A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Tanyák háztartási léptékű fejlesztései

Támogatások - 2022.06.01

A felhívás átfogó célja a tanyán élők életkörülményeinek javítása a tanyás településeken található tanyák infrastrukturális fejlesztésével. A felhívás keretében a tanyákon megvalósuló háztartási léptékű villamosenergia- és vízellátás, valamint a szennyvízkezelési fejlesztések támogathatók.

Tanyák háztartási léptékű fejlesztései


A felhívás eredményeként a tanyákon élő népesség életminősége és a vidék népességmegtartó képességének javulása várható. A felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatóak önállóan:

a) Háztartási léptékű szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt villamosenergia-rendszer kiépítése: villamosenergia-ellátást biztosító fejlesztés, beleértve a megújuló energiával történő fejlesztést.

b) Háztartási léptékű ivóvízellátást szolgáló rendszer kiépítése: kútfúrás; vízbeszerző, vízkezelő, víztározó, vízelosztó, víztisztító létesítmények és felépítményei, ami nem haladja meg napi 50 személy vízellátását; háztartási törpevízmű.

c) Háztartási léptékű szennyvízkezelést, - tisztítást szolgáló rendszer kiépítése: egyedi szennyvízkezelő berendezéssel; tisztítómezővel ellátott oldómedencés létesítménnyel.

Pályázhatnak: 1. célterület: tanyás településeken élők, gazdálkodók, természetes személyek; 2. célterület: önkormányzatok. Feltételek természetes személyek esetében betöltött 18. életév és a pályázat benyújtása előtt legalább 12 hónap életvitelszerű tartózkodás a fejleszteni kívánt tanyán mint lakóhelyen vagy a lakóhelyével azonos településhez tartozó tanyán mint tartózkodási helyen. Teljes vagy részleges tulajdonosi státusz. Önkormányzatok esetében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes települése, továbbá Pest megye ceglédi, dabasi, monori, nagykátai, nagykőrösi, ráckevei járásainak települései.

Az elnyerhető támogatás az 1-es célterület esetében maximum 6,2 millió forint vissza nem térítendő támogatás, a 2-es célterület esetében maximum 200 millió forint vissza nem térítendő támogatás. A minimális támogatási összeg:200 ezer forint, a támogatási intenzitás: 85-90 %

Támogatható tevékenységek: háztartási léptékű szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt villamosenergia-rendszer kiépítése; háztartási léptékű, ivóvízellátást szolgáló rendszer kiépítése; háztartási léptékű szennyvízkezelő, -tisztító rendszer kiépítése.

Beadási határidő: 2022. november 12.


Címkék: támogatás, pályázat, tanyafejlesztés, tanya