Hirdetés
NapiKép 2023.03.16.

NapiKép 2023.03.16.

Napikép - 2023.03.16

Erős gyomfertőzés, komoly gyomborítás egy búzatáblán. Ez tipikusan az a szituáció, amikor egy hónap múlva a területre pillantva azt mondanánk, szép tiszta tábla. Miért is az ellentmondás?

Az ellentmondás feloldása előtt azonban tegyünk hozzá, a fent leírt szituáció abban az esetben állhatna elő, ha a területen kizárólag a jelenleg is megtalálható gyomfajok gyomosítanának.

Az elmúlt évek egyértelmű tendenciája, hogy az őszi vetésű növénykultúrákban (őszi búza és árpa, őszi káposztarepce) egyre nő az ősszel és télen kelő, majd áttelelő gyomnövények által okozott probléma. Melyek tartoznak ezek közé a problémás fajok közé? Bár ez országrészenként, de akár táblánként is változhat, azonban a kétszikűek közül a leggyakrabban a veronika-, az árvacsalán-, a zsombor-, a szarkaláb- és árvácska-fajok, a tyúkhúr és a pipacs, míg az egyszikűek esetében a nagy széltippan, a vadzab, a parlagi ecsetpázsit, valamint a rozsnok-fajok jelennek meg. Közös jellemzőjük, hogy az ősz során kelnek, áttelelnek, enyhe téli időjárás esetén folyamatosan fejlődnek, sőt, kedvező körülmények között még az is előfordulhat, hogy a tél során történik meg a kelésük.

Az említett kétszikű gyomfajok között több olyan is van (pl. a veronika-fajok, a tyúkhúr), amelyek alacsony habitusuk miatt mélyen lent maradnak a búza- vagy árpaállományban, a szárbaindulást követően nem, vagy csak alig látszanak, nem nőnek a kultúrnövény fölé, mint pl. az időnként látványos színorgiát nyújtó szarkaláb és pipacs. Az azonban, hogy nem látszanak, nem jelenti azt, hogy ne károsítanának! Mivel már a kezdetektől együtt növekednek és fejlődnek a kultúrnövénnyel, számára folyamatos konkurenciát jelentenek a vízért és tápanyagokért folytatott versengésben. Sőt, mivel egyik jellemzőjük az, hogy óriási egyedszámban képesek megjelenni egy területen, pusztán a tömegükkel is képesek elnyomni a fiatal kultúrnövényeket, azok pusztulását, az állomány kiritkulását okozva ezzel. A veronika-fajok esetében ismert, hogy amennyiben a négyzetméterenkénti egyedszámuk 30 db körül alakul, akár 5%-os terméskiesést is okozhatnak az őszi búza termesztése során. Lehetséges, a kedves Olvasó azt gondolhatja, az a harminc darab olyan sok, ami nem gyakran fordul elő. Azonban a veronika-fajok, de a tyúkhúr esetében sem ritka, hogy akár százas nagyságrendben növekedjenek egy négyzetméteren.

Ezért, mielőtt rámondjuk egy táblára, hogy szép tiszta és gyommentes, sétáljunk be egy kicsit és hajtsuk szét a növényeket. Nem kizárt, hogy meg fogunk lepődni!

Címkék:
Kiemelt hírek