TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Hányféle a borsó?

Hányféle a borsó?

Kiskert Kárkép - 2023.03.08

A tenyészideje és külleme alapján elkülönítjük a velő-, kifejtő- és a cukorborsót, de botanikailag mindhárom változat zöldborsónak számít.

Hirdetés

A cukorborsót hazánkban kevésbé ismerik és fogyasztják, alapvető különbség, hogy el lehet fogyasztani a hüvelyt is. Ezt azért tehetjük meg, mert a hüvely falából hiányzik a rostos réteg, ami emészthetetlen számunkra és nem is finom, nem mintha megkóstoltam volna.

A kifejtőborsó alacsonyabb hőmérsékleten csírázik, mint a velőborsó, már 2-3°C-on megindul a csírája. A szemek sima felületűek, éréskor a cukortartalma igen hamar átalakul keményítővé, ezért a betakarítás időpontjának ütemezésére oda kell figyelni.

A velőborsó igényesebb változat, magasabb hőigénnyel rendelkezik, mint a kifejtőborsó, 5-6°C-on kezd el csírázni. A cukor is később kezd el átalakulni keményítővé, felülete ráncos és szabálytalan formájúk.

TUDTAD-E?

Az összes hüvelyes növény, mint a borsó is, talajban élő különböző Rhizobium baktérium fajokkal élnek szimbiózisban, vagyis kölcsönös előnyökkel járó együttélésben. Ezek a baktériumok megkötik a légköri nitrogént, amellyel ellátják az „anyanövényt”. Később, a növény lekerülése után a nitrogént tartalmazó baktériumgümők ott maradnak a talajban, majd az utóveteményt ellátják az értékes tápelemmel. Ez az oka annak, hogy a hüvelyesek szinte minden növénynek jó előveteményük.

Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, zöldborsó, borsó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden ötödik megszűnt – A kisebb gazdaságok lemorzsolódása ...

Miközben nálunk a földterület egyharmada még mindig az 5 hektárnál kisebb gazdaságok kezében van, Németországban ...