TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Miért mézgásodnak a csonthéjasok?

Miért mézgásodnak a csonthéjasok?

Kiskert Kárkép - 2023.05.10

Azt gondolnánk, hogy a növények a helyváltoztatás képessége híján, nem tudnak „elmenekülni” a károsítók elől, és nem tudnak védekezni a kórokozók, a kártevők és a gyomok ellen, de ez szerencsére nem így van. Az evolúció során a növények kialakítottak olyan védekező mechanizmusokat, amelyekkel védeni tudják magukat a károsítókkal szemben. Ilyen stratégia többek közt a mézgásodás is. De mi is ez, és miért történik?

Hirdetés

Leginkább csonthéjasokon előforduló jelenség a mézgafolyás. A fák törzsén és ágain megjelenő mézga nem betegség, hanem tünet. Ennek számos oka lehet, de leggyakrabban a magas talajvízszint, túl sok nitrogénfelvétel, fizikai sérülés, de növényvédelmi probléma is okozhatja.

A mézga áttetsző, sárgás, vöröses anyag, amelyet a fa termel, és leginkább szénhidrátokból épül fel. Kezdetben folyós, majd a levegőn megszilárdul. A sebeknél a sejtek felrepednek, majd a tartalmuk elmézgásodik. Ezzel a nyúlós anyaggal fedi a sebet a további behatolóktól a fa. Érdemes eltávolítani a fáról a mézgát és a sérült rész, majd fasebkezelővel befedni, hogy elkerüljük a másodlagos kórokozók megtelepedését. Ha megjelenik a mézga, még nem jelenti a fa végét, megfelelő víz- és tápanyagellátással, ki tudjuk használni a gyümölcsfák saját védekező mechanizmusait a behatolókkal szemben.

Címkék: kert, kertészkedés, gyümölcs, gyümölcsfák, csonthéjasok, mézga, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Yanmar e-X1 – autonóm elektromos erőgép, traktoros nélkül

A Yanmar Agribusiness Co., Ltd., a Yanmar Holdings leányvállalata is belépett az elektromos meghajtású ...