TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Az ársapka miatt több lett az importhús

Az ársapka miatt több lett az importhús

Hírek - 2023.03.31

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóslatával ellentétben a bevezetett ársapka hatására megnőtt a disznócomb importja.

Tavaly február elsején ráhúzták az ársapkát a disznócombra is, vagyis legkésőbb azon a napon az áruházaknak vissza kellett csökkenteniük a termék árát az infláció vágtáját még megelőző, 2021. októberi szintre. Az azonnali kételyekre reagálva a Nemzeti Agrárkamara akkor azt közölte: az intézkedés hatására nem fog megnőni az olcsó külföldi importhúsok aránya a boltokban. Az árstop azóta is velünk van, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy az agrárkamara tévedett.

„Az árstop egyértelműen megnövelte a sertéscomb-importot, az 46 százalékkal nőtt egy év alatt" - mondta Éder Tamás a Magyar Húsiparosok Szövetsége csütörtökön tartott húsvéti sajtótájékoztatóján. A Hússzövetség elnöke a friss, hűtött disznócombról beszélt, ami a boltok polcaira megy.

A húsvéti sajtótájékoztatón szó esett általában a magyar húsipar helyzetéről is. Ami meglehetősen felemás, mert a termelés volumene 6,6 százalékos növekedéssel felülmúlta az ország összipari termelésének erősödését, ami 5,6 százalékos volt. A húsipar viszont „két irányba szaladt”: a feldolgozás és -tartósítás teljesítménye 3,2 százalékkal csökkent, a gyártás viszont 9,6 százalékkal nőtt. Azonban ha csak a második félévet vizsgáljuk, akkor már mindkettőnél csökkenés jött: 4,8, illetve 0,7 százalékos. Ez az iparág belső értékesítése, vagyis azt mutatja, hogy a feldolgozók elkezdtek kevesebb húst venni a vágóhidaktól. Minden összefügg mindennel: tavaly júniustól ezzel szinkronban a vásárlók is elkezdtek kevesebb élelmiszert vásárolni a boltokban.

  • A húsárak növekedése tavaly februártól folyamatos volt az EU-ban, és ez itthon is történelmi dráguláshoz vezetett – mondta Éder. – Ez azt jelenti, hogy – hasított sertésre értve – tavaly az 1,2 euró/kg szintről 2 euró/kg-ra emelkedett, vagyis az árak 60 százalékkal lőttek ki. Idén a jegyzés elérte a 2,33 euró/kg-os történelmi szintet is, tehát több mint 90 százalékos sertésár-növekedés következett be alig több mint egy év alatt. Kétszer annyit fizet ma az élősertésért egy magyar vágóhíd, mint kicsit több mint egy éve.

A hazai piacon a sertés ára a 440 forint/kg szintről tavaly év végére 850 forint/kg szintre emelkedett, ami több mint 90 százalékos drágulás. Az elmúlt hetekben a német jegyzés mozgásának megfelelően a hazai ár is tovább emelkedett, és megközelítette a 880 forint/kg-os szintet.

Az élelmiszer-infláció fő kiváltó oka Éder szerint a takarmánygabonák drágulása volt. A nyershús drágulása és az energiaszámlák hízása miatt Éder szerint a gazdálkodás "kritikus helyzetben van" a húsfeldolgozó cégek többségénél.

A sertésállományban is nagy volt a csökkenés. A húsárrodeó miatt elbizonytalanodtak a tenyésztők, csökkentették a kocáik számát, volt, aki le is állt a disznótenyésztéssel.

S hogy mi a jövő?

Éder Tamás úgy véli: a totális bizonytalanság időszaka jön. Nemrég ugyan elkezdett csökkenni a takarmánygabonák ára, ami idővel lejjebb húzná a húsok árát is, de hogy az olcsósodás tartós lesz-e, azt nem lehet megjósolni. Kérdéses az is, mennyire fog csökkenni a hazai kocaállomány – ha túlságosan, az már fölfelé nyomja az önköltséget. Nagy kérdőjel Kína is, ha az ottani sertéstelepekre megint bekerül a sertéspestis, és ki kell irtani a disznókat, akkor az ázsiai nagyhatalom óriási többletkereslete fel fogja szívni a sertéseket a világpiacról, az ennek nyomán kialakuló hiány pedig megint csak felfelé fogja nyomni a hús árát.Címkék: sertés, sertéshús, áremelkedés, hússzövetség, importhús, ársapka
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nem az állattenyésztés a felelős a globális ivóvízkészletek ...

Újabb téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az ...