Hányféle a borsó?
Kiskert Kárkép - 2023.03.08
A tenyészideje és külleme alapján elkülönítjük a velő-, kifejtő- és a cukorborsót, de botanikailag mindhárom változat zöldborsónak számít.
A cukorborsót hazánkban kevésbé ismerik és fogyasztják, alapvető különbség, hogy el lehet fogyasztani a hüvelyt is. Ezt azért tehetjük meg, mert a hüvely falából hiányzik a rostos réteg, ami emészthetetlen számunkra és nem is finom, nem mintha megkóstoltam volna.
A kifejtőborsó alacsonyabb hőmérsékleten csírázik, mint a velőborsó, már 2-3°C-on megindul a csírája. A szemek sima felületűek, éréskor a cukortartalma igen hamar átalakul keményítővé, ezért a betakarítás időpontjának ütemezésére oda kell figyelni.
A velőborsó igényesebb változat, magasabb hőigénnyel rendelkezik, mint a kifejtőborsó, 5-6°C-on kezd el csírázni. A cukor is később kezd el átalakulni keményítővé, felülete ráncos és szabálytalan formájúk.
TUDTAD-E?
Az összes hüvelyes növény, mint a borsó is, talajban élő különböző Rhizobium baktérium fajokkal élnek szimbiózisban, vagyis kölcsönös előnyökkel járó együttélésben. Ezek a baktériumok megkötik a légköri nitrogént, amellyel ellátják az „anyanövényt”. Később, a növény lekerülése után a nitrogént tartalmazó baktériumgümők ott maradnak a talajban, majd az utóveteményt ellátják az értékes tápelemmel. Ez az oka annak, hogy a hüvelyesek szinte minden növénynek jó előveteményük.
Címkék: kert, kertészkedés, veteményes, zöldség, zöldségtermesztés, zöldborsó, borsóOlajfák a szőlőhegyen? – Zöldség- és gyümölcstermesztő ...
Változó növényvédelem a változó körülmények között – ...
Gondolkodjunk komplexen! – A legelő botanikájától a biohúsig
JÖN A 43. AGROmashEXPO
A forgatásos talajművelés előnyös a kultúrnövény fejlődése ...
A köles, mint alternatív növény jelentősége a korszerű ...
Mi történik télen a gabonatáblákon? – Állandó kártevők, ...
Amikor a kevesebb tényleg több – Példák a PIPELIFE korszerű ...
Mákja van! – Telephelylátogatáson a Fine-Seed-nél, ...
A 2025. évi AGROmashEXPO Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési ...