A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Brüsszel végre lépett, komolyan változhat a KAP, és benne a zöldítés

Támogatások - 2017.12.07

Nagy változások jöhetnek az uniós Közös Agrárpolitikában (KAP) 2020 után. A BruxInfo szakportál szerint megszűnik a túlzott központosítás, és az egyszerűsítés alighanem a zöldítést is komolyan érinteni fogja.

Brüsszel végre lépett, komolyan változhat a KAP, és benne a zöldítés


Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) jelszava a túlzott központosítás megszüntetése lesz 2020 után az EU-ügyekkel foglalkozó BruxInfo szakportál elemzése szerint. Az Európai Bizottsághoz egy széleskörű társadalmi konzultáció keretében 323 ezer vélemény futott be, és ennek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy az agrárium olyan decentralizálására vágyik, amely figyelembe veszi az egyes tagállamok és régiók sokszor nagyon eltérő éghajlati, földrajzi, fejlettségbeli és mezőgazdasági kulturális viszonyait.

Az új megközelítés értelmében EU-szinten csak a legfontosabb paramétereket határoznák meg a KAP és más uniós politikák (például klímapolitika) alapvető céljaihoz igazodva. Ez alapján a tagállamoknak egy önálló KAP stratégiai tervet kell majd kidolgozniuk. Egy októberi előzetes verzióban arról is szó volt, hogy felső határt szabnának az egyes gazdaságok számára folyósítható közvetlen kifizetéseknek (a plafont 60 és 100 ezer euró között húznák meg).

Az egyszerűsítés jegyében a támogatások kedvezményezettjeinek ellenőrzése és esetleges megbírságolása elsősorban a tagállamok dolga lesz, de Brüsszel azt is világossá tette, hogy nem fogja teljesen tagállami hatáskörbe utalni a KAP-ot. A leegyszerűsítési hullámnak a komplexitása és bürokráciája miatt sűrűn kritizált zöldítés is alighanem áldozatul fog majd esni. További részletek a BruxInfo portálon olvashatók.Szerző: AgrárUnió

Címkék: Európai Unió, KAP, mezőgazdaság, zöldítés, 2020