TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A kerti sarkantyúvirág sötét oldala

A kerti sarkantyúvirág sötét oldala

Kiskert Kárkép - 2023.04.05

Igen kedvelt kúszónövényünk a sarkantyúka, és ez nem is véletlen. Előnyös tulajdonságait hosszasan lehet sorolni. Szépítő értéke mellett, jó gyomelnyomó képességgel rendelkezik, saját magát veti el minden évben, gyorsan terjed, ehető a virágja és a levele, továbbá elűzi a kultúrnövényeinktől a levéltetveket, bogarakat. Talán érezhető, hogy itt következik egy „de”.

A sarkantyúvirág a keresztesvirágúak családjába tartozik, ugyanúgy, mint az összes káposztaféle és a retek. Ezeket a kedvelt zöldségeket sokféle rovar kedveli, többek között a földibolhák. Ezek az apró rovarok táplálkozásuk során kilyuggatják a leveleket, tömeges felszaporodásuk következményeként úgy néz ki a növényünk, mintha megsorozták volna egy sörétespuskával. A kis palánták különösen érzékenyek a kártételükre, mivel a kevés levélfelületüket szinte teljesen felélhetik a bolhák. Természetesen ez nem előnyös se nekünk, se a növénynek.

A kerti sarkantyúvirág pedig ezeket a bolhákat magához vonzza, melyen csodálatosan fel tud szaporodni a sok-sok bolha. Mivel gyorsan növekedik és fejlődik a növény, ezért ki tud nőni a bolha kártétele alól, azonban én távol tartanám a sarkantyúkát az ültetett káposztaféléktől, sosem jó, ha felszaporítunk egy kártevőt, ami szívesen fogyasztja a kultúrnövényeinket.

A földibolhák ellen egyébként sem könnyű védekezni, mivel bolha lévén, a veszélyt megérezve megpattan a helyszínről, ezért csak felszívódó rovarölő szerekkel tudnánk ellenük védekezni (amúgy sincs ilyen engedélyezve káposztafélékben), de kell ez nekünk?

A cikk nem sarkantyúvirág ellenes szeretett volna lenni, csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy körültekintően járjunk el a növénytársítás megtervezésekor. Ennek örömére én is elültetek néhány sarkantyúvirág magot, de távol minden keresztesvirágútól.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

Emlékezetes pillanatokat élhettek át a BfNPI Nyugat-Zala Tájegységének munkatársai 2024. május 7-én: közel ...