A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Kártevők a virágzó kukoricában, avagy mit figyeljünk, hol keressük őket?

Kártevők a virágzó kukoricában, avagy mit figyeljünk, hol keressük őket?

Hírek - 2017.07.01

Virágzik a kukorica, így a termés szempontjából meghatározó időszakot élünk. Mire érdemes figyelnünk, ha a kukoricatáblát járjuk és kártevőket keresünk?

Kártevők a virágzó kukoricában, avagy mit figyeljünk, hol keressük őket?


Egyes kártevők ugyan megjelentek már korábban a fejlődő állományokban, azonban mások kifejezetten a virágzó növényeket, a kötődő és majdan a növekvő csöveket és szemeket károsítják. Melyek azok a kártevők, amelyekre figyelnünk kell ebben az időszakban?

Kukoricamoly:

kukoricamolyBár már a virágzást megelőzően megjelenik a kukoricában, azonban igazán látványos kártételére csak ezek után számíthatunk. Az első nemzedék lárvái részben a címeren fejlődnek, jelenlétükre látványos módon utal a címert körülvevő leveleken lévő „lyukszerű” rágások, valamint a kártétel miatt a későbbiekben a címertörés jelensége. Már az első nemzedék lárvái is berágnak a szárba. A következő nemzedék hernyói is berágnak a szárba, majd később a csövekbe is. Jelenlétének látványos jele a száron a szárcsomók feletti rágásnyomok, illetve az ott felhalmozódó rágcsálék és ürülék. A kukoricamoly kártétele összetett módon jelentkezhet. Amennyiben az első nemzedék már nagy számban jelenik meg, a címer károsításával akár kötődési problémákat is okozhat, ám ezzel a gyakorlatban ritkán találkozhatunk. Ettől már komolyabb kártétele a szár szállító-edénynyalábjainak a károsítása, amellyel zavart okoz a növény víz- és tápanyagforgalmában. Ez már közvetlen befolyással van a termés mennyiségére. A fejlődő lárva kártétele kiterjed a csőre is, ott a fejlődő szemeket rágja, amivel egyrészt közvetlen mennyiségi kárt okoz, másrészt elősegíti a sérüléseken egyes gombafertőzések megjelenését, a cső és a szemek fertőződését, így a betakarított termés toxintartalmának növekedését. A szárban történő rágás meggyengíti azt, sok esetben eltörik a betakarítást megelőzően, így a cső a vágóasztal által nem lesz elérhető. A kártevő felszaporodására elsősorban a meleg, párás időjárású évjáratokban számíthatunk. Amennyiben a növényállomány 10%-ka fertőzött, védekezni kell.

Amerikai kukoricabogár:

amerikai kukoricabogár kukoricabogár lárva kártételeA kukoricabogár esetében a fő kártételt annak lárvája okozza, de a kifejlett egyed is képes károkat okozni, leginkább a virágzás időszakában. Bár fő kártétele ebben az időszakban a bibék (a kukoricabajusz) visszarágása, amely a terméskötődést jelentős mértékben ronthatja, a levelek hámozgatásával is képes károkat okozni. Mivel a bibe a teljes hosszán képes fogadni a virágport, a kukorica viszonylag jól tolerálja a kártételt, azonban ha a visszarágás miatt annak hossza 1,5 cm alá kerül, már komoly esély van a kötődési zavarra. Későbbiekben a csővégeken szabadon álló, de akár csuhélevelek alatt fejlődő szemek rágásával is károsít. Ebben az időszakban különösen akkor érdemes járni a kukoricatáblát, ha a következő évben is ezt a növényt szeretnénk termelni a területen.

kukoricabogár kártétel Amennyiben tövenként átlagosan 1-3 db kukoricabogarat találunk, akkor már a következő évi fertőzést megalapozó tojásszám csökkentése miatt is érdemes védekeznünk a károsító ellen, túl az adott termelési év kötődési problémáinak elkerülésén. Ha tövenként átlagosan 1 db kukoricabogarat találunk, ezért nem tervezünk védekezést állományban, akkor is számításba kell venni, hogy a területen lerakott tojások száma miatt a következő évi újbóli kukoricavetéskor talajfertőtlenítést kell végeznünk a vetéssel egy menetben. A kukoricabogár kifejlett egyedei elleni védekezést sokszor megnehezíti, hogy különösen száraz, aszályos évjáratokban a bogár aktívan keresi a számára minél jobb életfeltételeket nyújtó területeket. Így ha egy adott körzetben csak a mi táblánk öntözött és a környékbeliek nem, és ráadásul csakmi védekezünk a bogár ellen, akkor jelentős újbóli betelepülés várható, ami akár többszöri beavatkozást is igényelhet. Fő rajzása július első dekádjában várható, így figyeljük a kukoricatáblákat.

Gyapottok bagolylepke:

gyapottok bagolylepke hernyójaA gyapottok bagolylepke évjáratonként eltérő kártétellel jelentkezik. Elterjedését és kártételét nagyban segítik a száraz, aszályos évek, a legnagyobb károkat ilyen körülmények között okozhatja. Az átlagosnál csapadékosabb években kártétele alig jelentkezik, ilyen körülmények között állománya összeomlik. A kártevő legfontosabb jellemzője, hogy kártétele kizárólag a kukorica reproduktív részeire, így a címerre, de leginkább a csőre korlátozódik. Minden esetben a cső vége felől rág be, a bibéket, illetve a fejlődő szemeket károsítja rágásával. Ezzel közvetlen mennyiségi kárt is okoz, azonban kártételének fontos hangsúlyt ad, hogy rágásával utat nyit egyes gombabetegségek számára, amelyek felelősek –többek között – a betakarított termés toxintartalmának növeléséért. A táblán járva érdemes a csővégeket figyelnünk, amennyiben a bibék visszarágását tapasztaljuk érdemes a csuhéleveleket megbontani. Amennyiben nem kukoricabogár kártétele a rágás, akkor a csővégben hamar megtalálhatjuk a gyapottok bagolylepke hernyóját. Nem szabad, hogy megtévesszen minket, hogy színben ezek nagyon változatosak (a zöldtől a barnáig különböző árnyalatok), ez az egyik jellemzője a kártevőnek. Mivel a károsító hernyója rejtett életmódot él, nagyon nehéz növényvédő készítményekkel elérni, így igazán eredményesen a tojásrakáskor lehet ellene védekezni, tojás- és lárvaölő hatású készítményekkel.

A kukorica esetében a fenti három kártevő lesz a meghatározó a következő időszakban. A viszonylag csapadékszegény évjáratokra jellemző, hogy egyes nem tipikus kártevők is megjelenhetnek a kukoricatáblákon. Így az idei évben is megjelentek a vetésfehérítő bogarak. Különösen a táblaszéleken jelentkezhet kártételük, amely a levelek hámozgatásából áll. Jelenlétük védekezést nem igényel.

kukorica bogárA kukorica főbb rovarkártevői ellen, így a kukoricamoly, a gyapottok bagolylepke és a kukoricabogár valamelyike ellen a csemegekukoricában, illetve a vetőmagcéllal termesztett kukoricában szinte biztosan védekezni kell. Viszont erős fertőzés esetén meg kell ezt fontolni az árucélú termesztésnél is. Kontakt hatásmódú készítményekkel van ugyan lehetőség védekezni a kártevők ellen, de amíg ezek a kukoricabogár ellen hatékonyak lehetnek, addig a két molykártevő esetében kevésbé lehetnek eredményesek. Azoknál ugyanis kizárólag a lepkék ellen lehetnek hatásosak, a rejtett életmódot folytató lárvák ellen hatékonyságuk nem kielégítő. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a kukoricát virágzó kultúrává minősítették, ami miatt méhveszélyesség szempontjából csak a megfelelően minősített termékeket szabad felhasználni. Így vagy a „méhekre nem jelölésköteles” termékeket használhatjuk, vagy méhkímélő kijuttatással a „méhekre mérsékelten kockázatos” vagy a „méhekre mérsékelten veszélyes” besorolású termékeket. Ezeket a kitételeket minden esetben ellenőrizzük le az adott termék engedélyokiratában. Molykártevők ellen a legjobb hatékonyságot a tojás- és lárvaölő hatással egyaránt rendelkező hatóanyagokkal érhetjük el, amelyeket lehetőleg előrejelzésre alapozva a tömeges tojásrakás időszakában juttassunk ki. A hatás szempontjából legjobbnak mondható permetléfedettséget nagy vízmennyiség felhasználása mellett a sorközökbe belógatott szórófejekkel érhetjük el, amelyekkel közvetlenül a csövekre juttathatjuk a készítményeket. Ilyen berendezés hiányában alkalmazható a légrásegítéses kijuttatási technológia is, viszont ott érdemes meggyőződni arról, hogy a kijuttatott permetlé eljut-e a megvédendő felületre.
A majdan betakarított termés mennyisége szempontjából meghatározó időszak következik, figyeljük a kukoricáinkat, ugyanis az évjárat magában hordozza egyes rovarkártevők felszaporodásának lehetőségét.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: kukorica, kukoricamoly, termés, kukoricabogár, bagolylepke

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...