TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,05
USD: 368,85
CHF: 404,04
GBP: 460,32
Hirdetés
Kész a motor, amelybe már nemcsak gázolajat lehet tankolni

Kész a motor, amelybe már nemcsak gázolajat lehet tankolni

Gépesítés - 2023.01.02

Nagy nyomatékú, alacsony fajlagos fogyasztású motorral rukkolt elő az AGCO Power. A mezőgazdaság számára is készült erőforrás alkalmas lesz az alternatív üzemanyagokkal való használatra.

Az AGCO Power motorok igen jó hírnévnek örvendenek a mezőgazdaságban, hiszen megbízható, alacsony fogyasztású, nagy nyomatékú erőforrások, amelyek ráadásul „végtelen” változatban állnak rendelkezésre. 80 százalékukat az AGCO csoporton belüli márkák (Valtra, Massey Ferguson, Fendt és Challenger) traktoraiba szerelik be.

A finnországi vállalat korábban Sisu néven állított elő motorokat, a második világháború idején elsősorban repülőgépek számára. 2008-ban került az amerikai AGCO csoport tulajdonába, és nem sokkal később (2012-ben) keresztelték át a mai nevére.

Az AGCO Power természetesen folyamatosan fejleszti termékeit, és ennek az eredménye a CORE nevű dízelmotor-család, amelyet elsősorban a nem közúti gépekbe szerelnek be. Már úgy tervezték őket, hogy a jövőbeni alternatív üzemanyagokhoz is megfelelőek legyenek. Természetesen a károsanyag-kibocsátás csökkentése is fontos cél volt, márpedig az új AGCO Power erőforrások immár a hidrogénezett növényi olaj (HVO) alapú üzemanyagokkal is kompatibilisek lesznek némi átalakítás révén.

Kész a motor, amelybe már nemcsak gázolajat lehet tankolni

„Az alternatív üzemanyagok, mint a hidrogén, etanol, metanol, biogáz, vagy akár az elektromos hibrid megoldások újfajta igényeket támasztanak a motorokkal szemben. A CORE erőforrás-platform arra lett teremtve, hogy mindezek használatához könnyen átformálható legyen”

– erősítette meg Juha Tervala is, az AGCO Power elnök-vezérigazgatója. A gyártócég az elmúlt évtizedekben arra törekedett, hogy folyamatosan csökkentse a fosszilis üzemanyagokból eredő károsanyag-kibocsátást. Ennek viszont már elérték a határait, vagyis az erőforrásokat csak alternatív hajtóanyagokkal lehet még tisztábbá tenni.

Az első új koncepciójú motor a CORE75 nevet viseli. A 7,5 literes 223 kW teljesítményű egység kiváló nyomatékkal (1450 Nm) bír, rendkívül takarékos és megbízható. Először a Fendt 700 Vario Gen7 (hetedik generációs) traktorban találkozhatnak vele a gazdálkodók. A maximális nyomatékot már 1300-as fordulatnál leadja, a fajlagos fogyasztása pedig a piacon a legjobb, 188 g/kWh.

Címkék: agco power, sisu, motor, valtra, fendt, massey ferguson, challenger, alternatív üzemanyag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi ...

A rossz emlékű 2022-es évet követően a kukoricatermesztés 2023-ban lényegesen kisebb kihívásokkal járt, ezért ...