Hirdetés
Száraprítás maximális sebességgel

Száraprítás maximális sebességgel

Vető- és talajművelő gépek - 2017.07.22

A forradalmian új szárzúzási módszer, amelyet a dán Dal-Bo gyár a MaxiCut aprítóhengerrel mutatott be, igen népszerű Magyarországon.

A módszert sokan igen érdekesnek és figyelemre méltónak találták, a szántóföldi bemutatókon pedig gyorsan bebizonyosodott, hogy az aprítóhenger munkájának, nagy területteljesítményének (10 ha/óra) és alacsony fajlagos üzemeltetési költségének (2-4 liter/ha üzemanyag) köszönhetően kiválóan illeszthető a hazai közepes és nagy gazdaságok gépsorába.

Felépítés

Az aprítóhenger igen masszív, erős felépítésű, amire szükség is van a nagy munkasebesség miatt fellépő folyamatos fárasztó igénybevétel miatt. A hengertagok alapja egy 610x7 mm átmérőjű acéldob, amely tömegnövelés céljából vízzel feltölthető. A henger 100 mm-es késekkel van felszerelve, így a teljes átmérő 810 mm.

A nagy sebesség és az igénybevétel miatt a gép 70 mm-es acéltengelyeken és méretes kúpgörgős csapágyakon gördül. A csapágyak dupla ajkas tömítéssel rendelkeznek a por és szennyeződések kizárása érdekében. A csapágyak a vázhoz szabadalmaztatott rezgéscsillapító betéteken keresztül kapcsolódnak, ezzel csökkentik a váz igénybevételét.

A gép 4300 kg saját tömeggel rendelkezik, amely vízzel feltöltve akár 6100 kg-ig növelhető. A kések igen erősek, amennyiben véletlenül tégla kerül a tarlóra, azt is kettévágják. A kések élettartama igen hosszú, hazai körülmények között a tapasztalatok szerint több ezer hektárt kibírnak csere nélkül. A henger három tagból áll, a két szélső hidraulikusan felhajtható, így 3 méter a szállítási szélesség. A hengerre aprómag-vető egység és pálcás boronasor is rendelhető opcióként.

Munka napraforgóban

A napraforgószár igen erős, aratáskor még a kombájn vagy traktor gumijában is kárt tehet. Újabban ezen kár elkerülése érdekében és az új fejezős napraforgó-adapterek miatt jellemzően akár egyméteres szármaradvány maradhat a tarlón. Ezen 
a tarlón ráadásul 2-2 sort a kombájn letaposott, amit a hagyományos szárzúzó nem kezel.

A MaxiCut aprítóhenger a letaposott szárat is aprítjaA MaxiCut aprítóhenger a letaposott szárat is aprítja, ráadásul olyan nagy 
a területteljesítménye, hogy két nagyobb teljesítményű kombájnt is kiszolgál. Több gazda az aprítóhengerrel kezeli a tarlót, vág utakat a tarlóba, hogy a tarlón álló szár ne tegyen kárt a kombájnok mellé érkező szállítójárművekben.

Munka kukoricában

Gyakori kérdés a MaxiCuttal kapcsolatban, hogy kukoricában hogyan dolgozik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy két fontos dolgot kell tenni, hogy megfelelő munkát végezhessen a gép kukoricatarlón. A tarlót a megszokotthoz képest magasabban kell hagyni, körülbelül 40 cm-es legyen a tarlómagasság, és 3-4 napig hagyni kell száradni, és csak ezt követően kell az aprítóhengerrel a tarlót kezelni, így megfelelő lesz az aprítás. Tapasztalatok szerint nagy előnye 
a MaxiCutnak, hogy a kukoricaszárban 
a molyok fészkét roncsolja, így azok nem tudnak áttelelni.

Munka zöldtrágyában

A Dal-Bo MaxiCut használható a manapság oly népszerű zöldtrágyanövények aprítására is, még akkor is, ha azok a méte-res magasságot elérik. A nagy munkasebesség miatt a hengerek öntisztítóak.

Használat erdőgazdálkodásban

A legfrissebb teszteredményeink biztatóak a MaxiCut aprítóhenger munkáját illetően a frissen telepített erdőkben. 
A MaxiCut munkáját a rövid tárcsa munkájával hasonlítottuk össze, és a későbbi gyomosodást vizsgáltuk. A tárcsa nagyobb vonóerő-igényű, viszont azonnal látványos a munkája, míg az aprítóhengernél először úgy tűnik, hogy mindössze eldöntötte a gyomokat, de 1-2 héttel a munka után látszik, hogy az eldöntött gyomok elszáradnak, takarják a talajt.

A talajtakarásnak hála a friss gyomok nehezebben kelnek, és a vízháztartás is kedvezőbb, míg a tárcsázott területen kiválóak az adottságok az új gyomok fejlődéséhez. A tesztterületeket összehasonlítva a tárcsázott és a MaxiCuttal kezelt területek a kezelést követő 4–5. héten igen hasonló gyomosodási jellemzőket mutattak, viszont a MaxiCut vonóerőigénye alacsonyabb, és a munkasebesség gyakorlatilag a kezelőn és a terület adottságain múlik.

 
Szerző: Nagy Márk

Címkék: Szegána, talaj, tarlókezelés, száraprítás, aprítóhenger, szárzúzás
Kiemelt hírek