TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,61
USD: 361,87
CHF: 398,93
GBP: 445,24
Hirdetés
A kerti sarkantyúvirág sötét oldala

A kerti sarkantyúvirág sötét oldala

Kiskert Kárkép - 2023.04.05

Igen kedvelt kúszónövényünk a sarkantyúka, és ez nem is véletlen. Előnyös tulajdonságait hosszasan lehet sorolni. Szépítő értéke mellett, jó gyomelnyomó képességgel rendelkezik, saját magát veti el minden évben, gyorsan terjed, ehető a virágja és a levele, továbbá elűzi a kultúrnövényeinktől a levéltetveket, bogarakat. Talán érezhető, hogy itt következik egy „de”.

A sarkantyúvirág a keresztesvirágúak családjába tartozik, ugyanúgy, mint az összes káposztaféle és a retek. Ezeket a kedvelt zöldségeket sokféle rovar kedveli, többek között a földibolhák. Ezek az apró rovarok táplálkozásuk során kilyuggatják a leveleket, tömeges felszaporodásuk következményeként úgy néz ki a növényünk, mintha megsorozták volna egy sörétespuskával. A kis palánták különösen érzékenyek a kártételükre, mivel a kevés levélfelületüket szinte teljesen felélhetik a bolhák. Természetesen ez nem előnyös se nekünk, se a növénynek.

A kerti sarkantyúvirág pedig ezeket a bolhákat magához vonzza, melyen csodálatosan fel tud szaporodni a sok-sok bolha. Mivel gyorsan növekedik és fejlődik a növény, ezért ki tud nőni a bolha kártétele alól, azonban én távol tartanám a sarkantyúkát az ültetett káposztaféléktől, sosem jó, ha felszaporítunk egy kártevőt, ami szívesen fogyasztja a kultúrnövényeinket.

A földibolhák ellen egyébként sem könnyű védekezni, mivel bolha lévén, a veszélyt megérezve megpattan a helyszínről, ezért csak felszívódó rovarölő szerekkel tudnánk ellenük védekezni (amúgy sincs ilyen engedélyezve káposztafélékben), de kell ez nekünk?

A cikk nem sarkantyúvirág ellenes szeretett volna lenni, csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy körültekintően járjunk el a növénytársítás megtervezésekor. Ennek örömére én is elültetek néhány sarkantyúvirág magot, de távol minden keresztesvirágútól.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az új precíziós pályázat megjelenésére várnak a gazdák

Kiemelkedő forgalmat érhet el idén a hazai mezőgéppiac, ezt követően azonban visszaesés várhat az ágazatra. Bár a ...