TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Litván hibrid traktor született, amely 12 órás folyamatos munkavégzésre képes

Litván hibrid traktor született, amely 12 órás folyamatos munkavégzésre képes

Gépesítés - 2023.03.09

Nemcsak dögös, de környezetbarát és takarékos is lett az AUGA M1 traktor, amely biometánnal és elektromos árammal működő, igazi hibrid „vadállat”.

Az AUGA Csoport 2021 szeptemberében adott először hírt a hibrid traktoráról, amelynek a fejlesztése most újabb fontos fázishoz érkezett. Hamarosan elkezdődnek az éles szántóföldi tesztek, és akkor majd kiderül, mire képes ez az öszvér.

Az AUGA egy litván vállalat, amely nagyjából 96 ezer hektáron folytat biogazdálkodást. Ennek az eszköze lenne az új erőgépük, amely környezetbarát ugyan, de elképzelhető, hogy kicsit túlméretezett az ökológiai gazdálkodást folytató farmok számára.

A biometánnal és elektromos árammal működő traktor az AUGA M1 nevet kapta. A hivatalos „színpadi” bemutatón feketében (valójában antracitbarnában) tündökölt, de a korábbi gyári teszteken élénk zöldben láthattuk. A litván cég azért döntött a saját masina megalkotása mellett, mert rájöttek, hogy a gazdaságuk által kibocsátott károsanyagok harmada fosszilis üzemanyagokból, vagyis a külső partnerektől megvásárolt erőgépektől ered, ezt pedig elfogadhatatlan mennyiségnek tartották. 2030-ra szén-dioxid-semleges vállalattá kívánnak válni.

Litván hibrid traktor született, amely 12 órás folyamatos munkavégzésre képes

Fotók: AUGA

Napjainkban a biometán-üzemelésű traktorok 2–4 órás folyamatos üzemre képesek csupán. Az AUGA M1 esetében ezért vezették be a kombinált biometán-elektromos hajtást, ahol a belsőégésű erőforrás által létrehozott energia hajtja az elektromotorokat, és végső soron az utóbbiak forgatják a kerekeket.

Könnyebb munkák esetén a megtermelt energia az akkumulátorokban tárolódik el. Ezzel a megoldással az erőgép akár 12 órás folyamatos munkavégzésre képes, ami tényleg bámulatos. De csak most kezdődnek tehát az igazi éles tesztek egy gazdaságban, és ha azok kedvező eredménnyel zárulnak, akár már 2023 végén megkezdődhet a 400 LE-s traktorok sorozatgyártása.

A fülke nem véletlenül lehet ismerős, az ugyanis a Claastól származik, míg a biometán-hajtású motort a Fordtól szerzik be. Eddig az AUGA Csoport mintegy 3 millió eurót fektetett a masina fejlesztésébe, de úgy tűnik, hogy versenyképes alternatívája lehet a dízeles traktoroknak.Címkék: litván, hibrid, traktor, biometán, elektromos, biogazdálkodás, auga
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Jégkármérséklő Rendszer – mozgalmas szezonkezdés

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos ...