A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Önjáró bálázó született, amelyhez szinte kezelő sem kell (+videó)

Önjáró bálázó született, amelyhez szinte kezelő sem kell (+videó)

Betakarítás gépei - 2018.08.05

A magajáró bálázógép hasznos fejlesztés lehet, hiszen nincs szükség vontatást végző traktorra, ráadásul a legtöbb munkafolyamatot önállóan végzi el, leegyszerűsítve a bálázás korábbi 8-9 lépéses folyamatát. A kezelő szinte csak felügyelővé válik a fülkében.

Önjáró bálázó született, amelyhez szinte kezelő sem kell (+videó)


Az amerikai Vermeer cég tavaly mutatta be önjáró bálázógépét, amely nemcsak azért érdekes, mert (magajáró lévén) nincs szükség traktorra a működtetéséhez, de ráadásul számos műveletet automatizál is. A ZR5 típusjelű körbálázó önállóbban és gyorsabban dolgozik, ugyanakkor simább a futása is, így a kezelő kevésbé fárad el a nap végére, vagyis 8-10 óra elteltével is azonos minőségű bálákat képes létrehozni.

A 2017. őszi debütálás óta a Vermeer szakemberei az automatizálás kiterjesztésén és finomításán dolgoznak. A gép még mindig csak prototípus, tömeggyártása 2019-ben kezdődhet. Az amerikai cég szerint az a legfőbb előnye, hogy a bálázás szokásos 8-9 lépéses folyamatát egyetlen, megszakítás nélküli tevékenységgé rövidíti.

A termény felszedése közben a gép automatikusan megáll, amikor egy bála teljesen elkészül. Ezután jobbra vagy balra megtesz egy negyed fordulatot, miközben végrehajtja a kötözést. Az elfordulásra azért van szükség, mert így nem a sorra, hanem a sor mellé helyezi le a kész bálát, amelynek ezáltal az összegyűjtése is könnyebb lesz. A gép ezután visszafordul a sorra, és a kezelő a zöld Go gomb megnyomásával erősítheti meg, hogy folytatódhat a munka.
A világ első körbálázóját 173 LE-s Cummins motorral hajtja, maximális sebessége 50 km/h. A prototípus 182 cm átmérőjű és 155 cm széles bálákat készít, de ez a tömeggyártás megindításáig még változhat.

Videó a bálázóról:Videó a bálázóról:
Szerző: AgrárUnió


Címkék: növénytermesztés, Vermeer, önjáró, bálázógép, bála

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...