TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
A FAO vizsgálja a klímaváltozás hatásait a károsítókra

A FAO vizsgálja a klímaváltozás hatásait a károsítókra

Hírek - 2021.06.28

Finnországnak, amely vezető szerepet vállalt a 2020-as növényvédelem nemzetközi évében, döntő szerepe van annak egyik kulcsfontosságú hagyatéka létrejöttében is – egy tudományos áttekintő tanulmány kidolgozásában. „A klímaváltozás hatása a károsítókra: világszerte kihívást jelent a növénykárosítók jelentette kockázat megelőzése és mérséklése a mezőgazdaságra, erdészetre és ökoszisztémára.”

A tanulmányt június 1-én Rómában a FAO általános igazgatója tette közzé, az eseményen részt vett a finn mezőgazdasági és erdészeti minisztérium állandó titkára. A kiemelt jelentőségű eseményt élőben közvetítette a FAO és a Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény.

A tudományos áttekintő tanulmányt, amelynek elkészítését eredetileg Finnország javasolta és támogatta, a turni egyetem professzora, valamint tíz nemzetközileg elismert tudós állította össze. A tanulmány célja, hogy segítse alaposabban megérteni a klímaváltozás hatását a növényi kórokozók és kártevők fertőzőképességére, elterjedésére és az okozott betegség súlyosságára, és megpróbáljon nemzetközi összefogást létrehozni a növekvő kockázatok mérséklése érdekében.

Az eseményen elmondott beszédében a finn politikus leginkább a klímaváltozás és a növényegészség élelmiszer-biztonságra és ennek következményeként a békére gyakorolt hatásaira fókuszált. Rámutatott, hogy az élelmiszer egyetemes emberi jog, ugyanakkor kiemelte az élelmiszer-biztonság szerepét mint ami a béke fenntartásában meghatározó jelentőségű. Az élelmiszer-biztonság hiánya végeredményben a világbiztonsággal szemben hat, ami minden szinten – nemzeti, regionális és globális – békétlenséget szít. „A klímaváltozás és a növényegészség két főszereplője a biztonságos élelmiszereket előállító világnak, és mindkettő az erőfeszítéseink fókuszában áll annak érdekében, hogy fenntartható élelmiszerrendszereket hozzunk létre az egész világban” – összegezte.
Forrás: Agrow

Címkék: élelmiszer-biztonság, klímaváltozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatással

Magas intenzitás, kevés önerő és előleg: akár félmilliárd forintra is pályázhatnak júliustól a gazdaságok