TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Az élelmiszer ugyanolyan fontos lesz télen, mint a fűtés

Az élelmiszer ugyanolyan fontos lesz télen, mint a fűtés

Hírek - 2022.10.20

A műtrágyákra vonatkozó vámtételek és a gázfelhasználás-csökkentési előírások eltörlését kéri az Európai Bizottságtól a Copa-Cogeca.

Október 10-én kelt nyílt levelében az Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete több fontos, rövid távon is szükséges intézkedés meghozatalára szólította fel az Európai Bizottságot.

Tette ezt azért, mert az emelkedő energiaköltségek és azok hatása a villamos energia, a gáz, az üzemanyag, a műtrágya és a mezőgazdasági ágazatban felhasznált egyéb inputok áraira több ágazatban is nagy nyomás alá helyezte a mezőgazdasági termelőket, szövetkezeteket. A gáz- és villamosenergia-árak emelkedése miatt sok termelő veszteségesen működik, esetleg már a csőd szélén áll, és azt fontolgatja, hogy folytassa-e a tevékenységét. Bár a termelői árak is emelkedtek, ez nem fedezte a termelési költségek sokkal nagyobb mértékű növekedését, amelyet elsősorban a növekvő infláció okozott.

“Az élelmiszer ugyanolyan fontos lesz ezen a télen, mint az otthonunk fűtése, vagy világítása. Ilyen rendkívüli körülmények között, amikor Európa háborúban áll, és Oroszország fegyverként használja az élelmiszer- és energiaellátás biztonságának megingatását, hatékony, közös és egységes európai válaszlépésre van szükség, amely biztosítja az Európai Unió kulcsfontosságú ágazatainak és polgárainak szükségleteit, miközben fenntartja a jól működő belső piacot” – hangsúlyozza a nyílt levélben Christiane Lambert, a Copa elnöke.

Az ágazat energiához való hozzáférésének biztosítása és az energiaárak ingadozásának csökkentése kulcsfontosságú kérdés. Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak el kell ismerniük az európai mezőgazdasági termelők, az agrárszövetkezetek és az élelmiszer-ellátási lánc stratégiai szerepét azáltal, hogy a Bizottság júliusi közleményével és az energiatakarékossági intézkedésekkel összhangban a tagállamok gázelosztási terveiben prioritásként kezelik az ágazatot, az élelmiszer-ellátási lánc pedig a csúcsidőszakokban mentesül az energiafogyasztás csökkentésére vonatkozó kötelezettség alól. Az energiaellátás diverzifikálása a bioenergia/biotüzelőanyagok fontos szerepvállalásával, és a gazdaságokban a megújuló energia decentralizált előállításának lehetőségeivel szintén központi jelentőségű.

“Konkrét, azonnali és rövid távú uniós szintű intézkedéseket sürgetünk a mezőgazdaság és az erdészet számára, beleértve a likviditást biztosító pénzügyi beavatkozásokat is, hogy a tél folyamán és azt követően is zavartalan élelmiszer- és energiaellátást biztosítsunk” – nyilatkozza Ramon Armengol, a Cogeca elnöke.

“Ami a műtrágyák piacait illeti, üdvözöljük Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos közelmúltbeli bejelentését egy új műtrágya-stratégiáról. A műtrágyáknak elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük a gazdálkodók számára az elégséges élelmiszertermelés biztosítása érdekében. A Copa Cogeca cselekvési tervében felvázolt kulcsfontosságú intézkedés lenne a Trinidad és Tobagóból, illetve az Egyesült Államokból származó karbamid- és ammónium-nitrát-oldatok behozatalára vonatkozó vámkorlátok felfüggesztése, valamint a hagyományos vámtételek felfüggesztése addig, amíg fennáll az ellátási hiány veszélye az európai piacon.” – olvasható a levélben. 
Forrás: FruitVeB

Címkék: műtrágya, élelmiszer, Európai Bizottság, Copa-Cogeca
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Dopping a napraforgónak, avagy a Biotrinsic™ i280 FP ...

A KITE Zrt. innovatív fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi és növényi vitalitást, ...