A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Száraprítás maximális sebességgel

A forradalmian új szárzúzási módszer, amelyet a dán Dal-Bo gyár a MaxiCut aprítóhengerrel mutatott be, igen népszerű Magyarországon.

Száraprítás maximális sebességgel


A módszert sokan igen érdekesnek és figyelemre méltónak találták, a szántóföldi bemutatókon pedig gyorsan bebizonyosodott, hogy az aprítóhenger munkájának, nagy területteljesítményének (10 ha/óra) és alacsony fajlagos üzemeltetési költségének (2-4 liter/ha üzemanyag) köszönhetően kiválóan illeszthető a hazai közepes és nagy gazdaságok gépsorába.

Felépítés

Az aprítóhenger igen masszív, erős felépítésű, amire szükség is van a nagy munkasebesség miatt fellépő folyamatos fárasztó igénybevétel miatt. A hengertagok alapja egy 610x7 mm átmérőjű acéldob, amely tömegnövelés céljából vízzel feltölthető. A henger 100 mm-es késekkel van felszerelve, így a teljes átmérő 810 mm.

A nagy sebesség és az igénybevétel miatt a gép 70 mm-es acéltengelyeken és méretes kúpgörgős csapágyakon gördül. A csapágyak dupla ajkas tömítéssel rendelkeznek a por és szennyeződések kizárása érdekében. A csapágyak a vázhoz szabadalmaztatott rezgéscsillapító betéteken keresztül kapcsolódnak, ezzel csökkentik a váz igénybevételét.

A gép 4300 kg saját tömeggel rendelkezik, amely vízzel feltöltve akár 6100 kg-ig növelhető. A kések igen erősek, amennyiben véletlenül tégla kerül a tarlóra, azt is kettévágják. A kések élettartama igen hosszú, hazai körülmények között a tapasztalatok szerint több ezer hektárt kibírnak csere nélkül. A henger három tagból áll, a két szélső hidraulikusan felhajtható, így 3 méter a szállítási szélesség. A hengerre aprómag-vető egység és pálcás boronasor is rendelhető opcióként.

Munka napraforgóban

A napraforgószár igen erős, aratáskor még a kombájn vagy traktor gumijában is kárt tehet. Újabban ezen kár elkerülése érdekében és az új fejezős napraforgó-adapterek miatt jellemzően akár egyméteres szármaradvány maradhat a tarlón. Ezen 
a tarlón ráadásul 2-2 sort a kombájn letaposott, amit a hagyományos szárzúzó nem kezel.

A MaxiCut aprítóhenger a letaposott szárat is aprítjaA MaxiCut aprítóhenger a letaposott szárat is aprítja, ráadásul olyan nagy 
a területteljesítménye, hogy két nagyobb teljesítményű kombájnt is kiszolgál. Több gazda az aprítóhengerrel kezeli a tarlót, vág utakat a tarlóba, hogy a tarlón álló szár ne tegyen kárt a kombájnok mellé érkező szállítójárművekben.

Munka kukoricában

Gyakori kérdés a MaxiCuttal kapcsolatban, hogy kukoricában hogyan dolgozik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy két fontos dolgot kell tenni, hogy megfelelő munkát végezhessen a gép kukoricatarlón. A tarlót a megszokotthoz képest magasabban kell hagyni, körülbelül 40 cm-es legyen a tarlómagasság, és 3-4 napig hagyni kell száradni, és csak ezt követően kell az aprítóhengerrel a tarlót kezelni, így megfelelő lesz az aprítás. Tapasztalatok szerint nagy előnye 
a MaxiCutnak, hogy a kukoricaszárban 
a molyok fészkét roncsolja, így azok nem tudnak áttelelni.

Munka zöldtrágyában

A Dal-Bo MaxiCut használható a manapság oly népszerű zöldtrágyanövények aprítására is, még akkor is, ha azok a méte-res magasságot elérik. A nagy munkasebesség miatt a hengerek öntisztítóak.

Használat erdőgazdálkodásban

A legfrissebb teszteredményeink biztatóak a MaxiCut aprítóhenger munkáját illetően a frissen telepített erdőkben. 
A MaxiCut munkáját a rövid tárcsa munkájával hasonlítottuk össze, és a későbbi gyomosodást vizsgáltuk. A tárcsa nagyobb vonóerő-igényű, viszont azonnal látványos a munkája, míg az aprítóhengernél először úgy tűnik, hogy mindössze eldöntötte a gyomokat, de 1-2 héttel a munka után látszik, hogy az eldöntött gyomok elszáradnak, takarják a talajt.

A talajtakarásnak hála a friss gyomok nehezebben kelnek, és a vízháztartás is kedvezőbb, míg a tárcsázott területen kiválóak az adottságok az új gyomok fejlődéséhez. A tesztterületeket összehasonlítva a tárcsázott és a MaxiCuttal kezelt területek a kezelést követő 4–5. héten igen hasonló gyomosodási jellemzőket mutattak, viszont a MaxiCut vonóerőigénye alacsonyabb, és a munkasebesség gyakorlatilag a kezelőn és a terület adottságain múlik.

 
Szerző: Nagy Márk


Címkék: Szegána, talaj, tarlókezelés, száraprítás, aprítóhenger, szárzúzás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...