A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A magyar kormány kiáll az agrártámogatások megőrzéséért

Támogatások - 2017.10.26

A magyar gazdák érdekeit védjük a brüsszeli tárgyalásokon, továbbra is a gazdák kell, hogy maradjanak az agrártámogatások fő kedvezményezettjei. Brüsszelben most folynak a 2020-2027 közötti Közös Agrárpolitika (KAP) előkészítésének legfontosabb munkálatai – mondta a földművelésügyi miniszter.

A magyar kormány kiáll az agrártámogatások megőrzéséért


Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar agrárdiplomácia mindent megtesz annak érdekében, hogy az Uniónak 2020 után is megfelelő költségvetésű, erős Közös Agrárpolitikája legyen. Az elmúlt években a magyar mezőgazdaság az uniós forrásoknak is köszönhetően megerősödött, folyamatosan bővült, kibocsátása 2016-ban meghaladta a 2619 milliárd forintot. Az agrárkivitel értéke hat év alatt 37,5 százalékkal, a külkereskedelmi többlet pedig 34,9 százalékkal emelkedett. Az ágazatban főállásban 217 ezren dolgoznak, 2010 - 2016. között - 44,2 ezerrel - növekedett az itt foglalkoztatottak száma – sorolta az eredményeket a miniszter. Az ellenzéknek nincs agrárpolitikája, nincsenek agrárpolitikusai és elképzelésük sincs arról, az uniós agrárpolitikának melyek azok a vívmányai, amelyeket mindenképpen meg kell tartani a következő ciklusban is – fogalmazott az agrártárca vezetője.

A 2020 utáni uniós agrárpolitikával kapcsolatos Bizottsági álláspontot november végéig hozzák nyilvánosságra, amely mintegy egy évtizedre határozza meg a célokat és a mezőgazdaságra fordítható források mértékét. Számunkra nagyon fontos, hogy a támogatás továbbra is eljusson a gazdákhoz, hiszen csak így tudnak versenyképesen termelni – mondta Fazekas Sándor. Hozzátette: a mezőgazdasági termelő kapja ugyan a támogatást, de annak előnyét valamennyi élelmiszerfogyasztó élvezi: támogatás nélkül az élelmiszerárak sokkal magasabbak lennének.

A magyar agrárérdekekkel kapcsolatban Fazekas Sándor megerősítette: az Uniós Alapszerződésben rögzített KAP-célokat továbbra is érvényesnek tartjuk. Ezek megváltoztatását, vagy új célokkal – különösen a migrációval – történő kiegészítését ellenezzük. Az EU az orosz embargó után nem követheti el másodszor is azt a hibát, hogy egy elhibázott uniós döntés árát a gazdákkal fizetteti meg.

Forrás: FM Sajtóiroda, Fotó: AgrárUnió

Címkék: KAP, agrártámogatások, agrárpolitika, Fazekas Sándor, agrárdiplomácia