Hirdetés
NapiKép 2023.03.24.

NapiKép 2023.03.24.

Napikép - 2023.03.24

Nagy repceormányos kártételét mutató repcenövény.

A nagy repceormányos a repceszár-ormányossal egyidejűleg jelentkező kora tavaszi kártevő, amely a repceállományok jelentős károsodását okozhatja.

Bár a két kártevő életmódja sok mindenben hasonlít, vannak különbségek, amelyek veszélyesebb ellenféllé teszik a nagy repceormányost. Annak ugyanis egyik fontos tulajdonsága, hogy "hamarabb ébred" a téli nyugalmi állapotából, így hamarabb kezdi meg a repcetáblára való betelepülését is. Ezen túl a repceszár-ormányoshoz képest korábban is párosodik, rövidebb az érési ideje is, így a tojásrakása is hamarabb kezdődik meg. Ezért sok esetben elkerüli a repceszár-ormányosra célzó rovarölős permetezéseket, így kártétele gyakran látható a repcetáblákon.

A kártétel közvetlenül a repceszárat érinti. Míg a másik, szárat károsító ormányos a legtöbb esetben nem közvetlenül a növény hajtásában helyezi el tojásait, addig a nagy repceormányos tojásrakási helye ez, a hajtás tenyészőcsúcshoz közeli része. Ide rakja le egyesével tojásait, a lárvák itt fognak fejlődni, rágásukkal elfogyasztva a szár belső szöveteit. A növény a tojásrakás helyét, a sebzést mielőbb igyekszik lezárni, e folyamat hatására a szár deformálódik, torzul, nemegyszer felnyílik. Ez olyan mértékben gyengítheti  a szárat, ami később annak eltöréséhez vezethet. Így az okozott kártétel nem csupán a víz- és tápanyagforgalom zavarásából, hanem a szár eltörése miatti veszteségből is származik.

Ezért is érdemes a kora tavaszi időszakban korábban megkezdeni repceállományunk szemlézését, a kártevő betelepedéséről információkat nyújtó sárga fogótál és fogólap kihelyezését. Ilyen módon már nem csupán a repceszár-ormányos, hanem a nagy repceormányos elleni védekezésünk is jobb hatékonyságú lehet.

Címkék:
Kiemelt hírek