TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Áprilisi tél: veszélyben a szőlőtermés?

Áprilisi tél: veszélyben a szőlőtermés?

Hírek - 2017.04.21

A hirtelen jött áprilisi havazás hiába látványos, a száraz fagyok sokkal inkább jelenthetnek veszélyt a szőlőtermésre – nyugtatja meg egyelőre az aggódókat a Borháló.

Szívfacsaró látvány, ahogy jeges szél tépi a virágba borult gyümölcsfákat, ahogy szűnni nem akaróan zuhog rájuk az égi áldás hó és havas eső alakjában. Egyes termelők máris megkongatták a vészharangot, más szakemberek szerint ugyanakkor a jelenlegi időjárás, ha mindennaposnak nem nevezhető is, egyelőre nem jelent veszélyt a termésre. De mi a helyzet a szőlővel?

„A szőlő ősi haszonnövényünk, sokkal strapabíróbb, mint sokan gondolják – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója. – Mély téli álmot alszik, és számos érzékenyebb gyümölcsünknél később hajt. A jelenlegi havas-szeles időjárás, ha nem következnek rá száraz fagyok, önmagában nem okoz jelentős kárt, egyelőre tehát nem kell aggódnunk a 2017-es borévjáratért” – fogalmaz a szakember.

A Borháló 46 üzletből álló franchise-hálózatot működtet szerte az országban, közvetlen beszerzési forrásokkal Magyarország legtöbb borvidékén. Kathona így első kézből értesül a termelők problémáiról. „A tavalyi fagyok például a dunántúli termőhelyeken okoztak lokális károkat: míg egyes termelők megúszták a csapást, mások csak bizonyos dűlőkben vagy dűlőrészekben szenvedtek kárt, és sajnos olyanok is akadtak, akiknél szinte a teljes évjáratot leszüretelte az április végi hideghullám” – mondja a beszerzési igazgató, aki szerint az igazi veszélyeket a következő három hét rejti: hajnali fagyok, száraz hidegbetörések egészen a fagyosszentekig, vagyis május közepéig előfordulhatnak Magyarországon.

A Borháló január végén háromezer Vince-napi szőlővesszőt osztott szét vásárlói között. A folklór szerint ezek a vesszők vízbe állítva és hajtatva megjósolják, milyen lesz az adott év szőlőtermése. A harapós fagyok idején lemetszett, mély álomba vonult vesszők azzal keltettek riadalmat, hogy egy ideig vonakodtak életre kelni, ám végül kihajtottak, és igazolták, hogy az ültetvényekben nem okozott komoly károkat a szokottnál keményebb tél.

Címkék: szőlő, fagykár
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szántóföldi gazdálkodás – Szántsunk vagy ne szántsunk?

Évtizedekkel ezelőtt az amerikai kontinensen jelent meg és mára a tengeren túlon teljesen elterjedt a forgatás ...