TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Miért veszélyes gyom a japánkeserűfű?

Miért veszélyes gyom a japánkeserűfű?

Kiskert Kárkép - 2023.10.20

Eredetileg dísznövényként és takarmányozási célokra hozták Európába a Távol-Keletről ezt az impozáns megjelenésű növényt, amely a terjedésével egyre nagyobb problémát okoz hazánkban is. Sajnos már én is találkoztam vele kerítések tövében, árokpartokon. Kissé hasonlít a bambuszra a japánkeserűfű, így sokan nem is bolygatják, ha megjelenik, de ezzel nagy gondot tesznek a nyakunkba.

Miben rejlik a sikere?

A japánkeserűfű gyorsan növekszik, hatalmas leveleket növeszt, így a meghódított terület eredeti lakóitól elveszi az éltető napfényt és a tápanyagokat, majd kiszorítja azokat.  A legnagyobb problémát azonban a rizóma, a földalatti módosult szár okozza. A rizómán rügyek találhatóak, melyekből új hajtásokat tud kinevelni a növény, így terjedve a talajban.

A japánkeserűfű maggal is képes szaporodni, amelyet a madarak, emlősök, de akár mi is terjeszthetünk. A gondot az okozza, hogy ahol megjelenik, ott az irtása igen nagy fejtörést fog okozni. A terjedési stratégiája olyan sikeres, hogy már-már megállíthatatlan.

Egyes országokban azokat az ingatlanokat, ahol megjelent a japánkeserűfű, értékcsökkentnek tekintik, így érthető, hogy miért kell ellene küzdenünk.

Miért veszélyes gyom a japánkeserűfű?

Mit tehetünk, ha megjelent nálunk a japánkeserűfű?

Tavasszal, amikor kibújnak a földből az új hajtások, vágjuk vissza tövig legalább kéthetente. A növényt ezzel a kiéhezés szélére sodorhatjuk, mivel a rizómában rejlő tápanyagok kifogyhatnak, ha nem jut fényhez. Ehhez hosszú, kitartó munka szükséges, ezért ne csüggedjünk, ha egy év után is kihajt a növény.

Glifozát tartalmú gyomirtószert akkor szükséges alkalmazni, ha már zöld lombfelülete van a növénynek. A hatóanyag elindul a gyökér irányába, így a rizómában fog kikötni, miközben gyengíti azt. Ez a módszer akkor a legeredményesebb, ha ősszel, lombhullás előtt végezzük el.

A problémát kezeljük a gyökerénél!

A talajból próbáljuk kiforgatni a rizómákat, úgy hogy az ne sérüljön. Helyezzük olyan helyre, ahol nem tud legyökerezni és szárítsuk ki. A komposztba és a talajba semmiképpen se forgassuk bele.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...