TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Hogyan gondozzuk a muskátlit, hogy egész nyáron virágozzon?

Hogyan gondozzuk a muskátlit, hogy egész nyáron virágozzon?

Kiskert Kárkép - 2023.05.12

A nagy szerencsénk a muskátlival, hogy viszonylag keveset kell vele foglalkozni, ahhoz, hogy jól érezze magát, viszont azt a keveset meg kell adnunk számára. Lássuk mire kell odafigyelnünk, hogy virágozzon!

Hirdetés

Fényigénye

Mivel egy Dél-Afrikából származó dísznövényről van szó, ezért értjük is miért kedveli annyira a napsütést. A legjobb, ha délkeleti, délnyugati, vagy déli fekvésű területre, balkonra helyezzük a muskátlit. A félárnyékot is elviseli, de nehezebben fog virágot hozni. Szépek a kerekded levelei is, de mi inkább a virágait kedveljük.

Talajigénye

A muskátli a boltokban kapható speciális virágföldekben fejlődik a legjobban, de anélkül is onthatja a virágokat. A jó szerkezetű, jó vízáteresztésű, tápanyaggal jól ellátott talajt kedveli.

Vízigénye

Kimondottan szereti a gyakori öntözést, ezért nem szabad megfeledkeznünk róla. Ha pár napra magára kell hagynunk a muskátlit, akkor helyezzük árnyékosabb helyre, hogy ne száradjon ki hamar a talaj alatta. A pangó víz miatt ödéma alakulhat ki a leveleken, ezért kerüljük a túlöntözést.

A muskátli kártevői

A muskátlit sajnos megtalálják a károsítók. Leggyakrabban a levéltetvekkel, az atkákkal és a bagolylepkék hernyóival találkozhatunk rajta. A levéltetvek a szívogatásukkal sanyargatják a növényt, majd ragacsos mézharmatot ürítenek a levelekre. A takácsatkákat a pókhálószerű szövedékükről ismerhetjük fel könnyen, míg a hernyók belerágnak a levelekbe, majd a bimbókat is megrágják. Az egyedszámukat és a kártételüket langyos, szappanos vízzel való lemosással tudjuk csökkenteni. Ha nagyon nem bírunk velük, akkor viszont növényvédőszeres kezeléssel erősíthetjük az ellenük való védekezést.

A muskátli betegségei

Egyik legjelentősebb betegsége a Xanthomonas. A baktérium vizenyős foltokat hoz létre a leveleken és a száron. Ha ezeket a foltokat felismerjük, távolítsuk el az egész növényt, a betegség terjedésének megelőzése céljából.

A másik súlyos betegsége a szürkepenészes rothadás. A gomba fertőzésének megelőzése céljából alakítsunk ki szellős bokrot, kerüljük a túlöntözést, és távolítsuk el az elhalt növényi részeket.

Fontos még!

  • A lombtrágyázást meghálálja, viszont ezzel is óvatosan bánjunk, mert könnyen kiégethetjük a túlzott tápanyagmennyiséggel. Kaphatók virágzást segítő speciális muskátli tápoldatok, használatukkor tartsuk be a kijuttatási mennyiséget és periódusokat.
  • Az elszáradt leveleket és virágokat távolítsuk el a muskátliról, így serkenthetjük, hogy további virágokat hozzon.
  • Nyáron dugványokról könnyedén szaporítható a muskátli, így az utánpótlásukat mi magunk is meg tudjuk oldani.
Címkék: kert, kertészkedés, dísznövény, balkon, balkonnövény, muskátli, díszkert
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Idén könnyítés várható a kötelező parlagoltatás szabályaiban

Magyarország és más uniós tagállamok hosszú hónapok óta vívott szakmai küzdelmei, valamint az európai ...