A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Horsch: fókuszban 
a mechanikus gyomirtás

Az új gépek egyszerűbb és precízebb munkavégzést tesznek lehetővé A vegyszeres gyomirtás lehetőségeinek folyamatos szűkülése mindinkább előtérbe helyezi 
a mechanikus gyomirtó eszközöket. A német Horsch is több újdonságot mutatott be ezen 
a téren a novemberi Agritechnica szakkiállításon, miközben a sekély talajműveléshez, illetve a biogazdálkodóknak is számos új munkagépet és műszaki megoldást kínál.

Horsch: fókuszban 
a mechanikus gyomirtás


Finer LT: teljes felületátvágás

A Finer LT egy új termékvonal a hibridgazdálkodók és az ökogazdaságok számára. Fő feladata a gyomnövények, az árvakelések és a köztes növények sekély átvágása, így alternatívája lehet a glifozát hatóanyagnak a gyomnövényekkel való küzdelemben. A Finer LT 6-tól 12 m-ig terjedő munkaszélességben elérhető. 
A kisebb változatoknál a négygerendelyes gép hárompont-függesztésű. A húzástávolság a rugós kapáknál 15 cm, 550 mm-es vázmagasság mellett. A kapamezőt egy kétgerendelyes fésűs gereblye követi, amely még több kivágott növényi maradványt távolít el a talajból. Abszolút különlegessége a rugós kapák állítható támadási szöge, amivel mindig tökéletes, sekély és a talajjal párhuzamos átvágást eredményez. A beállíthatóság azért olyan fontos, hogy alkalmazkodjon a talajellenálláshoz és mindig sekély vágást eredményezzen. A könnyű talajok kisebb rugózást kívánnak, a nehezebb talajok – érthetően – többet. A támasztókerekek a munkagépet a kívánt mélységben vezetik.


Transformer VF: innovatív
 sorközművelő kultivátor

A Transformer VF az alapját képezi a Horsch új sorközművelő kultivátorcsaládjának (a VF a változtatható keretet jelenti), amely a paralelogramma-felfüggesztésű munkaeszközök széles kínálatával rendelkezik. A munkagép 6–12 méter munkaszélességben rendelhető. Igazi különlegessége a teljesen integrált, oldalra tolható keret. Ez először az alapgépbe van integrálva, és nem a jelenleg elterjedt és ismert csatlakozó kapcsolókerettel dolgozik. Mivel a gép teljesen kompatibilis az ISOBUS-szabványokhoz, így sokféle kamerarendszerrel kombinálható.

h2 Tranformer VF


Transformer VF sorközművelő kultivátor

A 6 és 8 méter széles gépek három részben csukhatók. A 9–12 méter munkaszélességű változatok pedig öt részben, így 3 méter a szállítási szélességük és 4 méter a szállítási magasságuk. A keret alatti szabad tér tekintélyes (660 mm), ami a kései vetésű soros növénykultúrákban történő munkáknál – mint a kukorica, cukorrépa – igen előnyös.

A munkaeszközökhöz alkalmazott U profil belül található, ennek köszönhető-en maximálisan változtatható a munkaeszközök elrendezése a kereten. A Trans-former VF-fel a 25–90 centiméteres sortávolságok lefedhetők. A munkamélység egyszerűen, szerszám nélkül állítható. 
A munkaeszköztartó kialakításakor széles és stabil paralelogramma formát alkalmaztak, hogy hosszú élettartamot és jó munkaminőséget lehessen elérni még nehéz és köves talajokon is. Az egységek továbbá hidraulikusan terhelhetők, ez különösen kötött talajok esetén előny. A hidraulika a SectionControl soronként elzárásnál is használható.

h1 Finer LT

Finer LT szántóföldi kultivátor

Cura ST: az első gyomfésű

A Horsch Cura ST gyomfésűje speciálisan a hibrid- és biogazdálkodók részére kifejlesztett eszköz. Nagyon precíz munkavégzése és különösen masszív felépítése emeli ki piactársai közül. A Cura ST hárompont-felfüggesztéses változatban, 6–15 méteres munkaszélességekben kerül a piacra. A hatgerendelyes felépítés 2,8 centiméteres fogtávolságot tesz lehetővé az intenzív munkáért. A fogak tehermentesítő nyomása fokozatmentesen, hidraulikusan állítható. Minden fog 500-tól 5000 grammig terhelhető, és szinte az egész rugóúton azonos nyomást kap. Minden egyes fog egyedileg van rögzítve, és az oldalirányú nyomás ellen hatékonyan van védve. Ez a lehető legnagyobb precizitású munkavégzésről gondoskodik. A gyomfésű fogainak nagy terhelési tartománya kímélő és nagyon agresszív munkát is lehetővé tesz – a fogak beállításától függően. A talajfelszín gond nélkül megmunkálható, erre például a burgonyabakhátaknál van szükség.

h3 Cura ST

Cura ST gyomfésű


Újdonságok 
a Pronto DC vetőgéphez

Az új TurboDisc 3 dupla tárcsás csoroszlya egyesíti az eddigi generációk összes tudását és tapasztalatát. Ez a legkülönfélébb kihívások és eltérő talajok esetén is tökéletes vetőmag-kijuttatást tesz lehetővé. Fejlesztésekor a precizitás és a hosszú élettartam állt az első helyen. Különösen egy alig látható részegységet optimalizáltak: ez a belső sárkaparó.

Összességében az üzembiztonság még extrém körülmények között is jobb lett. Minden, 2019. október 1. után gyártott TurboDisc csoroszlyás gép az új generációval lesz szerelve – az Express és a Focus modellek is.

Az új Horsch PowerDisc paralelogramma-felfüggesztésű csoroszlya tökéletes nehéz körülményekhez, még durva magágynál is biztos vetőmag-kijuttatást biztosít. A dupla tárcsás csoroszlyának, a nagyméretű csapágynak és a kialakítá-sának köszönhetően nagy a stabilitása és hosszú az élettartama. Kialakításakor a Maestro szemenkénti vetéstechnika tapasztalatait is figyelembe vették. Mint ahogy az ismert TurboDisc csoroszlyánál, a Prontónál is a tömörítőhenger egy kereke mögött két vetőcsoroszlya fut.

h4 Pronto DC

Pronto DC vetőgép

Mostantól elérhető a SectionControl elosztótorony RowControl soronkénti elzárással is az univerzális vetéstechnikai eszközökhöz, mint a Pronto vagy 
az Express család. Ezzel az átfedések és az ablakos vetés már a múlté, sőt vetőmagot, műtrágyát és mikrogranulátumot lehet általa megtakarítani. A sávok pontosan, átfedések nélkül vethetők, így magas állománysűrűség érhető el. A sorelzárás minden sorban bekapcsolható, ezért 
a nyomtávolságok és -szélességek minden kombinációja alkalmazható. A Horsch RowControl elosztótorony a kifinomult vetőmag- és légáramának köszönhetően képes az egyes sorokat elzárni anélkül, hogy a gép keresztirányú súlyelosztását befolyásolná. A gyakorlatban azonban a használat függvényében célszerű az egyes sorokat kis csoportokba rendezni.

Focus StripTill: új opciók

A sikeres Focus StripTill technológiához 
a Horsch az Agritechnica kiállításon néhány fejlesztést mutat be, amelyek még univerzálisabbá teszik a gépeket. A vetőcsoroszlyáknál az ügyfelek továbbra is választhatnak az elismert TurboDisc dupla tárcsás vetőcsoroszlya és az új TurboEdge kapás csoroszlya között. Ennek előnyei leginkább a 25 centiméternél nagyobb sortávolságú növényeknél (például repce vagy bab) mutatkoznak meg. Leginkább nehéz talajoknál vagy a felszínen lévő nagy mennyiségű szármaradványnál biztosítja a vetőkapa a vetőmag nagyon jó beágyazódását.

A MiniDrill 400 literes tartálytérfogattal a jövőben a Focushoz is elérhető lesz. Így egy harmadik összetevő is részt vesz 
a kijuttatásban, amivel a gép teljesítménye egyértelműen nő. Repcevetéskor 
a MiniDrill a repcevetőmagot tudja adagolni, míg a két főtartályt a műtrágya-kijuttatásra lehet használni. Ez a G&F (Grain & Fertiliser, azaz vetőmag és műtrágya) rendszer például a vetőmag-kijuttatás során a Focus felületteljesítményét 40 százalékkal növeli meg. Ha a MiniDrillt PPF (pontos műtrágya-lehelyezés) rendszerrel használjuk, a vetőmag-kijuttató nyílások a vetősín területén vannak, és például alá- vagy köztes vetés vetőmagjainak vagy csigaölő szer kijuttatására szolgálnak. Az egyengetőtárcsák helyett a henger előtt egy új rögtörő dolgozik. Nyitott kialakításának és kis átmérőjének köszönhetően a durva rögök biztos aprítása érhető el általa, ráadásul az öntisztító hatás kötött talajoknál is kiváló.

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: kultivátor, gyomirtás, vetőgép, csoroszlya, Horsch, mechanikai gyomirtás, gyomfésű