TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Egy növényorvos vallomása…

Egy növényorvos vallomása…

Kiskert Kárkép - 2023.03.24

A növényvédő szerek megítélése nem mondható pozitívnak. Ennek több szempontból is érthető okai vannak. Féltjük a környezetünket, a természetet és a saját egészségünket (nem fontossági sorrendben).

Ezt a cikket azután írom, hogy elolvastam Rachel Carson: Néma tavasz című nagyhatású könyvét, melyben hosszasan taglalja az írónő a 2. világháború utáni kemizálás fellendülését és ennek súlyos következményeit. Az akkori növényvédőszer-fejlesztők megörülvén a károsítók elleni „kiváló” új hatóanyagok felfedezésének, elkezdték mértéktelenül ontani ezeket a világra. Mindez abban az időben történt, amikor még a természetvédelem, mint jelenség, nem létezett, így nem is lehetett sejteni, hogy mekkora ökológiai katasztrófát idéznek ezzel elő. Az optimális dózis fogalma, a természetes ellenségek és beporzók életben tartása, a természet épsége, ezek a tényezők semmit sem számítottak. Akkoriban nem is vizsgálták ezeket a hatásokat, mert nem ismerték a hatóanyagok viselkedését a többi élőlény szervezetében. Ezeket a hatóanyagokat azóta /szinte/ minden országban régen kivonták, így nálunk is. A néma tavasz című könyv minden szakmabelit mélységesen megérint, ahogy engem is.

Szerencsére ezek az idők elmúltak, a növényvédő szerek azonban megmaradtak, de már korántsem abban a formában, amiről a könyvben olvashatunk. Azok a történelmi növényvédő szerek, amiket elég volt egy tenyészidőszakban egyszer kipermetezni, és ott egy élőlény se fordult meg többet a portánkon, már nem találhatók meg, az EU-ban…

Na, mármost, hogy mire is akarok kilyukadni?

A ma engedélyezett növényvédő szerek egy nem elhanyagolható része szabadforgalmú, tehát akárki megvásárolhatja, így nincs szabályozva, hogy ki, mikor és mire permetezi ki. Ebben a mondatban némi aggodalmat fogalmaztam meg, mert ezeknek a könnyen elérhető növényvédő szereknek is megvan a maguk kockázata mind a környezetre, a természetre, és az egészségünkre, HA NEM MEGFELELŐEN HASZNÁLJUK ŐKET! A fentiek miatt nagyon fontos a növényvédő szer dobozán leírt használati útmutató figyelmes elolvasása és az aszerinti használata. Ennek betartása a használójának a felelőssége!

Természetesen az lenne a legjobb, ha el tudnánk kerülni a használatukat, de a kórokozók, kártevők, és a gyomok olykor elérik a kártételi küszöbértéket, így nem tehetünk másképpen.

/Tóth Fanni Enikő/

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, gyümölcs, növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érkezik a kárenyhítési juttatás a károsult gazdák számára

A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 ...