Hirdetés
NapiKép 2023.03.23.

NapiKép 2023.03.23.

Napikép - 2023.03.23

Vetésfehérítő, azaz vörösnyakú árpabogár (Oulema melanopus) kifejlett egyede.

A vetésfehérítő a kalászos gabonák legnagyobb károkozásra képes kártevője, ezekben a kultúrákban a rovarölő szeres kezelések majd száz százaléka ez ellen a kártevő ellen irányul. Ritka az az évjárat, amikor elmaradhat az ellene történő védekezés.

A kártételért egyaránt felelős a kifejlett bogár és a lárva, a "szennyes csiga", bár ez utóbbi az, amely gazdasági szintet elérő károkozásra képes, azaz, amikor a kártétel már hozamcsökkenést okoz. Mind a lárva, mind a bogár a leveleken hámozgat, a kártétel ezért az asszimiláló felületet csökkenti. Mivel nem rágják át a levéllemezt, az egyik epidermisz megmarad, amely kiszárad, világossá, szinte fehérré válik, így már messziről szembeötlő kártételi tünetet okoz. A táblákon ez szinte minden esetben foltszerűen jelentkezik, sok esetben a bujább állományú, vagy a gyorsabban felmelegedő táblarészeken. 

A kártétel megakadályozása különösebben nem nehéz, mind a bogár, mind a lárva olyan helyen tartózkodik a növényen, ahol a permetlével könnyen elérhetjük, így a legegyszerűbb kontakt hatású rovarölő szerrel eredményt érhetünk el.

Egy azonban biztos, világos színű nadrágban ne kezdjünk el vetésfehérítő lárvát keresni, mert ha találunk, az egyben a nadrág végét is jelentheti. A lárva ugyanis nyálkás burokban, a hátán halmozza fel az ürülékét, amely a nadrágunkra kenődve nehezen, vagy egyáltalán el nem távolítható foltot hagy maga után.

Címkék:
Kiemelt hírek