A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Terragro Klima febr
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Hogyan ültessem át a szobanövényeimet?

Hogyan ültessem át a szobanövényeimet?

Kiskert Kárkép - 2023.03.17

A tavaszi időszakban kezdhetjük átültetni a benti növényeinket. A gazdaboltok, és a szupermarketek is tömve vannak virágföldekkel, de óvakodjunk a meglepően olcsóktól. A magasabb árkategória se garancia a jó minőségre, de több esélyünk van ezek közül jobbat választani.

Hogyan ültessem át a szobanövényeimet?


A forgalmazott virágföldek mindegyikének át kellett esnie egy engedélyezési eljáráson, amely során meg kell felelniük a 36/2006-os FVM rendeletben foglaltaknak. A rendelet magában foglalja, hogy a virágföldnek milyen minőségi paraméterekkel kell rendelkeznie. E szerint a szervesanyag-tartalma legalább 12%, pH-ja közel semleges, a nitrogén, foszfor és kálium tartalma alacsony, a sótartalma maximum 2,0 m/m%, amely a sóérzékeny növényeknek kritikus jelzőszám lehet. A jó virágföld jó szerkezetű, morzsalékos, sötétbarna, nem büdös, kórokozóktól, kártevőktől, méreg és szennyezőanyagoktól mentes. Tehát a kereskedelmi forgalomban megtalálható virágföldeknek, minden követelményeknek meg kell felelniük, viszont a paraméterek szélesebb tartományban mozoghatnak, ezért lehet minőségi eltérés a termékek között. Leginkább tapasztalati úton tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelő márkát, ezt ki kell kísérletezni magunknak.

Az általános virágföldet, néhány kivétellel, szinte minden szobanövény kedveli. Az átültetés előtt mérjük meg a használatban lévő ültetőedény átmérőjét és attól 1-2 cm-rel nagyobba helyezzük a virágot, így elkerülhetjük a túlzott gyökérfejlődést. Ebben az időszakban kezdhetjük el a tápanyagutánpótlást is, melyet speciális lombtrágyák beöntözésével, vagy lombra permetezve kivitelezhetjük.


Címkék: szobanövény, dísznövény, növény, növények

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...