átmérőjű, dupla tárcsás DD henger stabil mélységtartással rendelkezik, és jó minőségű, barázdált, időjárásálló talajfelszínt hoz létre. A legjobb minőségű króm-bór acélból készült henger erősített sárkaparókkal van felszerelve és karbantartásmentes csapágyakon nyugszik. 
A gyű­­­rűknek önálló vágóélük van, lapos letöréssel, így garantálják a kiváló rögtörő hatást. A kések és a tárcsa, illetve a DD henger kiváló minőségű vázszerkezethez csatlakozik, amely lehetővé teszi a működést még nehéz talajkörülmények között is. A DTX lazító oldalirányú terelőkkel van felszerelve, amelyek jól ismertek a Qualidisc termékcsaládból. Ez biztosítja a tökéletes szintezést mindegyik talajtípus esetén.

Tellus: több tér a beforgatásra

A talajszerkezet leromlásának egyik oka a nem megfelelő talajállapotban végzett alapművelés, amely rögösítéssel, porosítással, kenéssel jár. Másik oka a gyakori forgatás, különösen az elmunkáló műveletek mechanikai károsítása, például a simítózás, kombinátorozás esetén a porosítás. A magyar gyártmányú Tellus ExtraDig talajlazító használatakor a felsorolt hátrányok elkerülhetők. A kecskeméti központú Valkon Kft. által forgalmazott, kombinált egymenetes talajművelő gép két sorban elhelyezett lazító késsorból áll, amelyek mögött két lezáró, tömörítő henger található. A kések oldalszárnyakkal, háromszög alakú előhasítóval és megfordítható kopócsúccsal szereltek. Szögállásuk nagyon jó talajba hatolást, talajban tartást, ideális repesztő hatást eredményez. 
Az oldalszárnyak és a „cápauszony” fokozzák a nagyméretű rögök aprítását és a talaj szerkezetének megemelését. Az ívelt kések optimális szármaradvány-bekeverést, forgató hatást adnak. 
A paralelogramma karral működtetett tüskés elmunkálóhengerek tökéletes lezárást végeznek, fokozzák a szármaradványok bekeverését a talaj felső rétegeiben. Mivel relatíve nagyobb helyük van a hátsó késsorok mögött, így a keletkezett rögök szétzúzására, a mulcs beforgatására több terük marad.
A Tellus ExtraDig talajlazítók 250–500 cm-es munkaszélességben, illetve 5, 7, 9 vagy 11 késes változatban érhetők el. 
A nagy (95 vagy 110 cm-es) gerendelymagasságnak és a kések kialakításának köszönhetően akár 70 cm-es mélységben is dolgozhatnak, minimális vonóerő-szükséglet mellett ideálisan törik át a letömődött rétegeket. A mélységállítás a traktor hárompont-függesztőműjén keresztül és a lezáróhengerek hidraulikus állításával menet közben is történhet. A kétoldali oldalhatároló lemez végzi a talajrészek munkaszélességen belül tartását. A for­­dítható orrbetét messze előrenyúlik a késszáron, így hosszú ideig használható.

6a Tellus min

Tellus ExtraDig: a „cápauszony” fokozza a nagyméretű rögök aprítását

A robusztus váz 120×120 vagy 140×140 mm-es zártszelvényre épülő, 100 százalékban hegesztett, magas folyáshatárú acélszerkezet. Mivel a késenkénti maximális terhelés 1 tonna, ezért 7×1 tonna, azaz 70 000 N erő elviselésére is alkalmas merev és stabil váz szükséges ahhoz, hogy ne szenvedjen maradandó alakváltozást. A szakítócsavar is komolyabb erőhatást képes elviselni, mint a nyírócsavar, ráadásul könnyen kiszedhető, nem szorul be. És még egy kis fizika: a vonóerő és a behúzási erő együtt értelmezendő. Ha ennek az erőnek a talajra merőleges komponense nem éri el a megfelelő értéket, akkor a kívánt mélységet nem fogjuk elérni, valamint kedvezőtlen talajnedvesség esetén nincs kellő behúzó erő, ami a rögtörő aprítóhengerek megfelelő működését biztosítaná az egyenletesen rögmentes felület eléréséhez. Két fontos tényező befolyásolja mindezt: a késszög, illetve a kopó felületek nagysága. Míg az egyenes késekre kis szög, nagy kopófelület, kisebb vonóerő, ezért minimális keverőhatás jellemző (inkább csak repesztenek), addig az agresszív késeknél nagy szöggel, kisebb kopófelülettel, nagyobb vonóerővel találkozhatunk, ami viszont teljes átkeverést, egyenletes, morzsalékos felszínt garantál.

Fralaz/Ecolaz: túrás nélkül

A csökkentett menetszámú és víztakarékos talajművelés megvalósítása a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban működő FRAMEST Kft. összes munkagépének fontos célja és alapelve. Természetesen igaz ez a lazítóikra is, amelyek – felfogásuk szerint – akkor dolgoznak jól, ha az egyenes kések nem hoznak fel nehezen elmunkálható hantokat, a végükön lévő kopócsúcsok szárnyai széles keresztmetszetben átrepesztik a talajt, a tüskés vagy mélytömörítő (MT) hengerek pedig visszazárják a felszínt, így előzve meg a talaj mélyebb rétegeinek kiszáradását.

2 Fralaz min

Fralaz: Keskeny kések és visszatömörítő henger, amely egyenletes munkamélységet is ad a gépnek

Fontos műveleti jellemző, hogy a lazító megemeli, kissé elmozdítja a földet, de nem forgatja, túrja át azt. A FRAMEST gépek hazai piacon egyedülálló késkialakítása segít a munka megfelelő elvégzésében: a függőleges, egyenes kések az alsó harmadukban enyhén negatív szögállásúak. Ezáltal valóban elkerülhető a teljes talajszelvény kiszáradása, hiszen a lazító garantáltan nem hoz fel nagyobb hantokat, rögöket. A kés és bontóorr szokatlanul keskeny kialakítása pedig azt célozza, hogy a traktor vonóereje inkább a szárnyak emelő hatásán érvényesüljön, mert azok feladata a teljes talajszelvény megemelése és repesztése, amihez persze erő kell. A nedvességmegőrzés szempontjából fontos lenne, hogy ne hozzuk fel alulról a rögöket, ám ez a cél százszázalékosan nem valósítható meg. Ezért van szükség minden esetben a visszazáró, visszatömörítő hengerre, amely ugyanakkor egyenletes munkamélységet is ad a gépnek.

A FRAMEST Kft. a lazítók V elrendezését energetikailag előnyösebbnek tartja, ráadásul ezzel elkerülhető, hogy – például nehezebb agyagtalajoknál, nagyobb szárazság esetén – táblás darabok szakadjanak fel a talajból, ugyanis a nagyobb földhantok nem tudnak beakadni két kés közé. A 2700–5200 mm munkaszélességű, 3–9 késes FRALAZ középmély lazítók akár 
60 cm-es mélységig képesek a talajba hatolni, míg a hasonló késkialakítású, 2000 mm munkaszélességű, 3 késes változatban elérhető ECOLAZ munkagépek 40 cm-re, ezáltal kisebb teljesítményű (120–150 LE-s) traktorokkal is húzhatók. A 3 méteres FRALAZ nemcsak 3, de akár 5 késsel is felszerelhető. Ha a gazda 45-50 cm mélyen akar dolgozni, akkor a ritkább kiosztást kell választania, míg a 28-30 cm-es kondicionáláshoz a sűrűbb késosztást érdemes használnia (ugyanazzal az erőgéppel).

Napjainkban jellemző tendencia, hogy sokan a lazítással egy időben akarnak elvégezni egy 10-15 cm mélységű talajművelést. Ez a FRAMEST gépeivel is megoldható a lazítókések felső harmadára felszerelt kisebb késpengével, amely a felső 10 cm-t jobban átdolgozza, megműveli, de a talaj mélyebb rétegeiben lévő hantokat továbbra sem hozza fel. A Nyárádi Attila ügyvezető igazgató által „egyidejű kétrétegű talajművelésnek” nevezett eljárás a lazító hátsó gerendelyére, a kések közé felszerelt, sekély, állítható késekkel, lúdtalpkapákkal is megvalósítható. Szintén trendnek nevezhető az utóbbi másfél évtizedben, hogy a gazdák mélykultivátorokkal, 40-50 cm-es mélységben teljes egészében átforgatják a területet. Ez késő ősszel akár megfelelő is lehet, összességében azonban nagyon durván kiszárítja a talajt. Megoldást jelenthetnek a FRALAZ gépeknél alkalmazható C kések, amelyek ugyanarra a vázra felszerelhetők, mint az egyenes kések, viszont ezek teljes átforgatást végeznek, föltárják a talajt, segítik a nagyobb mennyiségű csapadék elnyelését, ugyanakkor nem igényelnek megnövelt vonóerőt.

ERMO: fokozatos talajba hatolás

A nagykőrösi székhelyű Pap-Agro Kft. kínálatából idehaza a kétsoros elrendezésű ERMO Levante talajlazítók a legnépszerűbbek. A korábban RIP néven ismert olasz termékek 5, 7, 9 vagy 11 késsel szerelhetők fel, s a HI jelzésűek hidraulikus csukással rendelkeznek (immár két szegmensbe hajlik össze a váz), így biztosítva 
a 2,5 vagy 3 méteres szállítási szélességet. Az erős váz és a nagy szilárdságú szerkezeti anyagok révén a munkagép a legnehezebb körülmények közt is megállja a helyét. Az ívelt kialakítású kések fokozatos szögben hatolnak a talajba, és az oldalsó szárnyakkal szinte teljes keresztmetszetű átdolgozást végeznek. Nemcsak átszakítják, de kissé felfelé is mozdítják a talajt, a pikkelyszerű (az ERMO-nál vörösre festett) vágóélek pedig meghasítják a nagyobb rögöket. A kapaszárak magas keménységű Hardox acélból készülnek, a gazdálkodási körülményektől és a használati gyakoriságtól függően a kések kérhetőek kopásálló tungsten anyaggal felrakottan is.

1 ERMO min

ERMO Levante: pikkelyszerű vágóélek hasítják meg a nagyobb rögöket

Hasznos elem az oldalsó terelőlemez, amely a szélső kapa által kidobott rögöket a munkaszélességen belül tartja, így a henger is elérheti, összetörheti azokat. Lezáróelemként a lazítók hidraulikus mélységállítású, dupla tüskés elmunkálóhengerrel kérhetők, de – ritkább esetben – elmunkáló hullámos tárcsasor is kerülhet a helyükre. Az ERMO ettől az évtől még sűrűbb fogazással látja el a tüskés hengereket, így érve el a még jobb aprító hatást. 
A fix vázas Levante talajlazítók könnyű és nehéz kivitelben (1200–1400 kg, illetve 1770–2550 kg tömeggel) egyaránt elérhetők. 
A könnyebb változat legfeljebb 45 cm-es mélységig dolgozza át a talajt (a nehezebbik akár 65 cm-ig), ugyanis a kései rövidebbek, ezért a gerendelymagasság alacsonyabb, de a dupla tüskés hengernek is kisebb az átmérője, így lehet alacsonyabb a gép össztömege. Ezáltal a teljesítményigénye is kisebb, mintegy 140 LE (a nagyobbiknak 200–250 LE), és persze az ára is kedvezőbb.

A kétsoros változat mellett a Pap-Agro Kft. V elrendezésű lazítókat is kínál, amelyeknél a 3, 5 vagy 7 darab kés srégen helyezkedik el egymás mögött, sűrűbb kiosztással. A kétsoros verzió ezért jobb átömlést biztosít, alkalmazásakor nem torlódik össze a talaj. Ki kell emelnünk a Blader drénező lazítókat is, bár ezeknek nem a talaj megmunkálása, hanem vízháztartásának javítása 
a céljuk. Az 1, 2 vagy 3 késes munkagépek késszárai egyenesek, és teljes magasságukban cserélhető vágóél húzódik rajtuk végig. A drénező lazító nem bolygatja, csupán megvágja a felső talajréteget, miközben alul (a késhegy mögött lengő láncon húzott, kör keresztmetszetű, öntöttvas anyagú) drénezőeszköz 15-20 cm átmérőjű csatornát alakít ki 1 méteres mélységben, segítve a vízmozgást. Költséghatékony megoldásnak számít az ERMO 5, 7 vagy 9 késes SLS előtétlazítója, amely más géppel (kultivá­torral, rövidtárcsával) összekapcsolva kombinált talajművelőként funkcionálhat, és ez is képes 35-45 cm-es munkamélységben átdolgozni a talajt.

Vigolo: praktikusan két sorban

A közel hat évtizedes múltra visszatekintő Vigolo márkának hosszú ideje a szombathelyi központú Agro-Alfa Kft. a kizárólagos magyarországi forgalmazója. Korábban az olasz cég gyártotta 
a Vogel-Noot teljes szárzúzó kínálatát, és a termékpalettát az osztrák vállalat csődbe jutása után is továbbvitték. A Vigolo más kiforrott, strapabíró és megbízható munkagépeket is készít, például forgóboronákat, talajmarókat, grubbereket és persze lazítókat, amelyek RIP, illetve DIG néven kerülnek piacra. Egyre élénkebb kereslet mutatkozik az efféle talajművelők iránt, mára a hazai gazdák is rájöttek, hogy a nedvességmegőrzésben fontos szerepet játszó lazítást nem lehet kihagyni a művelési technológiából. A RIP lazítókra ugyanaz jellemző, mint a Vigolo összes többi termékére: robusztusság, hosszú élettartam, kimagasló gyártási minőség, ami természetesen kiterjed az alkatrész-utánpótlásra is. A 40-45 cm-es mélységben végzett középmély lazításhoz 5, 7 és 9 késes gépek állnak rendelkezésre (a választás minden gazdánál a rendelkezésre álló lóerőtől függ), 780, 950 vagy 1050 mm-es gerendelymagassággal a kellő lazítási mélység eléréséhez. Lezáró elemként az Agro-Alfa Kft. dupla tüskés hengert kínál, amely a felhozott rögöket széttöri, és egyben visszatömöríti a talajt 
(a munkagép henger nélkül is rendelhető, de ezen nem érdemes spórolni).

7 Vigolo min

Vigolo RIP: pántos csavaros rögzítés, változtatható elhelyezésű késszárak

A vázmagasság alapján RIP 780, 950 és 1050 típusnéven emlegetett talajlazítók vésőorrai állíthatók, cserélhetők, de meg is fordíthatók, ami rendkívül hosszú élettartamot biztosít számukra. Hasznos elemek a szárnyas kések, amelyek bizonyos mélységben elvágják, aprítják a talajrétegeket, ezen művelőelemek szükség esetén cserélhetők. A munkamélység a 780-as típusnál 50 cm, 
a 950-esnél 65 cm, az 1050-es változatnál pedig 75 cm. A munkaszélesség sorrendben 2300–2400 mm (RIP 780), 2500–3500 mm (RIP 950), illetve 2500–4000 mm (RIP 1050). A hengerek a 7 és 9 késes gépeknél alapkivitelben hidraulikus állítással rendelkeznek, az 5 késes lazítóknál mechanikus – opcióban hidraulikus – állítási lehetőséget találhatunk. A késszárak nyírócsavaros biztosításúak, vagyis elhasználódás esetén könnyen cserélhetők. A terelőlemez minden géptípusnál alapfelszereltség.

A Vigolo lazítóknak vannak V elrendezésű változatai is, de 
a kétsoros elrendezést az olasz gyártó praktikusabbnak gondolja. Az Agro-Alfa Kft. elsősorban a RIP változatot importálja és forgalmazza, de létezik úgynevezett DIG verzió is. Ezek a késszárak rögzítésében térnek el egymástól. A RIP modelleknél pántos csavaros rögzítéssel találkozhatunk, amely megbízható megoldás 
a nyírócsavaros biztosítással kombinálva, és jelentős előnye, hogy a késszárak elhelyezése is változtatható. A DIG típusjelű gépeknél erre nincs lehetőség, ugyanis fix hegesztett változatban készülnek. A kínálatból ki kell emelnünk a CombiRip lazítókat is, hiszen egyre gyakoribb, hogy a lazítót más munkaeszközökkel kombinálják, így – energiatakarékosan – két munkaműveletet végezhetnek el egyidejűleg.

Omikron: talajlazító változó késosztással

A Kecskemét-Hetényegyházán működő Omikron Kft. 2, 3, 4, 5, illetve 7 késes kivitelben kínálja PowerTill középmély lazítóit, ame­­­­­lyek 82–250 LE-s erőgépigénnyel rendelkeznek. A robusztus vázon két sorban, párhuzamosan helyezkednek el a késtartó gerendák, ezáltal a kések osztástávolsága tetszés szerinti állítható, mindig megfelelő talajátömlést garantálva. A variálási lehetőség révén könnyen lehet igazodni a gazdaságban rendelkezésre álló erőgép teljesítményéhez. Ha például egy 5 késes lazítót 160 LE-s traktorral üzemeltetünk, 500 mm osztással, és az erőgép nem bírja az általunk beállított 500 mm-es munkamélységet, akkor a késosztás 400 mm-re állításával, vagyis a munkaszélesség csökkentésével a munkamélység megnövelhető.
A késszár nyírócsavaros biztosítású, az orrcsúcs és szárnyak pedig öntéssel és kopásálló réteg felhegesztésével készülnek, így biztosított a hosszú élettartamuk. Az alsó szárnyak felszerelésével a munkagép a talaj alsó rétegét síkban vágja el, ezáltal egyenletesebb annak átművelése. A lazítószárra felhelyezett, 
a talaj felső harmadában működő oldalazó szárnyas kapák 
a szármaradványok egy részét bekeverik a talajba, támogatva az intenzívebb talajéletet, a baktériumok fejlődését, szaporodását, illetve elősegítve a további műveletek (szántás, tárcsázás, grubberezés) tökéletes munkáját. A felhozott rögök, a fellazított talaj elmunkálására szolgál a 470 mm átmérőjű tüskés törőhenger, amelyet az Omikron többéves tesztelés után jó szívvel ajánl a gazdálkodóknak.

5 Omikron min

Omikron: opcióként mélységállító kerék is elérhető

Ezen a tüskék egy 355 mm átmérőjű, vastag falú csőre vannak felhegesztve, és a közöttük lévő felületeket sárkaparó tartja tisztán. A lazító által felrepesztett, felhozott nagyobb rögöket a tüskék szúrják szét, majd az így kialakult kisebb rögöket a cső szétroppantja és a talajfelszínbe nyomja, sík talajképet kialakítva. A megnyitott árkot és felszínt a henger lezárja, ezáltal elkerülhető a talaj kiszáradása.

A törőhengernek nincs mélységhatároló funkciója (a munkamélységet az erőgéppel állítjuk be), de bizonyos mértékig segít a beállított munkamélység megtartásában. Beállítása egyszerű: a törőhengert a rugóterhelésű állítóorsó segítségével felemeljük, aztán a traktoron beállítjuk a megfelelő munkamélységet, majd a gépet belehúzzuk a beállított munkamélységben a talajba. 
A törőhengert ezután a rugóterhelésű orsóval a talajfelszínhez szorítjuk. A beállítást addig végezzük, amíg a talajfelszín számunkra megfelelő képet mutat.

Az Omikron PowerTill középmély lazítók alapváltozatai (az OML-2 verziótól az OML-7 modellig) 670–1300 kg össztömeggel bírnak. A tüskés törőhengerrel szerelt (vagyis az OML-2E modelltől az OML-7E modellig terjedő) változatok 850–1700 kg súlyúak, míg a szárnyakkal szerelt lazítók (az OML-2SZ verziótól az OML-7SZ-ig) 690–1370 kg-osak. Léteznek kombinált, tüskés törőhengerrel és szárnyakkal szerelt munkagépek is (az OML-2ESZ változattól az OML-7ESZ-ig), és ezek 870–1780 kg össztömeggel bírnak. Valamennyi munkagép opcióként mélységállító kerékkel is felszerelhető.

Jympa: szőlőbe, kertészetekbe is

1999 óta szerepelnek a szegedi SZEGÁNA Kft. kínálatában 
a spanyol Jympa termékei, amelyek közül 2014-ben értékesítették az 1000. darab lazítót (a gép Kisújszállásra került), és ma már ez a szám az 1500-at közelíti. Nyilvánvaló, hogy a gazdák elismerik a lazítás szükségességét, különösen az idei tavasz végéhez hasonló csapadékos időszakokban, amikor le kell vezetni 
a nedvességet a talaj mélyebb rétegeibe, de a nyári szárazságban is nélkülözhetetlen, hogy a növény gyökerei a víz után tudjanak menni. A kukoricán különösen meglátszik, ha nem volt megfelelő a talaj-előkészítés, hiszen gyakran látható, hogy az egyik területen még zöld, miközben a szomszéd táblán már meg van sülve.

3 Jympa min

Jympa: a V alakú elrendezés révén könnyű a húzás

Az ültetvénygazdálkodás területén is számos gépet kínáló SZEGÁNA Kft. tapasztalata szerint a lazítókat alkalmanként 
a sző­­­­­lészetek és zöldség-gyümölcs termesztő kertészetek is szívesen használják. Az egyik ügyfelük beszámolója szerint csak úgy „durrogott” a lazító a gyümölcsösben, amikor a gyökeret is vágta persze, de leginkább a 20 éve folyamatosan taposott talajt. 
A gyümölcsös megújult tőle, és a zöldségekre is jó hatással lehet, a sárgarépa például szép egyenes lesz általa, első osztályúvá, igazán „piacossá” válik. A szegedi forgalmazó kínálatában a hagyományos Jympa SJ egyenes késes altalajlazítók a legnépszerűbbek, amelyek 1,3–5,4 méter munkaszélességűek, 3–11 darab késsel szereltek, lezáróelemként pedig tüskés henger, taréjos henger vagy kétsoros késes henger alkalmazható. A Jympa a V alakú elrendezést preferálja, amelynek könnyű a húzása, és a lazítóit immár hosszabb késekkel szereli, hogy 
a szármaradványokat ne gyűjtse össze (a munkamélység elérheti a 60-70 cm-t). Az ilyen kialakításnál a középső, első kés még lazítatlan talajban halad, de a többi már könnyebben „szalad” utána. A szögállásuk kifejezetten ideális ahhoz, hogy a föld ne dobja ki a lazítót, és a traktor se kaparjon el.

Az oldalszárnyak a késszáron lévő furatok révén könnyen le- és felrakhatók, de a gép ezek nélkül is képes átszakítani a talajt, vagyis nem feltétlenül kell használni őket, mert megnövelik 
a traktortól elvárt teljesítményt. A Jympa éppen ezért szüntette meg a korábban alkalmazott „szárnyas papucsokat”, késhegyre szerelhető szárnyakat. A V elrendezésűekkel gyakran szembeállított kétsoros lazítókról az a SZEGÁNA Kft. véleménye, hogy nem minden esetben alkalmasak nagy munkamélység elérésére. Hiába ugyanis a nagy vázmagasság, ha a nyírócsavarok elhelyezkedése 45-50 cm-re korlátozza a művelési mélységet, hiszen azok nem futhatnak a talajban. A 2020-as AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállítás újdonságaként bemutatott Jympa SJ-CR modell érdekessége, hogy ennél – a nagyobb hatékonyság érdekében – a keskeny kések előtt egy-egy vágótárcsa halad, amelyek minimális talajbolygatást végeznek. A vágótárcsás altalajlazító 1,75–4,55 méter munkaszélességben érhető el, 3–7 késsel szerelve, opcióként ugyancsak tüskés, taréjos vagy kétsoros késes hengerrel. Az ikerhengerek nemcsak jobb lezárást kínálnak, de folyamatosan tisztítják is egymást.

Középmélyművelés a jobb 
vízgazdálkodású talajért

A Vakond középmélyművelő gépcsalád kifejlesztését, illetve gyártását 15 évvel ezelőtt kezdtük. Célunk volt a piacon elsőként, hogy a hagyományos lazítók helyett egy univerzálisabb, hatékonyabb eszközt hozzunk létre.

A munkamélységet a 60–70 cm helyett 45–50 cm-ben határoztuk meg, a fő feladat ugyanis az eke által letömörített talajréteg felszaggatása, amihez elegendő a szántás alá 8-10 cm-re menni. Kezdetben 2,3+2, illetve 4+1 késes gépeket kezdtük gyártani, később a 3 késes változattal bővült a kí-nálat. Így jelenleg a 80– 300 LE-s traktorokig tudunk gépet ajánlani.

9vakond min

Az ikerszárnyaknak köszönhetően a munkaszélesség teljes keresztmetszetében átszakításra kerül a letömörödött talajréteg. A 20 centiméternyire megemelt, átszellőztetett talajt a tüskés hengerek zárják vissza, ezáltal megspórolva egy plusz munkamenetet.
Az elmunkáló nehéz, tüskés hengerének fogai aszimmetrikusak, így a henger forgásirányban történő megfordításával a szármaradványos területeken is eltömődésmentesen dolgozik.

Száraz időjárási viszonyok között a megművelt altalaj 100-120 mm többlet-vízszolgáltatással hálálja meg a mű-velést, kiküszöbölve ezzel az aszálykárt. Nedves időjárási viszonyok között a többletcsapadékot az altalajba vezeti, biztosítva a talaj megfelelő levegőzöttségét és így megelőzve a levegőtlenségből eredő sárgulást, a növény károsodását, rosszabb esetben kipusztulását. Az év bármely időszakában alkalmazható (kivéve fagyott talaj esetén), mivel kialakításából eredően nem annyira csapadékfüggő, mint a hagyományos lazítók.

Finom rögaprózottságot biztosít, ami a talaj légtérfogatát növelve javítja a gyökérzónában lévő mikroorganizmusok (baktériumok) életfeltételeit. Ez segíti a tápanyag lebontását és hasznosulását a növények számára. A réteges lazítás jobb vízelvezető, vízmegtartó hatású, mint a hagyományos művelés. Ennek előnye a belvizes és aszályos időszakokban létfontosságú.
A szárnyas lazító nem csak a száraz talaj repesztő hatásán alapulva lazít, így alkalmazási területe jóval szélesebb (talajnedvességre kevésbé érzékeny). A két ikerpár szárny alapvetően megváltoztatja működését a hagyományos lazítókhoz viszonyítva. A gerinclemezt lezáró lazítóék hatékonyságát ugyanis igen pozitívan befolyásolja az első pár ikerszárny, amely mintegy folytatásaként a lazítóéknek a talaj felső rétegét tovább emeli, és közben hatékony aprítást végez. A második pár ikerszárny az előző kettőnél nagyobb munkaszélességéből adódóan újabb és mélyebb talajrészeket művel meg, hoz mozgásba, és a már egyszer meglazított talajtömeg ismételt megmozgatásából, va--lamint a sebességkülönbségből létrejött talajáramlás hatékony talajaprítást végez. Az aprító hatásból eredően nemcsak a talaj úgynevezett függőleges vízvezetése, hanem a művelés mélységéig a vízmegőrző és vízszolgáltató képessége is nagyságrendekkel javul. Ezért több ez, mint 
a hagyományos altalajlazítás, mert az altalajt nemcsak hasítja, hanem aprítja is, és ezáltal műveli.

 

Elérhetőség:
Sasform-Agrotechnika Kft., 6000 Kecskemét, Szarkás 13.
Telefon: 0676/414-019
Mobil: 0630/915-9315, 0630/299-1726
E-mail: sasform@gmail.com Web: sasform.hu




Szerző: AgrárUnió

Címkék: Framest, szegána kft., pap-agro kft., kverneland, talajlazító, Omikron, talajtömörödés, talajlazítás, ermo, tellus, fralaz, Ecolaz, Vigolo, Agro-Alfa Kft., Jympa, Sasform-Agrotechnika Kft., középmélyművelő, Vakond
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A repceméz hatása. Avagy: ezért érdemes fogyasztani!

Elmondhatjuk, hogy a méz nagyon ősi terápiás szer. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, lázas betegek ...