TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Mire figyelj oda, ha növényvédő szert használsz a hobbikertben?

Mire figyelj oda, ha növényvédő szert használsz a hobbikertben?

Kiskert Kárkép - 2023.04.02

Magyarországon gyakorlat, hogy a házikertekben is használunk növényvédő szereket (ez nem minden országban van így). Nem igazán szeretjük használni, hiszen vegyi anyagokról van szó és vannak fenntartásaink velük kapcsolatban. Ennek ellenére, ha előírás szerint használjuk, megcélozva a károsítókat és megfelelő időpontban juttatjuk ki azokat, betartjuk az előírásokat és a dózisokat, akkor kisebb a kockázata a használatuknak. A jól időzített alkalmazással a permetezések számát is lecsökkenthetjük és annak a kockázatát, hogy a saját és környezetünk egészségét terheljük.

Magyarországon minden növényvédő szernek, amelyet megvásárolhatunk, van engedélyokirata, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) ad ki. Az engedélyokiratokat elérhetjük a NÉBIH oldalán. Ez tartalmazza az összetételüket, használatuk pontos leírását, fizikai, kémiai tulajdonságaikat, biztonsági leírásukat, eltarthatóságukat stb. Ezek az információk tömörítve megtalálhatók a növényvédő szerek csomagolásán is, amelyek segítenek nekünk eligazodni a használatukat illetően. Azt tanácsolom minden Olvasónak, hogy a használatukra vonatkozó leírást mindig olvassuk el és tartsuk be azokat.

Mik a legfontosabb előírások, melyek betartása kötelezően ajánlott?

  • Munkaegészségügyi várakozási idő (m.v.i.): Ez egy olyan, napokban kifejezett időtartamot jelez, amelyen belül a kezelt területen csak védőfelszerelésben lehet munkát végezni. Ha több növényvédő szert is kevertünk a permetlébe, akkor a legnagyobb m.v.i. értéket kell figyelembe venni. Ha az 0 nap, akkor a permetezőszer beszáradása után védőfelszerelés nélkül meg lehet közelíteni a területet.
  • Élelmezés-egészségügyi várakozási idő (é.v.i.): Ez egy olyan, napokban kifejezett időtartam, amely azt jelzi, hogy a kezelés után a betakarítást mikor lehet megkezdeni, ezen belül tilos a friss termést betakarítani és elfogyasztani. Ebben az esetben a betakarítást kell figyelembe venni, hiszen amíg a növényen van a termés, addig a lebontófolyamatok működnek, tehát a permetezést követően az é.v.i.-n belül leszüretelt termés é.v.i-je érvényét veszti, nem szabad elfogyasztani. Olyan esetben, amikor a felhasználó nem engedélyezett kultúrában használja a növényvédő szert, vagy meghaladja az előírt dózist, arra vonatkozó vizsgálatok nincsenek, hogy milyen é.v.i.-t kell betartani, tehát ezt kerüljük el a saját egészségünk érdekében. Az é.v.i. betartása biztosítja a felhasználót, hogy a leszüretelt termés ne tartalmazzon szermaradékot. Egyazon terméknél, de különböző növényeknél különböző lehet az é.v.i., ezért figyelmesen olvassuk el a leírást.
  • Kezelések maximális száma: Egy tenyészidőszakban ennyiszer lehet felhasználni az adott hatóanyagot. Ez nem a termékre vonatkozik, tehát más néven forgalomba hozott, de azonos hatóanyagú termékkel együtt összesen lehet ennyiszer felhasználni.
  • Két kezelés között eltelt minimális időtartam: Ezt is a rezisztencia kialakulása miatt határozzák meg, vagy azért mert a növényben még nem bomlott le teljesen a hatóanyag az előző kezelés óta, emiatt fölösleges hamarabb megismételni a kijuttatását.

Dózis: A meghatározott dózist mindig be kell tartanunk. Se többet, se kevesebbet nem szabad bekeverni a permetezőbe, mert könnyen rezisztenciát alakíthatunk ki a károsítókban a hatóanyaggal szemben.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, gyümölcs, gyümölcstermesztés, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.