A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Európa legjobbjai közt a NAK országos jégkármérséklő rendszere

Hírek - 2020.11.20

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltetett, három éve működő országos jégkármérséklő rendszer az egyik pillére az agrárkormányzat által 2012 óta kiépített mezőgazdasági kockázatkezelési rendszernek, mely Európa legjobbjai közt van. A jégesőkárok elleni védekezés Európában egyedüliként Magyarországon zajlik országos szinten.

Európa legjobbjai közt a NAK országos jégkármérséklő rendszere


A jégkármérséklő rendszer tervezéskor 10x10 kilométeres négyzetrácsokra osztották fel az országot, és minden metszéspont egy kilométeres sugarú körén belül elhelyeztek egy talajgenerátort. Ezekkel a zivatarokat megelőző feláramló levegő segítségét kihasználva ezüst-jodidot lehet feljuttatni a légkörbe, hogy az ott jégmagok képződjenek. Minél több a jégmag a zivatarfelhőben, annál kevesebb víz kötődik meg rajtuk, így ha esik is jég, annak szemcsemérete jóval kisebb lesz, mint a védekezés nélkül lett volna.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara most arról számolt be, hogy idén jelentősen mérséklődött a jégkárbejelentések aránya: 2020. november elejéig országosan mintegy 32 ezer hektárra tettek jégesőkár-bejelentést. Összehasonlításul: az utolsó védekezés nélkül töltött évben (2017) közel 73 ezer hektárra jelentettek kárt a termelők.

A rendszer egyébként nem csak a mezőgazdasági termelők érdekét szolgálja és nem csak a kárenyhítésben ismert 30%-ot meghaladó jégesőkárokat mérsékli, hiszen a jégesők a lakossági, ipari létesítményekben és önkormányzati tulajdonokban is jelentős károkat okozhatnak. A jégkármérséklő rendszer működésének hatékonysága a biztosítók jégkárkifizetéseiben is megfigyelhető, hiszen míg 2017-ben 6,3 milliárd forint volt a biztosítók együttes jégkárkifizetése, addig a 2018. és 2019. évek átlagában „csak” 3,7 milliárd forint volt, amely 59%-a a 2017-ben kifizetett összegnek.

Komplex agrárkárenyhítő rendszer

Az időjárásból fakadó termelői kockázatok rendszerszintű kezelése érdekében 2012-ben vezették be az agrárkárenyhítés (I. pillér) és a növénybiztosítások díjtámogatása (II. pillér) elemeket.

Az I. pillér a termelők és az állam hozzájárulásaiból működő kölcsönös kockázatkezelési alapból, a kárenyhítési alapból biztosít legfeljebb 80%-os juttatást a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt kárt szenvedett növénytermesztők számára, a II. pillér pedig legfeljebb 70%-os vidékfejlesztési támogatást nyújt a megkötött növénybiztosítások díjához.

A kockázatkezelési eszköztár III. pillérét az országos talajgenerátoros jégkármérséklés jelenti: az országos rendszer indulása (2018) előtt a jégkárarány a zivatarkárokon belül több mint 84%-os volt (2015 és 2017 között), a védekezéssel érintett, 2018-2020 közötti időszakban viszont már csak mintegy 47%-os.

Újdonság, hogy a már meglévő kockázatkezelési eszközök fejlesztésén túl 2021-től új mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerrel (IV. pillér) is számolhatnak majd a termelők.


Címkék: NAK, jégkármérséklő rendszer, agrárkárenyhítő rendszer

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...