TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
A FAO vizsgálja a klímaváltozás hatásait a károsítókra

A FAO vizsgálja a klímaváltozás hatásait a károsítókra

Hírek - 2021.06.28

Finnországnak, amely vezető szerepet vállalt a 2020-as növényvédelem nemzetközi évében, döntő szerepe van annak egyik kulcsfontosságú hagyatéka létrejöttében is – egy tudományos áttekintő tanulmány kidolgozásában. „A klímaváltozás hatása a károsítókra: világszerte kihívást jelent a növénykárosítók jelentette kockázat megelőzése és mérséklése a mezőgazdaságra, erdészetre és ökoszisztémára.”

A tanulmányt június 1-én Rómában a FAO általános igazgatója tette közzé, az eseményen részt vett a finn mezőgazdasági és erdészeti minisztérium állandó titkára. A kiemelt jelentőségű eseményt élőben közvetítette a FAO és a Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény.

A tudományos áttekintő tanulmányt, amelynek elkészítését eredetileg Finnország javasolta és támogatta, a turni egyetem professzora, valamint tíz nemzetközileg elismert tudós állította össze. A tanulmány célja, hogy segítse alaposabban megérteni a klímaváltozás hatását a növényi kórokozók és kártevők fertőzőképességére, elterjedésére és az okozott betegség súlyosságára, és megpróbáljon nemzetközi összefogást létrehozni a növekvő kockázatok mérséklése érdekében.

Az eseményen elmondott beszédében a finn politikus leginkább a klímaváltozás és a növényegészség élelmiszer-biztonságra és ennek következményeként a békére gyakorolt hatásaira fókuszált. Rámutatott, hogy az élelmiszer egyetemes emberi jog, ugyanakkor kiemelte az élelmiszer-biztonság szerepét mint ami a béke fenntartásában meghatározó jelentőségű. Az élelmiszer-biztonság hiánya végeredményben a világbiztonsággal szemben hat, ami minden szinten – nemzeti, regionális és globális – békétlenséget szít. „A klímaváltozás és a növényegészség két főszereplője a biztonságos élelmiszereket előállító világnak, és mindkettő az erőfeszítéseink fókuszában áll annak érdekében, hogy fenntartható élelmiszerrendszereket hozzunk létre az egész világban” – összegezte.
Forrás: Agrow

Címkék: élelmiszer-biztonság, klímaváltozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

High-tech megoldások szolgálják a tehenek kényelmét a MATE új ...

Vízágyas matracokon pihenhetnek a tehenek a 341 millió forintból megépült Precíziós tejtermelő laboratóriumban, a ...