TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 92.132,85 Ft (tonna)
Napraforgómag: 216.757,95 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 75.599,50 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 76.493,55 Ft (tonna)
Repcemag: 216.353,42 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.562,27 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 588 Ft
Benzin ára: 585 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 405,05000
USD: 363,66000
CHF: 432,05000
GBP: 479,85000
Hirdetés
A FAO vizsgálja a klímaváltozás hatásait a károsítókra

A FAO vizsgálja a klímaváltozás hatásait a károsítókra

Hírek - 2021.06.28

Finnországnak, amely vezető szerepet vállalt a 2020-as növényvédelem nemzetközi évében, döntő szerepe van annak egyik kulcsfontosságú hagyatéka létrejöttében is – egy tudományos áttekintő tanulmány kidolgozásában. „A klímaváltozás hatása a károsítókra: világszerte kihívást jelent a növénykárosítók jelentette kockázat megelőzése és mérséklése a mezőgazdaságra, erdészetre és ökoszisztémára.”

A tanulmányt június 1-én Rómában a FAO általános igazgatója tette közzé, az eseményen részt vett a finn mezőgazdasági és erdészeti minisztérium állandó titkára. A kiemelt jelentőségű eseményt élőben közvetítette a FAO és a Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény.

A tudományos áttekintő tanulmányt, amelynek elkészítését eredetileg Finnország javasolta és támogatta, a turni egyetem professzora, valamint tíz nemzetközileg elismert tudós állította össze. A tanulmány célja, hogy segítse alaposabban megérteni a klímaváltozás hatását a növényi kórokozók és kártevők fertőzőképességére, elterjedésére és az okozott betegség súlyosságára, és megpróbáljon nemzetközi összefogást létrehozni a növekvő kockázatok mérséklése érdekében.

Az eseményen elmondott beszédében a finn politikus leginkább a klímaváltozás és a növényegészség élelmiszer-biztonságra és ennek következményeként a békére gyakorolt hatásaira fókuszált. Rámutatott, hogy az élelmiszer egyetemes emberi jog, ugyanakkor kiemelte az élelmiszer-biztonság szerepét mint ami a béke fenntartásában meghatározó jelentőségű. Az élelmiszer-biztonság hiánya végeredményben a világbiztonsággal szemben hat, ami minden szinten – nemzeti, regionális és globális – békétlenséget szít. „A klímaváltozás és a növényegészség két főszereplője a biztonságos élelmiszereket előállító világnak, és mindkettő az erőfeszítéseink fókuszában áll annak érdekében, hogy fenntartható élelmiszerrendszereket hozzunk létre az egész világban” – összegezte.




Forrás: Agrow

Címkék: élelmiszer-biztonság, klímaváltozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Virág- és becőkárosító kártevők a repcetáblákon – Kártételeik ...

Közismert tény, a szántóföldi növények közül a rovarkártevők leginkább a repcét veszélyeztetik. Károsításuk a ...