TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Mit tegyünk a monília ellen?

Mit tegyünk a monília ellen?

Kiskert Kárkép - 2023.05.03

A csonthéjasok egyik legjelentősebb betegsége, amely ellen nagyon nehéz védekezni, és ha nem sikerül, akkor a képen látható tünetekkel találkozhatunk.

Hirdetés

A csonthéjasok moníliája a virágzás idején a bibén keresztül is tud fertőzni, ezért az ekkori, akár többszöri gombaölőszeres permetezés elengedhetetlen, főleg amikor az időjárás kedvez is a gombának. Az idei virágzás idején találkozhattunk mindenféle időjárási jelenséggel, váltakoztak a melegebb és a hűvösebb, csapadékosabb időszakok, amely kimondottan kedvezett a monília terjedésének. Miután a gomba a bibén keresztül bejutott, a virág teljes pusztulását okozta és tovább terjedt a vesszőkbe, ágakba. Mézgafolyásokkal jelzi a súlyos fertőzést, majd hosszas küzdelem után akár a fa pusztulását is okozhatja.

Mit tehetünk a megelőzéséért?

Mivel nemcsak a virágzás idején fertőz, hanem sebzések útján is később, ezért az ellene való védekezés elég komplex. A kémiai védekezés csak az egyik pillére, de a növényvédelmet már a fa telepítése idején el kell kezdenünk. Ültetéskor kerüljük a mélyfekvésű területeket. A szellősre metszett lombkorona könnyebben felszárad, így csökkentve a monília fertőzés lehetőségét. A legfontosabb, hogy a fertőzési forrásokat eltávolítsuk, tehát metszéskor a fertőzött vesszőket, ágakat vágjuk le, a gyümölcsmúmiákat szedegessük össze és semmisítsük meg. A szüret utáni és a tél végi olajos rezes lemosó permetezés nélkül aligha tudunk eredményesen védekezni ellene. A szélkár és a jégkár ellen nehéz bármit is tenni, de a rovarkártétel ellen igen. Mivel ezek sebzéseket okoznak, bejuthat a gomba a növénybe, ezért figyeljük a rajzásukat és a megfelelő pillanatban védekezzünk ellenük rovarölő szerrel és a sebzéseket követően a monília ellen is gombaölő szerekkel.

Mit tegyünk a moníliás gyümölcsfával?

A már fertőzött fa rákos ágait metsszük vissza az ép részig, a metszett felületet pedig kenjük be fasebkezelővel. Ezután érdemes lenne gombaölő szeres kezeléssel a további fertőzést megakadályozni.

Címkék: kert, kertészkedés, gyümölcs, gyümölcsfák, virágzás, növényvédelem, monilia, gyümölcsmúmia, csonthéjasok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kedvezőbbé válnak az anyajuh támogatás feltételei

Idén kedvezőbbé válnak a termeléshez kötött anyajuh támogatásának feltételei Magyarország KAP Stratégiai ...