TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.887,31 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.902,58 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.441,91 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.190,41 Ft (tonna)
Repcemag: 159.563,48 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.453,98 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 603 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 384,57
USD: 353,79
CHF: 387,89
GBP: 451,75
Hirdetés
Újat tanulhatnak a szőlészek: hol vágjuk el a metszéskor a felesleges vesszőrészt?

Újat tanulhatnak a szőlészek: hol vágjuk el a metszéskor a felesleges vesszőrészt?

Kertészet - 2023.03.13

Szőlészeti és borászati szakmai napot, valamint metszési bemutatót tartottak március 11-én a MATE Georgikon Campuson, Keszthelyen.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a MATE Georgikon Campusa, valamint a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szervezésében lebonyolított programra csaknem 140-en regisztráltak.

A szép számú megjelenteket dr. Szabó Péter általános főigazgató-helyettes köszöntötte, aki azt mondta: az idén 226. tanévébe lépő Georgikon szeretne a régió tudásbázisává válni, s a térség gazdáit korszerű ismeretek közreadásával segíteni, ennek az első állomása a szakmai nap.

Dr. Szőke Barna, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet vezetője az intézet tevékenységét mutatta be. Ezt követően az önkormányzat nevében Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő mondott köszöntőt, majd dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, aki azt mondta: hogy a szőlő ma is létező növény, az csak annak köszönhető, hogy a termelők, szőlészek-borászok szeretik, óvják, gondozzák. A szőlő ugyanis gyakran szorul gyámolításra és ökonómiai szempontból sem túl sikeres, termesztésének jövedelmezősége messze elmarad bármelyik szántóföldi növénytől.A köszöntők után került sor a szakmai előadásokra, melyek sorában Csomós Bálint, a BASF Hungária Kft., dr. Varga Zoltán a Syngenta Kft. Makra Máté, a Yara Hungária Kft., Vaszily Zsolt pedig a Huminisz Kft. részéről elemezte a tavalyi növényvédelmi helyzetet, s ajánlottak különféle termékeket az érdeklődők figyelmébe. Dr. Kovács Barnabás, a MATE adjunktusa, a Szőlészeti és Borászati Intézet munkatársa egy érdekességről, az úgynevezett szalmaborról beszélt, mely adekvát válasz lehet a klímaváltozás negatív hatásaira.

A következő előadó, Mag Zoltán, a Tarján-Acél Kft. ügyvezetője a fém támrendszer előnyeit taglalta, Homola Kristóf, a Fx3Drone Kft. ügyvezetője a napjainkban a mezőgazdaságban is egyre nagyobb teret nyerő drónok jelentőségéről, használatuk szabályairól beszélt.

Újat tanulhatnak a szőlészek: hol vágjuk el a metszéskor a felesleges vesszőrészt?

Fotó: AgrárUnió

A szakmai nap a campus cserszegtomaji szőlészeti-borászati kísérleti telepén folytatódott gyakorlati foglalkozásokkal. Itt a campus részéről koszorút helyeztek el a nagy előd, Bakonyi Károly szőlőnemesítő szobránál, akinek például a mai magyar bortermelés egyik legnépszerűbb fajtáját, a cserszegi fűszerest köszönhetjük.

Varga Áron, az Fx3Drone Kft. értékesítési vezetője gyakorlati oldalról közelítette meg a növényvédő drónhasználat kérdését, a jelenlévők sok érdekességet megtudhattak az agrárium eme legújabb szegmenséről.Szládovics László, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. képviseletében az egyetem saját nemesítésű szőlőfajtáit és a belőlük készült borokat mutatta be. Dr. Lukácsy György adjunktus pedig szőlőmetszési bemutatót tartott, amit óriási érdeklődés övezett, hiszen egy olyan gyakorlati problémára világított rá és kínált hozzá megoldást,

ami a tőkék idő előtti kifulladását okozhatja.

Ez pedig a metszett részek beszáradása, ami ha nem hagyunk úgynevezett beszáradási csonkot – a régi iskola esetében ezek a „kabátakasztók” fővesztéssel jártak -, a termőalapok pusztulását generálhatja. A szőlő ugyanis a metszési sebzésekre beszáradással reagálhat.

Ezért a korábbi tanítással ellentétben a felesleges vesszőrészt nem közvetlenül a meghagyni kívánt rügy felett, hanem akár 2-3 centivel is magasabban vágjuk el. További részleteket most nem árulunk el, a metszési bemutatóról hamarosan külön cikkben számolunk be, a szakmai napon elhangzottakról pedig áprilisi nyomtatott lapszámunkban számolunk be részletesen.

Címkék: keszthely, mate, georgikon, szőlő, szakmai nap, metszés, bemutató, újdonság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lótücsök ellen egyszerűen, hatékonyan: 6 kiváló tipp, hogyan ...

Lóbogár, lótetű, lótücsök – bár Magyarország egyes tájegységein más és más a nevük ezeknek a kártevőknek, ...