TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
MEG LEHET SZABADULNI A TARACKBÚZÁTÓL?

MEG LEHET SZABADULNI A TARACKBÚZÁTÓL?

Kiskert Kárkép - 2023.03.10

Botanikai ismertetés következik, hogy megértsük miért olyan iszonyatos gyomnövény a tarackbúza.

Mint ahogy a neve is utal rá, és valószínűleg, aki már találkozott a tarackbúzával, tudja, hogy ez a növény tarackkal terjed.

Na, de mi a manó az a tarack?

A tarack módosult földalatti hajtás, melyen rügyeket találhatunk, ahonnan alkalomadtán kihajt a növény és elkezdi élvezni a napsütés adta lehetőséget a fotoszintézisre. A tarackkal való terjedés előnye, hogy a növény megsokszorozza saját magát a leuralni kívánt területen, nem szükséges ivaros szaporodás (persze magot is nevel), hogy átvegye a hatalmat a többi növény felett. Ha ez még mind nem lenne elég, olyan allelopatikus anyagot termel, amely más növények csírázását és fejlődését gátolja. Szóval nincs egyszerű dolgunk, ha az irtására adjuk a fejünket.

MEG LEHET SZABADULNI A TARACKBÚZÁTÓL?

MÉGIS HOGYAN SZABADULHATUNK MEG A TARACKBÚZÁTÓL?

  1. Csak akkor nyúljunk a földalatti hajtásrendszerhez, ha el kívánjuk távolítani az egészet. Ez a legjobb megoldás. A kiszedett tarackbúza nálunk bejegyzett lakcímkártyáját helyezzük át a túlvilágra, de semmiképpen se a komposztra, vagy bárhova, ahol le tudna gyökerezni. A nem kedvelt szomszédhoz átdobni, sem jó ötlet, mert még visszaköszönhet.
  2. A folyamatos kaszálással kimeríthetjük a növény földalatti tartalékait, de ez egy kínkeservesen hosszadalmas művelet, amitől csak a tarackbúza anyja fog csuklani hónapokig. A kihajtott tarackbúzát azonnal le kell vágni, mert ha elkezd fotoszintetizálni, akkor veszett fejsze nyele.
  3. Drasztikusabb megoldás az egész fertőzött rész felszántása, felásása, amivel ki tudjuk forgatni a növény tarackjait, mivel azok csak a felső 5-15cm-ben találhatóak. Ezután a növényi maradványokat küldjük a purgatóriumba.
  4. A talaj teljes takarása esetén, minden ott élő növénytől megszabadulunk, de legalább a tarackbúzától is.
  5. Kémiai eszközeink is vannak. A sok szitokszóval emlegetett totális gyomirtó szer, a glifozát, megoldhatja a tarackbúzával folytatott küzdelmünket. Mivel a növény ősszel már a tarackokba építi be a tartaléktápanyagait, a glifozát pedig a növényben a gyökér irányába halad, így az ekkor elvégzett kezeléssel a tarackok pusztulását tesszük lehetővé.

Mérlegelni kell tehát minden megoldás esetében, hogy mit nyerünk és milyen áron, de ez egy ilyen aljas gyomnövény, akit mindezek az áldozatok nem érdekelnek.

Az irodalmi alátámasztást remek könyveim szolgáltatták:

Hunyadi Károly - Béres Imre - Kazinczi Gabriella:

Gyomnövények, gyombiológia, gyomirtás

Benécsné dr. Bárdi Gabriella - Hartmann Ferenc - Radvány Béla - Szentey László:

Veszélyes 48

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, gyom, gyomok, gyomirtás, tarack
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mit mutatnak a kalászos állományok?

A búzatermesztés jelentős szerepet játszik az ország élelmiszer-ellátásában és gazdaságában. Az elvetett búzák ...