TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Csányi Sándoréké lehet a nádudvari NAGISZ is

Csányi Sándoréké lehet a nádudvari NAGISZ is

Hírek - 2020.10.06

Engedélyezte az OTP csoportnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Azzal a feltétellel, hogy képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

Hirdetés

A GVH-nak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a versenyhatóság eljárása a ZA-Invest Béta Kft. Csillag Csemege Kereskedelmi Kft. feletti irányításszerzését vizsgálta. A ZA-Invest Béta Kft. az OTP csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Magántőke Alap tulajdonában van, a céltársaság pedig a nádudvari NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt., és a hozzá tartozó cégek holding vállalata. Ez a cégcsoport állítja elő egyebek mellett a Nádudvari márkát használó tej- és hústermékeket.
A közlemény szerint a két fél kapcsán a GVH nem talált káros versenyhatásokat, de a tranzakció felvetette a koordinatív hatás lehetőségét az OTP csoport, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon szintén aktív Csányi csoport kapcsolatában, amely alapján a két agráripari vállalatcsoport összehangolhatná piaci magatartását. Azért, hogy ez ne fordulhasson elő, a felek a versenyhivatallal egyeztetve vállalást tettek az esetleges versenyprobléma orvoslására.

A vállaltak alapján az OTP csoporton belül a PortfoLion Zöld Magántőke Alappal kapcsolatos információk és döntések – egy cégen belüli szabályozással elhatárolva – a Csányi csoporthoz köthető vezetőkön kívüli más vezetőkhöz kerülnek. A döntéshozatal elválasztása így megfelelően képes kiküszöbölni a felmerült versenyaggályt. A vállalt belső szabályozás a magántőke alap későbbi befektetéseire is vonatkozik – közölte a GVH.

A versenyhatóság meggyőzőnek értékelte az OTP által tett vállalás tartalmát és részletezettségét az esetleges versenyprobléma megfelelő orvoslására. A vállaltak betartását biztosítja, hogy a GVH később utóvizsgálat keretében ellenőrizheti azok végrehajtását – áll a közleményben.

Fotó: nadudvari.com


     

Címkék: Nádudvar, felvásárlás, OTP, Csányi Sándor, NAGISZ, GVH
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lefelé tendáló árak a gabona- és az olajnövénypiacon

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint 65,9 ezer ...