Erre figyeljenek a büfékocsik üzemeltetői, hogy az ellenőrök is elégedettek legyenek
Hírek - 2023.07.02
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte, mire kell ügyelniük a büfékocsik üzemeltetőinek, hogy ne csak a vendégek, hanem az ellenőrök is elégedetten távozhassanak a pulttól.
Általánosságban igaz, hogy az élelmiszerbiztonságot mindenhol kötelező megteremteni és fenntartani, függetlenül a vendéglátóhely formájától. A food truckoknak is eleget kell tenniük például az allergén információkról történő tájékoztatási kötelezettségnek és önellenőrzési rendszert is működtetniük kell.
Minden food trucknak rendelkeznie kell ún. bázishellyel. Itt végezhetőek azok a kiegészítő tevékenységek, amelyekre forgalmazás közben nincs lehetőség, például a raktározás, a víztartály tisztítása, fertőtlenítése, feltöltése, az előkészítés és a büfékocsi külső-belső takarítása.
Az időszakosan üzemelő food truckok esetében a szezont a HACCP rendszer felülvizsgálatával, szükség szerinti módosításával érdemes kezdeni. Az üzemeltetés során ügyelni kell a higiéniai és az élelmiszerbiztonsági előírások betartására, valamint arra, hogy az alapanyagok, továbbá a félkész és késztermékek nyomon követhetősége folyamatosan biztosítva legyen.
Az is kulcsfontosságú, hogy érvényes egészségügyi kiskönyvvel rendelkező dolgozókat alkalmazzanak, akiknek a munkába állásuk előtt oktatást kell tartani, például az élelmiszerbiztonsági alapokról és az egység sajátosságairól. Az alkalmazottaknak biztosítani szükséges az átöltözési, kézmosási, illemhelyhasználati lehetőséget.
Lényeges, hogy a tevékenység teljes ideje alatt – a raktározástól az előkészítésen át a kiszolgálásig – biztosítani kell a hűtőlánc folytonosságát. Csak olyan mennyiségben készítsenek ételt, amit megfelelően tudnak tárolni, és nem okoz gondot a hűtése vagy épp a megfelelő hőfokon tartása.
Főleg a biztonságosan hőkezelhető ételek készítése és forgalmazása javasolt. A termékeket az árusítás minden szakaszában védeni kell a portól, a különböző időjárási helyzetektől és a fogyasztók általi szennyezésektől.
A kulturált fogyasztói terület kialakítása sem maradhat el, amelynek alapja a tiszta fogyasztói pult megléte, valamint opcionálisan az asztalok, padok, székek kihelyezése, és a hulladék kezeléséről és gyűjtéséről sem szabad megfeledkezni.
(Fotó: kendallpools/Pixabay)
Címkék: büfékocsi, food truck, nébih, üzemeltetés, ellenőrzés, élelmiszerbiztonságA leander teleltetése – minden, amit tudnod kell
Kiderült mekkora összegre számíthatnak a gazdák a közvetlen ...
Jelentősen átalakulhat a hőmérséklet és a csapadék éven belüli ...
Lépjen szintet egy új Monosem vetőgéppel
Megjelent az ökológiai gazdálkodás támogatására irányuló ...
Az őstermelők már saját maguk is létrehozhatják hatósági ...
A „diómérgezés” valójában egy tremorogen mikotoxikózis
Aflatoxin szennyeződés – a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat ...
Megjelent az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás ...
Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása