Hirdetés
A precíziós termelésé a jövő – Stratégiai megállapodást kötöttek az agrárium vezető szervezetei

A precíziós termelésé a jövő – Stratégiai megállapodást kötöttek az agrárium vezető szervezetei

Egyéb - 2016.01.15

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá 2015. november 30-án Budapesten a KITE Zrt. és nyolc, a magyar mezőgazdaságban jelentős szervezet és vállalkozás, hogy segítsék a precíziós gazdálkodás széles körű elterjesztését. 
A KITE Zrt. kezdeményezéséhez az Orthman Manufacturing Inc., a Dow AgroSciences Hungary Kft., a Bayer Hungária Kft., 
a Pannonia Ethanol Zrt., a Holstein Genetika Kft., valamint 
a Debreceni és a Miskolci Egyetem csatlakozott.


Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója bevezető beszédében hangsúlyozta, hogy az együttműködés egyedülálló és a magyar mezőgazdaság szempontjából meghatározó. Hosszú folyamat előzte meg, hogy a KITE Zrt. életre hívta ezt a stratégiai megállapodást: a cég 2010-ben kezdte kiépíteni saját helymeghatározási (RTK) rendszerét, 2011-re már országos hálózattal rendelkezett, 2015-re pedig több mint ezer felhasználó több mint egymillió hektárt művel a segítségével. A magyar mezőgazdaság számára a precíziós gazdálkodás elterjedése létkérdés, hiszen a 2020 utáni támogatás nélküli, illetve csökkentett támogatású időszakban a versenyképesség útja a fenntartható, környezettudatos gazdálkodás, a kevesebb kemikália használata. A KITE Zrt. koordinátori szerepéről elmondta: „Észleltük, hogy elszigetelten vannak jelen a tudásbázisok. Szükséges, hogy egy »rendszergazda« összefogja őket, és fejlesztéseiket, szaktudásukat a magyar mezőgazdaság szereplői számára hozzáférhetővé tegye.”
A KITE Zrt. indikátor szerepet vállal a mezőgazdaság számára inputanyagokat (Bayer, Dow) és géprendszereket (John Deere, Orthman) biztosító multinacionális cégek, valamint a növénytermesztés outputjait felhasználók (Pannonia Ethanol, Holstein Genetika) között, az egyetemek pedig a K+F+I (kutatás-fejlesztési és innovációs) tevékenységükkel segítik a technológiák fejlesztését.
Dr. Erdei Imre ügyvezető igazgató, a Dow AgroSciences Hungary Kft. képviselője elmondta, cége örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, mert a biztosított tudásbázis lehetővé teszi az agrárium kisebb környezeti terhelését, így a közös munka legnagyobb nyertese a magyar mezőgazdaság lesz.
Dr. Dariusz Przeradzki, a Bayer CropSci-ence (BSC) területi igazgatója szerint partnereik az elmúlt években az integrált mezőgazdasági megoldásokban váltak érdekeltté. Az a tapasztalata, hogy az agrárium nem követte kellő mértékben a műszaki megoldásokban végrehajtott fejlesztéseket. A BSC részt kíván venni a fejlesztésben, és úgy véli, a KITE Zrt. ehhez megfelelő partner. Céljuk, hogy a precíziós, vagy ahogy ő nevezte, a digitális termelés teljes egészében megvalósuljon Magyarországon.
Prof. dr. Komlósi István, a Debreceni 
Egyetem Agrártudományi Karának főigazgatója az együttműködés lényegét az intézmény jelmondatában látta: víz- és energiatakarékos, környezetbarát, gazdaságos élelmiszer-termelés. Ez két szóban éppen a precíziós gazdálkodás, amelyről a tudást kötelességünk továbbadni.
Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja szerint az egyetem a talajtan, a talajvédelem, a szenzorok és a hozzájuk kapcsolódó adatfeldolgozás területén járulhat hozzá a tevékenységhez. Az a véleménye, hogy a precíziós gazdálkodás megjelenésével – a műszaki, informatikai, információs és termesztéstechnológiai megoldások és tudásbázis együttes használatával –eredményesebbé válik 
a szántóföldi növénytermesztés. Emellett segíti és támogatja a mezőgazdasági gépüzemszervezést a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások figyelembevételével.
Akác Balázs, a Holstein Genetika Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kft. megalakulása óta a minőségi tejtermelésért dolgozik. „A magyar tejtermelő társadalomnak nemzetközi piaci körülmények között, nemzetközi hatékonysági mutatókkal kell versenyeznie. A nagyon jó genetikai szaporítóanyag fabatkát sem ér, ha nincs hozzá jó minőségű tömegtakarmány. Ebben az együttműködésben a minőségi tejtermelés fejlesztésének lehetőségét látjuk.”
Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol Zrt. vezérigazgatója gondolkodás nélkül mondott igent a KITE Zrt. felkérésére, hiszen sok területen működik együtt a két cég, a részvétel a klímavédelemben pedig teljességgel a zrt. profiljához illik.
Szerző: Szöőr Bea

Címkék:
Kiemelt hírek