A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Kertészek figyelem! – Az ültetvénytelepítési támogatásoknál ismét a gyorsaság a mérvadó

Támogatások - 2016.02.01

Hosszú várakozás után 2016. február 1-én kiírásra kerültek a kertészeti ágazat korszerűsítését elősegítő pályázatok. A mezőgazdasági termelők és termelői csoportok és szervezetek összesen 66,5 milliárd forintnyi összegre pályázhatnak. A pályázati feltételek lehetővé teszik a konzorciumi részvételt, az ügyfél azonosító meglétét azonban megkövetelik. Az alábbiakban a pályázatokhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze, további információk a lap februári számában találhatóak.

Kertészek figyelem! – Az ültetvénytelepítési támogatásoknál ismét a gyorsaság a mérvadó
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével - VP-2-4.1.3.2.-16

A rendelkezésre álló tervezett keretösszeget 19 milliárd forint, amelyet egy összegben fognak megnyitni, a támogatási kérelmek benyújtására 2016. március 9-től lesz lehetőségük a termelőknek. A projekt fizikai befejezésére a Támogatói Okirat kézbesítését követő naptól számított legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre. Fenntartási kötelezettség éve a gyümölcsfajtól függően 5 vagy 10 év. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 75 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 150 millió Ft. Az igénybe vehető maximális előleg mértéke a megítélt támogatás 50 %-a.

Támogatható tevékenységek:
Ültetvény telepítése és korszerűsítése;
Meghatározott területnagyságot elérő, a pályázat benyújtásának időpontjáig a telepítéstől számított 12 évnél nem öregebb, vagy új, vagy cserélt ültetvényekben kiépített öntözőrendszer vízellátását biztosító a vízvisszatartás létesítményeinek támogatása fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával, ezen belül víztározók létesítésének támogatása közepes nagyságú tározók kialakítása révén, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz kivétel is lehetséges legyen;
Meghatározott területnagyságot elérő, a telepítéstől számított 12 évnél nem öregebb, vagy új, vagy cserélt ültetvények víztakarékos öntözési infrastruktúrájának és kapcsolódó műtárgyainak kiépítése;
Meghatározott területnagyságot elérő, a telepítéstől számított 12 évnél nem öregebb, vagy új, vagy cserélt ültetvények energiatakarékos öntözési technológiák beszerzésének támogatása, öntözőberendezések energiafelhasználás hatékonyságának javítása.

Kertészet korszerűsítése - gyógy- és fűszernövény termesztés fejlesztése - VP2-4.1.3.3-16

Rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3 milliárd forint, egy összegben kerül megnyitásra. A támogatási kérelmek benyújtására 2016. március 3. napjától lesz lehetőség. Támogatható tevékenységek az évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvény telepítése és korszerűsítése: új ültetvények telepítése, valamint a meglévő ültetvények felújítása, korszerűsítése. A projekt fizikai befejezésére a Támogatói Okirat kézbesítését követő naptól számított legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre. Fenntartási időszak a cserje típusú növények esetében 5-20 évig terjedő időszak, nem cserjés és félcserjés típusúaknál 2-25 évig terjedő időszak van meghatározva fajonként. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 50 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 100 millió Ft. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 50 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 100 millió Ft.

Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével - VP-2-4.1.3.1.-16

Tervezett keretösszeg 22,5 milliárd forint, amely egy összegben kerül megnyitásra. A támogatási kérelmek benyújtására 2016. március 7. napjától 2018. március 6. napjáig van lehetőség. Felújítás, vagy bővítés esetében az MVH által lefolytatott, előzetes helyszíni szemlét követően kezdhető meg a beruházás. A projekt fizikai befejezésére a Támogatói Okirat kézbesítését követő naptól számított legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre. Fenntartási időszak 5 év. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 500 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 1 milliárd Ft. Az igénybe vehető maximális előleg mértéke a megítélt támogatás 50 %-a.

Támogatható tevékenységek:
A kertészeti termelőtevékenységet szolgáló létesítmények építése;
Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek;
Új vagy meglévő fóliaházak vagy üvegborítású növényházak esetében megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

Kertészet korszerűsítése - gombaházak - hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak - hűtőházak korszerűsítése - VP2-4.1.3.4-16

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 22 milliárd forint. A támogatási kérelmek benyújtására 2016. március 1. napjától van lehetőség. Felújítás, vagy bővítés esetében az MVH által lefolytatott, előzetes helyszíni szemlét követően kezdhető meg a beruházás. A projekt fizikai befejezésére a Támogatói Okirat kézbesítését követő naptól számított legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre. Fenntartási időszak 5 év. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege egyéni projekt esetén maximum 500 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 1 milliárd Ft. Az igénybe vehető maximális előleg mértéke a megítélt támogatás 50 %-a.
Támogatható tevékenységek:
A kertészeti termelőtevékenységet szolgáló létesítmények építése;
Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek;
Hűtőházak, hűtőtárolók, gombatermesztő létesítmények, komposztüzemek esetében megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.
Üzleti terv benyújtása valamennyi pályázat esetén kötelező.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: