TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Mitől pirosodik a ribiszke levele?

Mitől pirosodik a ribiszke levele?

Kiskert Kárkép - 2023.04.07

Nagyon lassan érkezik idén az igazi kellemes tavasz, mégis lehet találkozni kártevővel a kertben. A ribiszkén a piros elszíneződést és a vele járó színe felé domborodó elváltozást az egyik legkorábban megjelenő levéltetű okozza, a levélpirosító ribiszke-levéltetű.

Hosszú nevének köszönhetően, szinte minden információt megtudhatunk róla. Tehát egy levéltetű faj, és a ribiszke levelét pirosítja a kártételével. Ezzel az elváltozással csökkenti a levelek fotoszintetikus felületét, ami visszafoghatja a fejlődést, ha a kis levélfelületből is elvesz.

Mit kell tudni a ribiszke-levéltetűről?

A ribiszke kéregrepedéseiben telel át pete alakban, ebből következik, hogy az ellenük való védekezés első fázisa a tavaszi, rügypattanás előtti lemosó permetezés, amely olajat is tartalmaz. Az első nemzedék a levelek fonákán él és szívogat, majd kialakul a jellegzetes tünet, végül átvándorol a következő levélre és folytatja a munkálatait. Súlyos esetben el is száradhatnak a levelek, végül idő előtt lehullanak.

Vannak olyan levéltetvek, mint a ribiszke-levéltetű, amelyek az év folyamán gazdanövényt cserélnek. Ez azt jelenti, hogy amikor megjelennek az első szárnyas alakok, átrepülnek más növényekre, ez esetben különböző vadon élő növényekre, amely egyébként májusban történik meg a ribiszke-levéltetű esetében. Itt is kialakul néhány nemzedék, majd a szárnyas nőstények visszarepülnek ősszel a ribiszkére. Ott létrejön a szárnyatlan nőstény nemzedék, akik lerakják a petéiket a kéregrepedésekbe, amik végül áttelelnek.

Mit tehetünk a kártétele ellen?

Első védekezés tehát az őszi-, és tavaszi lemosó permetezés. Ha kialakulnak a jellegzetes tünetek a levélen, ahogy a képen is látható, akkor felszívódó és kontakt készítménnyel védekezhetünk ellenük. A kontakt hatóanyagú rovarölőszerekkel viszont el kell érnünk a védett fonáki részekre, mert érintő méregként a levéltetvek ellen csak akkor tudják kifejteni a hatásukat, ha találkoznak egymással.

Címkék: kert, kertészkedés, kártevők, növényvédelem, gyümölcs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Részleges teljesítés után is fizethető támogatás az ...

Az agrártárca még az idei évben bevezeti az Agro-ökológiai Programban (AÖP) vállalt gyakorlatok részleges ...