TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Mit tegyünk a monília ellen?

Mit tegyünk a monília ellen?

Kiskert Kárkép - 2023.05.03

A csonthéjasok egyik legjelentősebb betegsége, amely ellen nagyon nehéz védekezni, és ha nem sikerül, akkor a képen látható tünetekkel találkozhatunk.

A csonthéjasok moníliája a virágzás idején a bibén keresztül is tud fertőzni, ezért az ekkori, akár többszöri gombaölőszeres permetezés elengedhetetlen, főleg amikor az időjárás kedvez is a gombának. Az idei virágzás idején találkozhattunk mindenféle időjárási jelenséggel, váltakoztak a melegebb és a hűvösebb, csapadékosabb időszakok, amely kimondottan kedvezett a monília terjedésének. Miután a gomba a bibén keresztül bejutott, a virág teljes pusztulását okozta és tovább terjedt a vesszőkbe, ágakba. Mézgafolyásokkal jelzi a súlyos fertőzést, majd hosszas küzdelem után akár a fa pusztulását is okozhatja.

Mit tehetünk a megelőzéséért?

Mivel nemcsak a virágzás idején fertőz, hanem sebzések útján is később, ezért az ellene való védekezés elég komplex. A kémiai védekezés csak az egyik pillére, de a növényvédelmet már a fa telepítése idején el kell kezdenünk. Ültetéskor kerüljük a mélyfekvésű területeket. A szellősre metszett lombkorona könnyebben felszárad, így csökkentve a monília fertőzés lehetőségét. A legfontosabb, hogy a fertőzési forrásokat eltávolítsuk, tehát metszéskor a fertőzött vesszőket, ágakat vágjuk le, a gyümölcsmúmiákat szedegessük össze és semmisítsük meg. A szüret utáni és a tél végi olajos rezes lemosó permetezés nélkül aligha tudunk eredményesen védekezni ellene. A szélkár és a jégkár ellen nehéz bármit is tenni, de a rovarkártétel ellen igen. Mivel ezek sebzéseket okoznak, bejuthat a gomba a növénybe, ezért figyeljük a rajzásukat és a megfelelő pillanatban védekezzünk ellenük rovarölő szerrel és a sebzéseket követően a monília ellen is gombaölő szerekkel.

Mit tegyünk a moníliás gyümölcsfával?

A már fertőzött fa rákos ágait metsszük vissza az ép részig, a metszett felületet pedig kenjük be fasebkezelővel. Ezután érdemes lenne gombaölő szeres kezeléssel a további fertőzést megakadályozni.

Címkék: kert, kertészkedés, gyümölcs, gyümölcsfák, virágzás, növényvédelem, monilia, gyümölcsmúmia, csonthéjasok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan lesz idén diónk

A dióburok-fúrólégy károsítása egyre nagyobb problémát jelent a kiskertekben is. A karácsonyi diós bejgli került ...