KISKERT KÁRKÉP

2022.09.06

Már a szilva terméséből is mézga folyik?

KISKERT KÁRKÉP


Igen és ezt a szilvamoly lárvája okozza, aki – nevéhez hűen - a szilvát és a ringlót támadja serényen. A lárva rózsaszínes, vöröses színű, fekete fejű, amely kellemetlen meglepetést tud okozni a szilva fogyasztójának, amikor az beleharap a hernyóürülékkel teleszórt, gusztustalanná vált termésbe. Ezért én mindig kettétöröm, hogy megússzam ezt a borzalmat.

Az így károsított gyümölcs hamarabb beszínesedik, mint az egészséges társai, viszont foltos lesz, féloldalasan fejlődik, majd kényszeréretten idő előtt lehullik a fáról. A lárva tehát a gyümölcshúst falja és leginkább a mag körül tartózkodik (hogy fulladna bele). A kis lárvák még a puha magra is ráfanyalodnak, fittyet hányva a mag ciántartalmára.

A szilvamolynak 3 nemzedéke alakul ki egy évben. Az áttelelt lepkék már májusban kirajzanak és lerakják a petéiket a kis gyümölcsökre. A frissen kelt lárvák berágják magukat a termésbe, amelyet mézgafolyás kísér. Egy szemben akár több lárva is előfordulhat. A két nyári nemzedék rajzása nagyjából összefolyik, ami megnehezíti az ellenük való védekezést. További problémát jelent, hogy a lárva a termés védelmében élvezi az all inclusive kiszolgálást, ahova már nem ér el semmilyen eszközünk, ezért ekkor már veszett fejsze nyele.

A lepke rajzása feromoncsapdákkal és ragacslapokkal előre jelezhető, így célirányosan permetezhetünk ellenük, viszont az engedélyes rovarölőszerek tábora igen szűk. Leginkább kontakt hatóanyagokkal védekezhetünk a kifejlett lepkék ellen. Némileg tehát arra vagyunk ítélve, hogy osztozkodjunk ezekkel a kellemetlen élményeket okozó rovarokkal a finom szilván.


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE