A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

100 milliárd a digitális átállásra

Támogatások - 2021.08.19

A pénzt sosem adják könnyen – kinek érdemes mégis pályáznia? Az Agrárminisztérium (AM) 100 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatását célzó pályázati felhívását. A támogatás célja, mint 
azt korábban a minisztériumi közleményből megtudtuk, a precíziós gazdálkodási technológia elterjesztésének támogatása, ezzel együtt a mű­­trágya és növényvédő szer felhasználásának csökkentése, a talajok vízmegtartó képességének javítása, a talajtaposási károk minimalizálása.

100 milliárd a digitális átállásra


Tehát a cél szép és jó, de milyen méretű gazdaságok számára elérhetőek a támogatások? Milyen lehetséges buktatókat rejt a pályázat? Többek között erről beszélgettünk Király László pályázati szakértővel, aki egyben a Future Business Tender Kft. tulajdonosa is.

A pályázat mérsékelheti a munkaerőhiányt

 – Munkája meghatározó részét a mezőgazdasághoz kapcsolódó pályázatok elkészítésének segítése, koordinálása adja. Felmerül 
a kérdés, kötődik-e valamilyen módon a mezőgazdasághoz.

 – Igen, hiszen gazdálkodó családban nőttem fel, ahogy az itt lenni szokott, hamarabb kereste a lábam a traktor pedálját, mint a gépkocsiét. Ezt követően szintén egy családhoz kötődő 200 hektáros gazdaságban dolgoztam mint segítő, itt lehetőségem volt belelátniegy ilyen méretű vállalkozás mindennapjaiba, kihívásaiba, lehetőségeibe. A gazdaság magában foglalt kertészetet, szántóföldet, fóliatermesztést is. Az állattenyésztésen kívül minden ágazatába beleláttam, tapasztaltam, hogy mely pontok azok, ahol egy precíziós pályázat segítséget nyújtana. Abban 
az időben még nem volt számottevő a munkaerőhiány, szemben a jelennel, amikor ez meghatározó problémát jelent.

A mostani pályázat egyik meghatározó célja az, hogy erre 
a problémára megoldást adjon, gépesítse, modernizálja az agráriumot. Ekkora területeket csak így lehet hatékonyan, precízen működtetni, maga a vetés, műtrágyázás, sorközművelés megkívánja ezt. Ezeknél a területnagyságoknál már a minimális eltérés is az optimális vetőmag-, műtrágya-kijuttatáshoz képest nagyon sok plusz költséget jelent. Visszatérve a karrieremre, a mezőgazdasági munka mellett folyamatosan foglalkoztam pályázatok írásával, majd hét éve nyílt lehetőségem arra, hogy teljességgel ezt a munkát válasszam. A mezőgazdaságban, gazdálkodóként töltött éveknek, a múltamnak naponta hasznát veszem, hiszen szót értek a gazdákkal. Átlátom, hogy mik az igé­­nyeik, hogyan lehet azokat megvalósítani. A gyakorlatból tudom, hogy mi az, amit egy 50 hektáros családi gazdaságnak érdemes bevállalni, megtérül-e, vagy hosszú távon ráfizetéses lesz.

Beleugrani tilos

– A jelenlegi pályázat esetében mi az, amire elsősorban figyelniük kell a gazdáknak?

 – A lehívható összegre a pályázók 5-től 250 millió forintig tudnak pályázni, ez a mozgásterük, ebből 7%-ot kell kötelezően elkölteni avállalásokra.Nem egy egyszerű pályázatról van azonban szó, bár kezdetben sokan gondolhatták azt. Jellemző példa erre, hogy eleinte számos termelő örömmel üdvözölte, hogy nem szükséges a kertészet megléte a gazdaságban, nem ehhez kötik a géptámogatást. Eddig ugyanis a traktorbeszerzés feltétele volt, hogy a vállalkozás 50%-ban kertészettel rendelkezzen. Valóban, ez most nem szükséges, de vannak olyan kötelező vállalások, amelyek nem kedveznek a kisgazdaságoknak. Sőt, a módosítások eredményeképpen már nemcsak a kisebbeknek, de a nagyobbaknak is megfontoltan érdemes belekezdeniük a pályázatba.

 – Milyen konkrét veszélyeket lát?

 – Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a gépárak rendkívüli módon elszálltak. Mondok erre egy konkrét példát: egyik ügyfelünknek tavaly árajánlata volt egy Fend traktorra, amely nyilvánvalóan megfelel a precíziós gazdálkodás kívánalmainak, 27 millió Ft volt az összeg. Most, a pályázat miatt szükséges árajánlatra válaszul, ugyanattól a gépkereskedőtől ugyanarra a modellre 37 millió forintos árajánlat érkezett be. Ez nem egyedi eset, mindenre igaz, a vetőgépek, sorközművelők, precíziós gazdálkodáshoz szükséges eszközök mind-mind jelentősen drágultak. Igaz, hogy 50%-os támogatást biztosít a pályázat, de nagyon sok gazda fél, gondolkozik, a határidő pedig közben vészesen közeledik. A kötelező vállalások, amelyek a precíziós gazdálkodás miatt szükségesek, minta talajmintavétel, menedzsment zónák kialakítása, számottevő költségek. Kiváltképpen például olyan gazdaságban, amely 100hektár nagyságú, de nem egy tagból, hanem 50 különbözőből áll. Ilyenkor ugyanis amennyi hely, annyi kivonulás, mindebből az összegből pedig mindössze hét százalék számolható el. Ez a hét százalék 100 milliós támogatási összegnél 7 millió forint, ami tapasztalataink szerint két dolgot is okozhat. Vannak gazdálkodók, akiknek túl sok, nem tudják, hogyan költsék el, 
a másik csoportnak ennyi vállalásra pedig egyszerűen túl kevés.

Összességében, amennyire mi látjuk, nagyon jó a pályázat, de mire mindenki begyűjti a szükséges információt, ami szükséges a sikerhez, ráébred, hogy valójában mennyire nem egyszerű. 
A gépeknek például meg kell felelniük az ISOBUS csatlakozási kívánalmaknak. Ezentúl vannak olyan információim, hogy aki csak gépre pályázik, annak kevés az esélye arra, hogy elnyerje az igényelt összeget.Tehát aki csak erőgépre pályázik, azt valószínűleg elutasítják, annak lesz esélye, aki úgymond komplex precíziós pakkot rak össze. Mire gondolok? Műtrágyaszóró, amely mérleggel és ISOBUS-csatlakozással van felszerelve, plusz egy automata vetőgép, szintén ISOBUS-szal, amelynek segítségével ki sem kell szállni a vetés során a gépből. Csak ismételni tudom, már egy 150-200 hektár méretű terület is megkívánja ezt a felszereltséget. Tudnunk kell, hogyezek a gépek a művelés során nem hagynak rá sem 20, sem 5 centimétert, ami száz hektárnál már több méter pontatlanságot okozna. Vetőmagnál pedig nagyon nem mindegy, hogy amennyiben 72 000 szem kijuttatása a cél, az valóban annyi legyen, és ne például 80 000.

Azt látom, hogy egy 150-200 hektáros gazdaságban jól tudja a gazda, hogy mekkora az éves bevétele, tudja, hogy a gépforgalmazók árai jövőre 5-8 millióval magasabbal lesznek, azonban 
az is a fejében van, hogy a nyertes okirattal a zsebében ezt 
a különbözeti összeget majd neki kell előteremtenie. Érthető tehát, hogy ha ekkora birtokmérettel hezitál.

A megtérülés alapja a birtokméret

 – Az említett komplex csomag jelenleg mennyibe kerül?

 – A műtrágyaszóró, amit megemlítettem az imént egy New Holland traktor esetében, cégünknél most 151 000 euróba kerül, ugyanez a John Deere kínálatában 200 000 euró. Ehhez vállalhatja még a pályázó, hogy a meglévő eszközeit is „felokosítja”. Viszont ha ezt választja, megint sok gazda akadályba ütközhet, hiszen nem tudja, melyek azok az eszközei, amelyeket okosíthat, és mi az, amit nem. Ismét hangsúlyozom, nagyon sok dologra kell odafigyelni.

 – Mi a leglényegesebb, amit a kötelező vállalásról tudnunk kell?

 – Ha a pályázó kötelező vállalásokat tesz, majd megnyeri a pályázatot, akkor öt éven keresztül a vállalásokban foglalt szolgáltatásokat fenn kell tartania, teljesítenie kell, különben szankciók érik.

 – Az elmondottak tükrébenegy 150-200 hektáros gazdaságnak érdemes pályáznia?

 – Röviden úgy tudok erre válaszolni, hogy meggondolandó. Bővebben pedig azt tudom elmondani, hogy függ ez attól, hogy milyen növénykultúrával foglalkozik a termelő, mennyire lendíti fel a lehívható összeg a gazdaságát. Ha a vállalkozás rendelkezik például egy 50 hektáros gyümölcsültetvénnyel, akkor abbana permetező, oldalművelő jó befektetés lehet. 200 hektár esetében egy kombájn vagy egy automata sorközművelő, egy műtrágyaszóró mérleggel nagyon komoly szintlépést jelenthet a gazdaság életében. A probléma csak az, hogy 100-150 hektárnál a gazdák azt is meggondolják, hogy mennyi műtrágyát adagoljanak, nemhogy azt, hogy műtrágyaszóróra, menedzsmentzónára költsenek. Érződik, hogyaz ekkora birtokmérettel rendelkezők nem vetik el a pályázatban való részvételt, de gondolkoznak, hiszen 40-50 millió forintnyi önrész szükséges, amit gépesítésre kell költeni.

 – Mekkora birtokmérettől javasolja a pályázatban való részvételt?

 – 200 hektár fölött egyértelműen, ott nem is kérdés. Vannak olyanok – és én ezt komoly hibának tartom –, akik 400 hektár esetén is gondolkodnak. Egy ekkora méretű vállalkozás véleményem szerint ma már csak precíziós gazdálkodással művelhető.

 

Király László: Figyeljünk a határidőkre!

Kiraly Laszlo„A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 26-tól van lehetőség. Különösen oda kell figyelni arra, hogy a pályázati anyagok, dokumentumok igen nagy alapossággal legyenek összeállítva. Mindez igen időigényes, mivel a gépkereskedőktől három darab független, azonos műszaki paraméterekkel rendelkező árajánlat szükséges. Így sem egyszerű, de ezentúl azt is dokumentummal kell igazolni, hogy mi ajánlatot kérünk a cégtől. Ennek eredményeképpen több hét is beletelik, amíg a szükséges információk beérkeznek. Ha módosítás miatt ismételt ajánlatkérésre kerül sor, az plusz egy hónap várakozást jelent. Ismét beigazolódik, hogy azok a termelők, akik későn értesülnek a pályázatokról, csak összecsapott anyagot tudnak benyújtani. A mi cégünk ennek elkerülése érdekében meghatároz egy dátumot, ameddig vállalni tudja a pályázat elkészítését, azt követően bizonyos szakaszokra már nem nyújtja be azt. Nem érdekünk nekünk sem, de az ügyfeleinknek sem, hogy nem kellő körültekintéssel összeállított pályázati anyag kerüljön a bíráló elé. Nálunk nagyon fontos, hogy amikor leül tárgyalni velünk a pályázni vágyó gazda, még ha jelen helyzetben nem is tud pályázni, megfelelni az alapfeltételeknek, mi alaposan áttekintjük a gazdaságát. Megkeressük azt a megoldást, hogy hogyan tud felkészülni, miket kell megtennie a vállalkozásban, hogy a későbbi lehetőségekről ne csússzon le. Emellett tájékoztatjuk azokról a lehetőségekről, amelyeknek a gazdasága megfelelhet, tapasztalataink alapján a termelők közül sokan még mindig nem naprakészek az aktuális lehetőségekkel kapcsolatosan. Számunkra kiemelt fontossággal bír az utókövetés is, együtt indulunk és együtt zárjuk a pályázatot. Célunk, hogy a partnerünk bármikor a megnyert támogatás után is nyugodt szívvel forduljonhozzánk. Fogjuk a kezét.”

A mostani pályázat egyik meghatározó célja az, hogy gépesítse, modernizálja az agráriumot.

 futurehirdetes  ikragricshirdetes  valtrahirdetes

Nagyítás a képekre kattintva!

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Szerző: AgrárUnió

Címkék: támogatás, pályázat, precíziós gazdálkodás, digitális átállás