A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Hatkerekű burgonyakombájn készült

Betakarítás gépei - 2020.12.15

Örülhetnek a krumplitermesztők, hiszen újabb önjáró betakarítógép jelent meg a piacon. A belga Dewulf hatkerekű Enduro masinája egyszerre négy sor felszedésére képes.

Hatkerekű burgonyakombájn készült


A Dewulf 30 év tapasztalatait ötvözte az új önjáró burgonyakombájn kifejlesztése során, a közelmúltban (online) bemutatott gépre kiemelkedő kapacitás és könnyű használat jellemző. A négysoros Enduro hat kereket kapott a kisebb talajtaposás érdekében, ugyanakkor javítottak a felszedett termés tisztításán, áramoltatásán (200 tonna/óra), és megnövelték az átmeneti (puffer) tárolót.

A leglátványosabb elem a 6 darab kerék, amelyek révén a Dewulf Enduro a szegmens egyik legjobb (1,5 kg/négyzetcentiméter) talajnyomás-értékével büszkélkedhet. Mivel a gép tömegközéppontja jelentősen hátrébb került, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy a vékony, nagy átmérőjű, 270/95 R48-as első kerekek széttapossák a bakhátakat, még nedvesebb körülmények között sem. Egyedülálló műszaki megoldás, hogy a kezelő könnyedén és fokozatmentesen állíthatja a tisztítómodul dőlését 0 és 12 fok között.

A Dewulf új burgonyakombájnjának meghajtásáról Stage V emissziós szintű Scania motor gondoskodik, amely a belga vállalat Kwatro betakarítógépében is megbízhatóan dolgozik. Annyi a különbség a kettő között, hogy az Enduro erőforrása „csupán” 450 LE leadására képes (szemben az 500 LE-s Kwatróval). Az új gép üres tömege 27 tonna, a szélessége pedig közúti közlekedésre ideális, 3 méter. A 75 centiméter sortávolságú Enduro a következő szezonra már megvásárolható lesz, de javában tart a 4×90 cm-es változat fejlesztése is.

 


Címkék: betakarítás, burgonya, kombájn, Stage V emissziós szint, Scania, Dewulf, burgonyakombájn