A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Samson, az elnyűhetetlen

Egyéb - 2015.05.29

Prémium kategóriás hígtrágya-kijuttató tartálykocsit és trágyaszórót mutatott be a magyar közönségnek a Valkon Kft. április második felében. Az öt helyszínt végigjáró országos road show utolsó állomásán, a Békés megyei Zsadányban az AgrárUnió is meggyőződhetett a dán Samson termékek praktikumáról és elnyűhetetlenségéről.

Samson, az elnyűhetetlenMagyarországon a rendszerváltás környékén radikálisan csökkent a szervestrágya-felhasználás mértéke, helyét a drágább és a környezetet jobban megterhelő műtrágyák vették át. Utóbbiak ráadásul főszerepet játszanak a talajtömörödésben, s így közvetve a belvizek kialakulásában is. 
A talajélet feltámasztásának kiváló módja lehet a szerves trágyázáshoz való visszatérés, amelyhez a Valkon Kft. a dán Samson Agro most bemutatott Samson PG 20 II-es hígtrágya-kijuttató tartálykocsiját, valamint a Samson SP 15 névre hallgató trágyaszóróját ajánlja munkaeszközül. 
A termékekre az alacsony elhasználódás 
és a magas fokú praktikum jellemző. Ezeket a folyamatos minőség-ellenőrzés garantálja, a viborgi gyárban még rendszeres törésteszteket is végeznek a gépeken.
„A tartálykocsik eddig csak 15 és 
28 m³ közötti kivitelben voltak elérhetők, ám az új PG II sorozatból a PG 35 II-es, háromtengelyes eszköz, már 35 m³-es befogadóképességgel rendelkezik” – tudtuk meg Szabó Csabától, a Samson Agro közép-európai értékesítő menedzserétől. A súlypontot a lehető legelőbbre helyezték el, hogy a tömeget főleg a traktor viselje. A svédacélból készült tartály homokszórás után kétkomponensű lakkbevonatot kap, a belsejére pedig egy rendkívül ellenálló epoxiréteget visznek fel, s ezáltal az agresszív anyagokkal szemben is ellenállóvá válik. Extraként két válaszfalat is építettek a tartályba oly módon, hogy megakadályozza a benne lévő anyag előre-hátra mozgását, ezáltal is javítva a súlyelosztást és lehetővé téve a szakaszos ürítést a kijuttatás alatt. A SlurryMaster 6000 számítógép-vezérlés előnye, hogy akár 19 munkaművelet is előre beállítható rajta. A tartálykocsi feltöltési teljesítménye a sztandard szívó ejektorral 6600 liter/perc, és a nehezebben hozzáférhető helyek is elérhetők vele, a skandináv gyakorlat szerint például nyílt lagúnákból is könnyedén feltölthető a töltőtoronnyal, melynél a tartálykocsi feltöltési teljesítménye akár a 13 000 liter/percet is elérheti. Ami a kijuttatást illeti, az ejtőcsöves megoldás 15 000 liter/perces teljesítménye imponáló, ráadásul háromszor hatékonyabb az ütközőlapos terítőnél. A munkaszélessége 12-től 30 méterig terjed. Bedolgozáshoz a kapás megoldást javasolják 
(6, illetve 7,5 m szélességben), míg legelőkre, állandó füvesített területekre inkább a tárcsás kivitelt 8 m szélességben. Az SP családhoz tartozó trágyaszórók esetében 9-től 29 m³-ig terjed a térfogatskála, a kiszórható mennyiség 4 és 70 t/ha között választható, míg a szórásszélesség 8 és 12 m között lehet. A nagyméretű kerék annyira hátra került, hogy mögötte már csak a szóróberendezés van, így a súlypontja ennek az eszköznek is meglehetősen elöl található. A kések hajlítottak, szabályosan széttépik a trágyát, egyenletes és szép szórásképet biztosítva ezáltal. Az alsó asztal a legkönnyebb anyagokat is felveszi, s a lengő lapátok kiváló hatékonysággal szórják szét azokat (száraz mésznél vagy iszapos anyagoknál ez különösen előnyt jelenthet). A Samson Agro által szabadalmaztatott meghajtás szinte meghibásodásmentesen képes működni, a láncrendszer pedig gyorsan cserélhető, nem nyújtható szemekből áll, így ha az egyik el is szakad, a többi teljesen ép marad. Az eszközhöz trágyamagasító, silómagasító is csatlakoztatható. A teljesítményigénye mindössze 130 LE, amely dombos vagy átázott talajon legfeljebb 10–20 LE-vel növekszik meg.
„A szerves- és hígtrágyakérdés Magyarországon nem megoldott. Megépítettük a hígtrágyatelepeket, biogázüzemeket, a kijuttatásra viszont a legtöbben nem fordítanak nagy gondot, inkább csak megszabadulnának a trágyától. Egy réteg viszont már eljutott odáig, hogy a keletkező terméket értéknek tartja, s nekik kínáljuk ezt a technikát – indokolta meg lapunknak a gyakorlati bemutató célját Kecskeméti Sándor, a Valkon Kft. ügyvezető igazgatója. – A gépekkel a hígtrágyában felhalmozott hasznos anyagokat gyors, hatékony technológiával, egyenletesen tudjuk kijuttatni. Nem mindegy, hogy egy feltöltés 26 percig tart vagy csak 5 percig, vagyis kell-e plusz húsz percig működtetni 1200-as fordulatszámon egy 200 LE-s traktort, vagy sem. Ezek jelentős különbségek, és a road show által most már sokaknak megfelelő összehasonlítási alapja lehet.”

Szerző: AgrárUnió ©

Címkék: